Μαρτυρία κατά Σημίτη στη νέα δικογραφία του C4i: «Γνώριζε και γνωρίζει για παράνομες πληρωμές ιδίως προς τον Παπαντωνίου»

Μαρτυρία κατά Σημίτη στη νέα δικογραφία του C4i: «Γνώριζε και γνωρίζει για παράνομες πληρωμές ιδίως προς τον Παπαντωνίου»

Πολιτικό σεισμό προκαλεί η δεύτερη δικογραφία για τον Γιάννο Παπαντωνίου σχετικά με την υπόθεση C4i, καθώς μάρτυρας εμπλέκει στην υπόθεση και τον Κώστα Σημίτη.

Συγκεκριμένα ο Ευάγγελος Βασιλάκος, ο οποίος ήταν Γενικός Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) από τον Απρίλιο του 2006 μέχρι τον Οκτώβριο του 2010, στην κατάθεσή του βάλλει ευθέως κατά του Γιάννου Παπαντωνίου αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη λέγοντας χαρακτηριστικά στον ανακριτή: «Ο κ. Σημίτης γνώριζε και γνωρίζει για παράνομες πληρωμές στην προμήθεια του C4i, ιδίως προς τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παπαντωνίου».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τα πολιτικά πρόσωπα που ασχολήθηκαν με την προμήθεια γνώριζαν λεπτομέρειες για την προμήθεια του C4i σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι γνώριζαν πάνω κάτω τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος και γνώριζαν το οικονομικό μέρος της προμήθειας. «Δηλαδή, όταν μία προμήθεια προϋπολογισμού 211.000.000 € ξεκινάει με προσφορές περίπου των 400.000.000 €, βελτιώνεται στα περίπου 300.000.000 € και καταλήγει στα 255.000.000 €, θεωρώ ότι είναι αδύνατον για έναν σώφρονα άνθρωπο, πόσο μάλλον για έναν Πρωθυπουργό και Υπουργούς, να μην περνάει έστω από το μυαλό τους ότι τα προσφερόμενα ποσά είναι υπερκοστολογημένα για να συμπεριλάβουν το κόστος παράνομων πληρωμών», υποστηρίζει ο μάρτυρας.

Ο κ. Βασιλάκος υποστηρίζει ακόμα ότι είναι αφελής όποιος θεωρεί ότι πολιτικά πρόσωπα δεν χρηματίστηκαν για οποιαδήποτε εξοπλιστική προμήθεια και καταθέτει: «Δεν μπορώ να γνωρίζω ποσά ή τον τρόπο με τον οποίον χρηματίστηκαν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά θεωρώ αδύνατον πρώτον να μην γνώριζαν ότι υπήρχαν παράνομες πληρωμές και δεύτερον μου είναι δύσκολο να συγκεράσω συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες με οικονομικά μεγέθη. Θα σας παραθέσω κάποια συγκεκριμένα ποσά για τη σύμβαση C4I, τα οποία, σε αδρές γραμμές, θα μπορούσαν κατά τη γνώμη μου να αποτελούν το ποσό των πιθανών παράνομων πληρωμών. Συγκεκριμένα, η σύμβαση του C4I ανέρχεται στο ποσό των 255.000.000 €. Το τίμημα που θα εισέπραττε η SAIC από αυτήν την σύμβαση ήταν περίπου 157.000.000 €. Το υπόλοιπο ποσό των 98.000.000 € θα το λάμβανε η SIEMENS. Το ποσό των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων που ανατέθηκε στη SIEMENS ήταν περίπου 80.000.000 €. Η διαφορά των 18.000.000 € που αναφέρεται στη SIEMENS, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί για παράνομες πληρωμές, ακόμα κι αν υποτεθεί ότι τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν ήταν υπερκοστολογημένα».

Ο μάρτυρας επιμένει ότι σύμφωνα με την προσωπική του εκτίμηση «ο κ. Σημίτης γνώριζε και γνωρίζει για παράνομες πληρωμές στην προμήθεια του C4i, ιδίως προς τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παπαντωνίου» και κλείνει την κατάθεσή του με την εξής βεβαιότητα: «Η εκτίμησή μου είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει δωροδοκηθεί ο κ. Παπαντωνίου. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κ. Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για την συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά θεωρώ αδύνατον να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές της σύμβασης C4i από τον Χριστοφοράκο».

Διαβάστε ακόμη:«Σε τσάντα πιλότου οι μίζες από τα μαύρα ταμεία της Siemens»

Διαβάστε ακόμη: Κατάθεση-φωτιά για υπουργό του ΠΑΣΟΚ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter