Εκτίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο της ριζοσπαστικής εικαστικού Μαρλέν Ντουμά.
Την πρώτη ατομική έκθεση της Μαρλέν Ντουμά φιλοξενεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Ντάγκλας Φογκλ. Η έκθεση «Marlene Dumas: Cycladic blues» περιλαμβάνει πάνω από 40 ζωγραφικά έργα σε χαρτί που βρίσκονται σε διάλογο με τις αρχαιότητες της μόνιμης συλλογής του μουσείου, στο Μέγαρο Σταθάτου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από δημιουργίες από την τελευταία εικοσαετία της ζωής της αλλά και πρόσφατα ολοκληρωμένα έργα.
Η Νοτιαφρικανή εικαστικός τοποθετεί στο κέντρο των έργων της αναπαραστάσεις του ανθρώπινου σώματος με έμφαση στις προκλητικά αλλόκοτες μορφές. Ανάμεσά τους είναι δύο νέοι πίνακες: «Παλαιότατη εποχή» (2025) και «Φανταστική εποχή» (2025), που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης και βασίζονται στην «Ηλικιωμένη γυναίκα της αγοράς», ένα ρωμαϊκό αντίγραφο ελληνιστικού γλυπτού από τον 2ο π.Χ. αιώνα. Στο σύμπαν της Ντουμά το σώμα αποτελεί πολιτικό σχόλιο, γι’ αυτό και δεν συμβολίζει το κάλλος αλλά τη φθορά και την αντίσταση.
Γεννημένη στο Κέιπ Τάουν τη δεκαετία του ’50, η Μαρλέν Ντουμά αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της σύγχρονης τέχνης που με το έργο της έχει διευρύνει το λεξιλόγιο της ζωγραφικής με ριζοσπαστικό τρόπο. Η έμπνευσή της αντλείται από την παράδοση και τις δοξασίες διαφορετικών λαών. Από τη χειρονομιακή γλώσσα του εξπρεσιονισμού έως την κριτική απόσταση της εννοιολογικής τέχνης, η Ντουμά ανακτά διαφορετικές εικόνες μετατρέποντάς τες σε έντονες, άυλες παρουσίες.
Μετά το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Tate Modern του Λονδίνου και το Stedelijk Museum του Αμστερνταμ, η εικαστικός ανταποκρινόμενη στην ιστορία της παραστατικότητας στην τέχνη επιχειρεί να ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου ανάμεσα στη σύγχρονες φόρμες και στα ειδώλια της κυκλαδικής τέχνης.
Τα έργα της Μαρλέν Ντουμά συνδιαλέγονται με δεκατέσσερις αρχαιότητες από τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που προέρχονται από διάφορες περιόδους. Από τα σχηματικά ειδώλια της ύστερης νεολιθικής εποχής και τα σχηματοποιημένα μαρμάρινα ειδώλια των Κυκλάδων της εποχής του χαλκού μέχρι τα γλυπτά έργα των κλασικών χρόνων που βρέθηκαν στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Ντάγκλας Φογκλ: «Βουβά και φλύαρα, τα σώματα που στοιχειώνουν τους καμβάδες της Ντουμά εμπλέκονται σε ένα αναχρονιστικό pas de deux με τις αφηρημένες ανθρώπινες μορφές των κυκλαδικών ειδωλίων που άγνωστοι καλλιτέχνες δημιούργησαν περίπου 5.000 χιλιάδες χρόνια πριν».
INFO
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έως 2 Νοεμβρίου