Μάρτιν Ζακ: «Έγραφα τραγούδια υπό το καθεστώς του τρόμου»

Μάρτιν Ζακ: «Έγραφα τραγούδια υπό το καθεστώς του τρόμου»

Όταν ανακοινώθηκε η συναυλία_x000D_
των Tiger Lillies στο Ηρώδειο (είχε προγραµµατιστεί για την πρώτη_x000D_
µέρα του Οκτωβρίου) τα κρούσµατα του κορονοϊού έδειχναν ότι ίσως αυξάνονταν. 

Μέρα µε τη µέρα άρχισαν να ανεβαίνουν δραµατικά, ενώ ανακοινώθηκαν νέα µέτρα προστασίας µε τα οποία ακυρώθηκαν συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Κάπως έτσι µαζί µε όσα χάσαµε και χάνουµε αυτή την περίοδο ήταν και η ευκαιρία να ακούσουµε ζωντανά τα τραγούδια από το νέο διπλό άλµπουµ των Tiger Lillies, το οποίο γράφτηκε και ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια του εγκλεισµού. Στο «Covid-19» το punk street opera τρίο εµπνέεται από την αντιφατικότητα της ανθρώπινης φύσης µπροστά στην ασθένεια και στον τρόµο του θανάτου. Αυτό το άλµπουµ ήταν η αφορμή να αναζητήσουµε τον Μάρτιν Ζακ, τον frontman του σχήµατος, λίγες µέρες προτού εκείνος και ο Εϊντριαν Στάουτ θα παρουσιάσουν σε live χωρίς κοινό (θα µεταδοθεί online) τη νέα τους δουλειά πάνω στο ρεµπέτικο.

Τους τελευταίους µήνες ολόκληρος ο πλανήτης έχει αλλάξει λόγω της Covid-19. Είναι αυτό το τέλος του κόσµου όπως τον ξέραµε;

Λοιπόν, µάλλον τα πράγµατα δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια. Τα πάντα έχουν αρχίσει να γίνονται πλέον διαδικτυακά και σε πολλές περιπτώσεις δεν θα επιστρέψουµε ποτέ σε αυτά που γνωρίζαµε. Οι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι, οι ψυχοθεραπευτές κάνουν online συνεδρίες. Είναι τα πάντα χάλια; Πιθανώς όχι.

Πώς σκέφτονται και συµπεριφέρονται οι άνθρωποι στη χώρα σας µετά την πανδημία;

∆εν ζω στη «χώρα µου». ∆εν µου αρέσουν οι Aγγλοι, µε κάνουν και ντρέποµαι.

Πώς πιστεύετε ότι θα είµαστε ως ανθρωπότητα µετά τον κορονοϊό; Λίγο πιο σοφοί ίσως;

Η σηµαντικότερη διαφορά που βλέπω είναι ότι τώρα είναι πιο εύκολο να εντοπίσεις τους ηλίθιους. ∆εν φορούν µάσκες. ∆εν είναι σοφότεροι, είναι; Μόνο µια χούφτα από ηλίθια κακοµαθηµένα παιδιά µε θέµατα εξουσίας.

Πώς περάσατε τον χρόνο σας κατά τη διάρκεια της καραντίνας;

Ζωγραφίζω, αυτή είναι η σανίδα σωτηρίας µου σε όλη αυτή την κατάσταση. Μεγάλους καµβάδες. ∆εν είµαι τραγουδιστής ή τραγουδοποιός, είµαι ζωγράφος. Ετσι, ο ιός δεν έχει σηµασία για µένα. Συνεχίζω να ζωγραφίζω, τίποτε δεν ακυρώνεται ή αναβάλλεται. Είµαι νησί και ο ιός δεν µπορεί να µε επηρεάσει. Την ίδια στιγµή φαντάζοµαι σόου, γράφω και ηχογραφώ τραγούδια. Εχω ηχογραφήσει κάποια άλµπουµ. Ωστόσο, µε όλα τα σόου µας να ακυρώνονται, η µουσική πλευρά των πραγµάτων µοιάζει λίγο σαν να µπήκε και αυτή σε lockdown.

Τι έχει αλλάξει στην καθηµερινότητά σας;

∆εν κάνω πλέον συναυλίες, κάτι που αποτελούσε µεγάλο µέρος της ζωής µου, κι έτσι ήταν δύσκολο να συνηθίσω την αλλαγή. Απαιτούσε έντονη σωµατική δραστηριότητα και πολύ χρόνο το να ταξιδεύω και να δίνω παραστάσεις για τριάντα χρόνια. Κι έπειτα σταµάτησε ξαφνικά. Είχα εθιστεί σε αυτό: να ανεβαίνω στη σκηνή, να νιώθω τη θερµή υποδοχή του κόσµου, να είµαι σηµαντικός, να αισθάνοµαι ότι µε αγαπούν και µε θαυµάζουν, να µου παίρνουν συνεντεύξεις και να γίνοµαι αντικείµενο συζήτησης. Κι ενώ κανένα τέλος δεν διαφαινόταν, έτσι ξαφνικά τα πάντα σταµάτησαν και ακυρώθηκαν. Κι έτσι έπρεπε να προσαρµοστώ· να πηγαίνω στο στούντιο, να ζωγραφίζω ή να ηχογραφώ και να πρέπει να µου φτάνει αυτό για να είµαι χαρούµενος. Ενας αυτοσκοπός. Επτά µήνες µετά έχω αρχίσει να προσαρµόζοµαι. Οµως δεν ήταν εύκολο να το συνηθίσω.

Θα θέλατε να µιλήσετε για τα τραγούδια που γράψατε για το άλµπουµ «Covid-19»;

Κατά βάση ειρωνεύονται τους κορονοηλίθιους λέγοντας στον κόσµο να µην καταπιεί χλωρίνη – ο ιός είναι µια κοµµουνιστική συνωµοσία, οι νοσοκόµες και οι γιατροί επίσης µηχανορραφούν. Περιγελούν την ανεξέλεγκτη αγορά ρολών τουαλέτας ή αλλού παράλογα σουρεαλιστικοί στίχοι µιλούν για ασθενείς µε κορονοϊό που φτύνουν πάνω στους γέρους για να σκοτώσουν όσο περισσότερους µπορούν. Υπάρχουν και θλιµµένα τραγούδια για όσους έχουν νοσήσει.

Το άλµπουµ σας κυκλοφορεί σε δύο µέρη. Το πρώτο είναι κυρίως χιουµοριστικό, ενώ το δεύτερο πιο βαρύ και εκφραστικά και θεµατικά. Γιατί;

Κουράστηκα να εµπαίζω τους κορονοηλίθιους κι έτσι έγραψα µερικά θλιµµένα τραγούδια για τους άµοιρους που έχασαν τη ζωή τους.

Ποιες ήταν οι πρακτικές δυσκολίες που αντιµετωπίσατε στην ηχογράφηση του άλµπουµ κατά τη διάρκεια του lockdown;

Εγώ ήµουν στο Βερολίνο, ο Εϊντριαν στην Αθήνα κι έτσι ηχογραφήσαµε τα κοµµάτια σε διαφορετικές χώρες. Αυτό όµως το κάναµε και πριν από τον κορονοϊό. Ηταν δύσκολη η ηχογράφηση. Πολλά από τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν πολύ νωρίς, στην αρχή της πανδηµίας. Εγραφα για το άγνωστο. Ανθρωποι πέθαιναν, άνθρωποι που γνώριζα. Ηταν λυπηρό και τροµακτικό. Εγραφα τραγούδια υπό το καθεστώς του τρόµου.

Τι σηµαίνει για έναν ερµηνευτή να εµφανίζεται µπροστά σε κάµερα και όχι σε κοινό;

Αν είναι καλός, δεν σηµαίνει και πολλά. Παίζεις µπροστά σε ζωντανό κοινό ή στην οθόνη. Βασικά το θέµα είναι πώς νιώθεις εσύ µε τους ανθρώπους να σε κοιτάζουν. Θα πρέπει να είσαι προσηλωµένος και να κρατάς το ενδιαφέρον του κοινού που παρακολουθεί.

Παίζετε στην Ελλάδα πολύ συχνά. Τι σας αρέσει περισσότερο στη χώρα µας;

Τα πάντα! Ο καιρός, το φαγητό, η µουσική, οι άνθρωποι.

Αυτή η περίοδος φαίνεται πολύ γόνιµη για εσάς. Ηδη έχετε ολοκληρώσει το νέο σας άλµπουµ, το οποίο έχει σχέση µε τα ελληνικά τραγούδια. Σωστά;

Ναι, θα το παρουσιάζαµε στην παράσταση που θα κάναµε στο Ηρώδειο, αλλά τώρα η παρουσίαση θα γίνει µέσω µιας διαδικτυακής συναυλίας. Το άλµπουµ ονοµάζεται «Lemonaki», από ένα παλιό ρεµπέτικο τραγούδι για δύο πορτοφολάδες.

Τι σας συγκινεί στο ρεµπέτικο;

Ο ήχος, υποθέτω. Ολα αυτά τα από καιρό χαµένα φαντάσµατα που τρίζουν και βγαίνουν από τα ηχεία. Κι εγώ όµως µια µέρα δεν θα είµαι τίποτε άλλο παρά φάντασµα. Πιο πολύ από τη µουσική µε ενδιαφέρουν οι στίχοι. Αγαπώ την παλιά µουσική που περικλείει τους ανθρώπους, τις αξίες τους, τις ζωές τους, τον πολιτισµό τους. Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσει κανείς τη µουσική ογδόντα χρόνων πριν.

Ποιο είναι το αγαπηµένο σας ρεµπέτικο;

Στην πραγµατικότητα η αγαπηµένη µου ελληνική µουσική είναι τα σµυρνέικα, αλλά δεν θυµάµαι τα ονόµατα των καλλιτεχνών.

Συνηθίζετε να λέτε ότι είστε µέρος µιας παράδοσης καλλιτεχνών που γράφουν για τους φτωχούς. Γινόµαστε φτωχότεροι µε το πέρασµα του χρόνου;

Αυτό δεν το γνωρίζω, σίγουρα όµως υπάρχουν πολλοί φτωχοί.

Ποιος είναι ο πιο σηµαντικός φόβος της ανθρωπότητας αυτήν τη στιγµή εκτός από τον κορονοϊό;

Ο φασισµός.

INFΟ

Το διπλό άλμπουμ «Covid-19» των Tiger Lillies κυκλοφoρεί αποκλειστικά στο Bandcamp

Ο Μάρτιν Ζακ και ο Εϊντριαν Στάουτ θα παρουσιάσουν το άλμπουμ «Lemonaki» στις 1/10 στις 00.30, σε ένα live χωρίς κοινό το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε online. Περισσότερες πληροφορίες στο facebook: The Tiger Lillies LIVE from Athens

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter