Μας είναι αναγκαίοι οι πρόσφυγες!

Μας είναι αναγκαίοι οι πρόσφυγες!

Ανεξαρτήτως εξελίξεων, η ένταξη προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι αναπόφευκτη. Δεν είναι μόνοι οι ανθρωπιστικοί λόγοι.

Την καθιστά αναπόφευκτη η συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας. Κοινώς, αν δεν υπήρχαν οι πρόσφυγες που έρχονται ζητώντας προστασία στα σύνορά μας, θα έπρεπε να τους βρούμε εμείς στις χώρες τους. Πολλοί βέβαια λένε ότι η μείωση των γεννήσεων αντιμετωπίζεται με κίνητρα προς τα νέα ζευγάρια. Ισχύει ότι η ολομέτωπη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα αυτά τα δέκα χρόνια και η ευρεία κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια μείωσαν περαιτέρω τον ρυθμό των γεννήσεων. Ομως, ισχύει ταυτόχρονα ότι έως τώρα καμία χώρα στον κόσμο με τα δικά μας επίπεδα γεννήσεων δεν κατάφερε να αναστρέψει τη δυναμική.

Βάσει στοιχείων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), λόγω της ακραίας αύξησης των συνταξιούχων σε σχέση με τους εργαζόμενους κάθε δεκαετία το έλλειμμα του ασφαλιστικού θα αυξάνεται μεταξύ 1 δισ. και 1,25 δισ. ευρώ. Και η έρευνα αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες

αλλαγές στο ασφαλιστικό που αποσυνδέουν το εισόδημα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, μειώνοντας περαιτέρω τα ασφαλιστικά έσοδα. Ηδη στο ασφαλιστικό Βρούτση αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 20% για το 90% των εργαζομένων. Ομως η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 73 έτη. Ηδη το προβλέπει η αναλογιστική μελέτη του ασφαλιστικού Βρούτση. Με απλά λόγια, πολύς κόσμος δεν θα πάρει σύνταξη ποτέ.

Η κατάσταση είναι επίσης τραγική όσον αφορά το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Τα μισά σχολεία κινδυνεύουν με κλείσιμο στην επόμενη δεκαετία, οδηγώντας σε κατάρρευση κοινωνικές υποδομές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπου οικογένειες με παιδιά θα είναι αδύνατο να ζήσουν, στερώντας την ύπαιθρο και τον αγροτικό τομέα από κάθε προοπτική.

Επίσης, η μείωση του πληθυσμού σημαίνει και μείωση του ΑΕΠ, κάνοντας τη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 4% άπιαστο όνειρο. Ομως σε αυτή την πρόβλεψη στηρίζονται τόσο η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού Βρούτση όσο και οι στόχοι μείωσης του χρέους.

Η εικόνα είναι δραματική και επιδεινώνεται από την αιμορραγία νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό λόγω των μνημονίων και της οικονομικής εξαθλίωσης.

Η μόνη λύση είναι η ένταξη πολιτών άλλων χωρών στην Ελλάδα. Η δεξιά πρόταση για μαζική ένταξη Βορειοευρωπαίων συνταξιούχων προσκρούει στη μείωση των συντάξεων παντού πλέον στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων έχει σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου στρέφονται προς την οργανωμένη ένταξη πολιτών άλλων χωρών στους τομείς της οικονομίας που αντιμετωπίζουν ελλείψεις: Ελληνες γιατροί στη Γερμανία, τεχνικοί σε ΗΠΑ και Καναδά κ.λπ.

Αυτοί οι δικοί μας άνθρωποι επιτρέπουν στις χώρες υποδοχής να κρατηθούν όρθιες. Γιατί να μην επιτρέψουμε στους πρόσφυγες στη χώρα μας να κάνουν το ίδιο;

Κάθε χρόνο πολλές χιλιάδες εργάτες χωρίς χαρτιά δουλεύουν στις αγροτικές περιοχές. Πιστεύει κανείς ότι θα καταφέρουμε να παράγουμε τις ίδιες ποσότητες αγροτικών προϊόντων χωρίς τη βοήθειά τους; Υπάρχει κανείς που να πιστεύει

ότι δεν πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να αποκτήσουν χαρτιά και δικαιώματα ώστε να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης; Επίσης, στα χωριά που ερημώνουν από ενεργό πληθυσμό και μένουν μόνο ηλικιωμένοι πλέον υπάρχει κανείς που να διαφωνεί να πάνε μερικές οικογένειες προσφύγων που θα μπορέσουν να τους δώσουν ζωή και να στηρίξουν τους κατοίκους τους; Και όπου αλλού μπορέσουν να προσφέρουν οι πρόσφυγες με τον δυναμισμό και την όρεξή τους, να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή στη χώρα μας. Εμείς θα τους δώσουμε την ευκαιρία για μια νέα ζωή. Οι συνάνθρωποί μας αυτοί θα στηρίξουν την κοινωνία μας, τα σχολεία μας και τελικά και την οικονομία μας.

Για να είμαστε ειλικρινείς, καθώς οι συνάνθρωποί μας αυτοί θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας η κυβέρνηση θα στραφεί σε λύσεις ένταξης. Οι κυβερνητικοί βουλευτές το συζητάνε ήδη. Επίσημα, όμως, προτιμούν να επικεντρώνονται στον λαϊκισμό, στη μισαλλοδοξία και στον διχασμό, απομακρύνοντας την κοινωνία μας από την κοινή λογική. Ξορκίζοντας την ανθρωπιστική κρίση ως εθνικό κίνδυνο. Αντί να πουν την αλήθεια: Μας είναι αναγκαίοι οι πρόσφυγες!

Ο Κρίτων Αρσένης είναι βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter