«Mary Poppins» με γονεϊκή συναίνεση πλέον στη Βρετανία λόγω «ρατσιστικής γλώσσας»

«Mary Poppins» με γονεϊκή συναίνεση πλέον στη Βρετανία λόγω «ρατσιστικής γλώσσας»

Εξήντα χρόνια μετά το γύρισμα της ταινίας, ο κόσμος άλλαξε, η κοινωνία άλλαξε και πλέον τα ανθρώπινα δικαιώματα παίζουν πιο καθοριστικό ρόλο στη ζωή μως, ενώ ο ρατσιστικός λόγος (κανονικά) δεν θα πρέπει να έχει καμία θέση στο λεξιλόγιό μας.

Ιδιαίτερα ευαίσθητη η βρετανική κοινωνία επανεξέτασε μια ταινία-σταθμό που οι περισσότεροι έχουμε δει και «κόπηκε» -κατά κάποιο τρόπο- από μία λέξη που περιέχει και επαναλαμβάνεται δύο φορές.

Για το λόγο αυτό αυξήθηκε το κατώτατο όριο ηλικίας των θεατών που επιτρέπεται να δουν την ταινία της Mary Poppins στη Βρετανία όπως αναφέρει σε άρθρο του το BBC. Και αυτό γιατί σύμφωνα με με την αρμόδια επιτροπή, η ταινία Mary Poppins περιέχει «ρατσιστική γλώσσα».

Ο λόγος είναι πως στην ταινία Mary Poppins του 1964 χρησιμοποιείται ο υποτιμητικός όρος «hottentots» που αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τους λευκούς Ευρωπαίους για τους νομαδικούς λαούς της νότιας Αφρικής και στην ταινία χρησιμοποιείται ώστε να περιγράψει τους καπνοκαθαριστές με το λερωμένο από αιθάλη πρόσωπο.

Στην ταινία η συγκεκριμένη λέξη αναφέρεται δύο φορές και η Επιτροπή Κινηματογραφικής Λογοκρισίας αναφέρει πως «αυτό υπερβαίνει τις κατευθυντήριες γραμμές μας για τις ταινίες με σήμανση U που σημαίνει καθολική και αντικαθίσταται με PG, που σημαίνει με γονική συναίνεση».

Αλλά και στην Wikipedia η συγκεκριμένη λέξη αναφέρεται ως ρατσιστική.

Η ταινία διαδραματίζεται στο Λονδίνο του 1910 και ακολουθεί μια μαγική νταντά, την οποία υποδύεται η Τζούλι Άντριους, η οποία φροντίζει τα παιδιά μιας οικογένειας με τη βοήθεια του Bert, ενός καπνοκαθαριστή που τον υποδίεται ο Ντικ Βαν Ντάικ .

Η ταινία κέρδισε πέντε Όσκαρ το 1965, μεταξύ των οποίων το Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού και καλύτερου τραγουδιού.

Στην ταινία, ο ναύαρχος Μπουμ, ένας γείτονας και βετεράνος του Ναυτικού που νομίζει ότι εξακολουθεί να είναι επικεφαλής ενός πλοίου, χρησιμοποιεί τη λέξη δύο φορές.

Το Βρετανικό Συμβούλιο Ταξινόμησης Κινηματογράφου δήλωσε ότι ταξινόμησε την ταινία το 1964 και στη συνέχεια ξανά για την επανακυκλοφορία της το 2013.

«Πιο πρόσφατα, η ταινία υποβλήθηκε εκ νέου σε εμάς τον Φεβρουάριο του 2024 για άλλη μια επανακυκλοφορία στις αίθουσες και την επαναταξινομήσαμε στην κατηγορία PG λόγω της γλώσσας που κάνει διακρίσεις», δήλωσε εκπρόσωπος.

Ο οργανισμός αναφέρει ότι η βαθμολογία PG «δεν πρέπει να ανησυχεί ένα παιδί ηλικίας περίπου οκτώ ετών και άνω» και ότι «παιδιά χωρίς συνοδεία οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να παρακολουθήσουν, αλλά οι γονείς καλούνται να σκεφτούν αν το περιεχόμενο μπορεί να αναστατώσει μικρότερα ή πιο ευαίσθητα παιδιά».

Η συνέχεια της πρώτης ταινίας με πρωταγωνιστές την Emily Blunt και τον Lin-Manuel Miranda κυκλοφόρησε το 2018, ενώ έχει επίσης ανέβει στο West End του Λονδίνου.

Πηγή: BBC

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter