«Μας είχαν ευνουχίσει τα προηγούμενα χρόνια»

«Μας είχαν ευνουχίσει τα προηγούμενα χρόνια»

Τα όργανα της τάξης με δικά τους λόγια για το όργιο αυθαιρεσίας και ανασφάλειας που προκάλεσαν

«Δεν περάσαμε καλά σαν αστυνομικοί και η ψυχολογία μας δεν ήταν καλή. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν στάθηκε δίπλα στους αστυνομικούς… Δεν αισθανόμασταν ότι έχουμε μια πολιτική κάλυψη». Μόλις δύο ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές, στις 9 Ιουλίου 2019, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Σταύρος Μπαλάσκας έδωσε τον τόνο από τη συχνότητα του Σκάι: η αστυνομία πλέον θα έχει το ελεύθερο και την πολιτική κάλυψη να εφαρμόσει το δόγμα «νόμος και τάξη» μέσω ακραίας αστυνομικής καταστολής, εναντίον διαδηλωτών, κατοίκων Εξαρχείων ή όποιου άτυχου πέσει στα χέρια των ΜΑΤ. Και όλα αυτά προκειμένου να βελτιωθεί η… ψυχολογία των σωμάτων ασφαλείας.

Ο κ. Μπαλάσκας την περασμένη Τετάρτη αναφορικά με τη σύλληψη και τη βάναυση κακοποίηση του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και των δύο παιδιών του από αστυνομικούς μέσα στο ίδιο τους το σπίτι στο Κουκάκι δήλωσε μεταξύ άλλων κάτι πρωτοφανές: «Οι ταράτσες είναι δημόσιος χώρος, συνεπώς μπορεί η αστυνομία να προσαγάγει και να συλλάβει άτομα που θεωρεί ότι διέπραξαν κάποιο αδίκημα…».

«Η οικία αποτελούσε και αποτελεί άσυλο σε όλους τους πολιτισμούς» είχε γράψει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνης Γεωργιάδης αναφερόμενος σε παρέμβαση που πραγματοποίησαν στις 17 Νοεμβρίου 2019 μέλη του Ρουβίκωνα πετώντας τρικάκια έξω από το σπίτι του. Για το περιστατικό στο Κουκάκι όμως κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα: «Οι χθεσινές εικόνες είναι ο μοναδικός τρόπος να συλλάβεις ανθρώπους που έχουν καταλάβει ένα κτίριο, πετάνε μολότοφ και έχουν φτιάξει πόρτες με καρφιά. Δεν φαντάζομαι ότι κανείς νομίζει πως μπορεί να μπει σε έναν τέτοιο χώρο η αστυνομία με κουραμπιέδες και μελομακάρονα ενόψει εορτών. Προφανώς θα υπάρξει και ολίγη βία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης: «Προφανώς, προκειμένου να επιβληθεί ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί βία. Δηλαδή τι πρέπει να γίνει, να υπομείνουμε τη βία της άκρας Αριστεράς μέχρι να εκτονωθεί; Εγώ στο Κουκάκι είδα μια απλή σύλληψη, όχι αστυνομική βία».

Στις 26 Αυγούστου, πάλι ο Στ. Μπαλάσκας είχε προχωρήσει σε μια ρατσιστική δήλωση από τη συχνότητα του Σκάι ξεσηκώνοντας αντιδράσεις: «Εκκίνησε μια αθόρυβη, νέας τεχνολογίας ηλεκτρική σκούπα, η οποία είναι η αστυνομία που σιγά σιγά θα ρουφήξει όλα τα σκουπίδια από τα Εξάρχεια…». Οι δημοσιογράφοι της εκπομπής τού έδωσαν την ευκαιρία να ανασκευάσει τη δήλωσή του, εντούτοις αυτός επέμεινε… ρατσιστικά: «Βεβαίως δεν εννοούμε τους ανθρώπους που αποτελούν μια σκόνη που μπορεί να έχει ενοχλητικό χαρακτήρα αλλά δεν έχει καίριο ρόλο για τα Εξάρχεια. Εννοούμε τα πραγματικά σκουπίδια στις άλλες δέκα καταλήψεις, τις οποίες τις έχουν σκληροί ποινικοί, ακροαριστεροί, ακροαναρχικοί, άνθρωποι ιδιαίτεροι». Οι επίμαχες δηλώσεις οδήγησαν τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Μιχαήλ Καραμαλάκη να διατάξει τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ), ενώ διαβίβασε την επίμαχη δήλωση στην Εισαγγελία Αθηνών.

«Είχαν αφήσει την αστυνομία ευνουχισμένη τα προηγούμενα χρόνια» σχολίασε –πάλι– στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι στις 9 Δεκεμβρίου ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής Σπήλιος Κρικέτος, παραπονούμενος κι αυτός επειδή η αστυνομία τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε την απαιτούμενη πολιτική κάλυψη προκειμένου να σπέρνει τον τρόμο στους… εχθρούς της. Ολα αυτά λίγα εικοσιτετράωρα αφότου μια διμοιρία ΜΑΤ απαθανατίστηκε από τον φακό της φωτογράφου Τατιάνας Μπόλαρη μετά την πορεία για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου να γδύνει έναν άνθρωπο ενώ ένας ματατζής φαίνεται να του τραβάει το εσώρουχο. Ο Σπ. Κρικέτος όμως ήταν σαφής: «Δεν ήταν ξεβράκωμα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter