Μάρτιν Ζακ: «Μιλάμε για όσα δεν θα λέγονταν στην τηλεόραση»

Μάρτιν Ζακ: «Μιλάμε για όσα δεν θα λέγονταν στην τηλεόραση»

Οι Tiger_x000D_
Lillies, το λονδρέζικο τρίο που_x000D_
συνδυάζει την αβαν-γκάρντ με το πανκ και το προπολεμικό βερολινέζικο καμπαρέ,_x000D_
επιστρέφουν στην Ελλάδα με την παράσταση «The very worst of the Tiger Lillies» σε μια περιοδεία που_x000D_
περιλαμβάνει την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, την Πάτρα και το Ηράκλειο. 

Το σχήμα, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2003 και αγαπήθηκε όσο λίγα, δημιουργήθηκε πριν από 29 χρόνια από τον Μάρτιν Ζακ, γνωστό και ως «καστράτο του υποκόσμου», τον μπασίστα Αντριαν Στάουτ και τον ντράμερ Γιόνας Γκόλαντ.

Τα τραγούδια των Tiger Lillies που κινούνται κάπου μεταξύ κωμικού και μακάβριου αφορούν κυρίως τους ανθρώπους του περιθωρίου, τις πόρνες, τους νταβατζήδες και όσους ζουν έξω από το σύστημα που παράγει επιτυχημένες ζωές. Λέγεται άλλωστε ότι ο Μάρτιν Ζακ εμπνεύστηκε την ίδρυση της μπάντας σε ένα διαμέρισμα στο Σόχο, το οποίο βρισκόταν πάνω από ένα πορνείο. Το Documento μίλησε μαζί του, λίγες μέρες προτού οι Tiger Lillies βρεθούν ξανά στην Ελλάδα.

Τι θα παρουσιάσετε στο ελληνικό κοινό;

Στην παράστασή μας «The very worst of the Tiger Lillies» επανερχόμαστε σε παλιότερα τραγούδια μας από διάφορα άλμπουμ των περασμένων χρόνων, απ’ όπου επιλέγουμε το πιο ωραίο, αστείο και γεμάτο σαρκασμό υλικό μας. Επίσης θα παρουσιάσουμε κάποια από τα καινούργια μας τραγούδια. Υπόσχομαι να είναι μια υπέροχη εμπειρία, γεμάτη συναισθήματα.

Οι Tiger Lillies τρέφουν βαθιά αγάπη για το μποέμ. Τι είναι μποέμ σήμερα;

Δεν ξέρω. Είναι αυτό που είναι: το αντισυμβατικό, το μη κομφορμιστικό, το ανορθόδοξο, το αβανγκάρντ, το ασυνήθιστο, το ακανόνιστο, το πρωτότυπο, το εναλλακτικό, το πειραματικό, το καλλιτεχνικό, το ιδιοσυγκρασιακό και το εκκεντρικό. Αυτό δηλαδή που είναι και οι Tiger Lillies.

Πώς καταφέρατε να μείνετε μαζί σχεδόν τρεις δεκαετίες;

Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και τη σχέση που έχουμε με το κοινό μας σε όλο τον κόσμο. Η μουσική μας εμπνέει τους ανθρώπους και τους προκαλεί πολύ διαφορετικά συναισθήματα. Αυτό μας κάνει ευτυχείς. Νιώθουμε τυχεροί που μπορούμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε και να παίζουμε μαζί.

Τα τραγούδια σας μιλούν για αουτσάιντερ, αποτυχημένους και αλλόκοτους. Είμαστε όλοι αλλόκοτοι με έναν τρόπο;

Ετσι νομίζω. Ως Tiger Lillies προσπαθούμε να είμαστε ανθρώπινοι – να εκφράσουμε συναισθήματα, να επικοινωνήσουμε με το κοινό μας, αλλά δεν φοβόμαστε να είμαστε αμφιλεγόμενοι ή να πούμε πράγματα που μπορεί να σοκάρουν. Μιλάμε για όσα δεν θα λέγονταν για παράδειγμα στην τηλεόραση. Μπορώ να γράψω και να εκφραστώ για τα περισσότερα πράγματα που μπορούν να θεωρηθούν αντιφατικά, παραξενιές της ζωής. Μερικές φορές σοκάρω τους ανθρώπους, άλλες φορές τους προσβάλλω. Ισως τώρα το κάνω λιγότερο από ό,τι παλιότερα.

Τι είναι κανονικότητα;

Ισως είναι οι ξανθές κυρίες στα τηλεοπτικά σόου. Δεν ξέρω πραγματικά πώς να ορίσω την κανονικότητα, αλλά τη μισώ. Δεν λειτουργεί. Καθένας από μας κινείται σύμφωνα με τις δικές του νόρμες.

Συνδυάζετε το μακάβριο με το χιούμορ. Πόσο εύκολο είναι να διατηρείτε τις ισορροπίες;

Στην καθημερινότητά μου δεν είμαι τόσο σκοτεινός όσο στη σκηνή, ωστόσο θα ήταν ανέντιμο εκ μέρους μου να ισχυριστώ ότι δεν έχω αρκετό σκοτάδι μέσα μου. Τα τραγούδια μου αντικατοπτρίζουν αυτό που είμαι. Αυτό που κάνω εμπεριέχει πολύ χιούμορ – έχω έντονη αίσθηση του χιούμορ, μόνο που είναι μαύρο. Τελικά θα έλεγα ότι μάλλον είμαι πολύ σκοτεινός.

Η εμμονή στην πολιτική ορθότητα σκοτώνει το χιούμορ;

Στο λεξιλόγιο των Tiger Lillies δεν υπάρχει η φράση πολιτική ορθότητα. Υπάρχει μόνο το χιούμορ.

Κάνετε περιοδείες στην Ευρώπη από παλιά. Τι αλλαγές έχετε δει στο πέρασμα του χρόνου;

Ο χρόνος αλλάζει τα πάντα. Εχουμε περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο και είχαμε την ευκαιρία να επιστρέψουμε σε πολλά μέρη πολλές φορές. Κάθε φορά νιώθουμε σαν να επιστρέφουμε σε οικείο περιβάλλον, πάντα όμως με ανατροπές και αλλαγές. Η αλλαγή κάνει τα πράγματα να προχωρούν.

INFO

Η παράσταση «The very worst of the Tiger Lillies» θα παρουσιαστεί: 19/6 στο Βεάκειο στον Πειραιά, 20/6 στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, 21/6 στο Κάστρο Ιτς Καλέ των Ιωαννίνων, 22/6 στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, 23/6 στο Θέατρο Τεχνόπολις του Ηρακλείου και 24/6 στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα (ώρα έναρξης 21.30)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter