Μάσα χωρίς μάσκα

Μάσα χωρίς μάσκα

Η κυβέρνηση μοιράζει εκατομμύρια αλά ΚΕΕΛΠΝΟ για να φτιάξει το προφίλ της και να ενισχύσει τους κλινικάρχες

Σε… συνθήκες πολέμου εναντίον του αόρατου εχθρού το αόρατο χέρι της αγοράς βουτά στον κρατικό κορβανά με την καθοδήγηση του Μεγάρου Μαξίμου για να κερδοσκοπήσει αξιοποιώντας την «εθνική δοκιμασία». Ενώ οι καταγγελίες γιατρών και νοσηλευτών για έλλειψη τεστ και βασικών ειδών αυτοπροστασίας πληθαίνουν όσο μαίνεται η μάχη του ΕΣΥ με τον κορονοϊό, η προεδρία της κυβέρνησης δέσμευσε 11 εκατ. ευρώ ποντάροντας στο «αντίδοτο» της επικοινωνίας. Με υπογραφή του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη Γρηγόρη Δημητριάδη το ποσό θα δοθεί για «υπηρεσίες επικοινωνίας» και «ενημέρωσης των πολιτών που απαιτούνται για την υλοποίηση εκστρατείας στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού Covid-19».

Παρά τον σάλο, καθώς δεν πιστεύει κανείς ότι θα βρισκόταν ΜΜΕ που να αρνιόταν να μεταδώσει δωρεάν μήνυμα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση για το ποιοι θα είναι οι αποδέκτες των 11 εκατ. ευρώ, γεγονός που μετέτρεψε σε κοινή συνισταμένη τους συνειρμούς για την ολική επαναφορά της διαβόητης «πατέντας» ΚΕΕΛΠΝΟ. Εκτός αυτού, στο προεδρικό διάταγμα 80/2016, το οποίο λαμβάνει υπόψη ο Γρ. Δημητριάδης για τη συγκεκριμένη απόφαση, ορίζεται ότι για κάθε «απόφαση ανάληψης υποχρέωσης» θα πρέπει να περιλαμβάνεται «το είδος, πλήρης αιτιολόγηση της δαπάνης με σαφή αναφορά στη συγκεκριμένη δραστηριότητα που εξυπηρετείται από την πραγματοποίησή της και στον χρόνο υλοποίησής της». Οπότε κάτι ξέχασε ο «επιτελάρχης» του Μαξίμου.

Ενα μοντέλο ΚΕΕΛΠΝΟ για τα «δικά μας παιδιά»;

Η απόφαση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου πυροδότησε αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Αντί για οριζόντια μέτρα στήριξης των ΜΜΕ λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, «γαλάζια» στελέχη κατηγορούν τον Γρ. Δημητριάδη ότι αποφασίζει να διοχετεύσει 11 εκατ. ευρώ για να φιλοτεχνηθεί το προφίλ της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας. Επιπλέον ο ανιψιός του Κυρ. Μητσοτάκη με την εν λόγω απόφαση εκθέτει και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Στις 15 Μαρτίου εκδίδεται σε ΦΕΚ η απόφαση του Στέλιου Πέτσα «Δωρεάν μετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού Covid-19 από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς». Προφανώς η απόφαση ορίζει ότι «η μετάδοση (των ενημερωτικών μηνυμάτων) διενεργείται δωρεάν και απαλλάσσεται από κάθε τέλος». Βέβαια, στις 14 Μαρτίου με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) προβλεπόταν ότι «για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η.5.2020, είναι δυνατή η ανάθεση υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών προς τον σκοπό αυτό, καθώς και κάθε συναφούς υπηρεσίας που απαιτείται για την υλοποίηση της εκστρατείας, κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων», κάτι που αποτυπώνει πλήρως το επιτελικό μπάχαλο που επικρατεί.

Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει να απαντηθεί το ερώτημα που εξαρχής έθεσε ο τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης σχετικά με το πού θα πάνε αυτά τα χρήματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του advertising.gr το ποσό θα οδηγηθεί στην εταιρεία επικοινωνίας Initiative Media, η οποία θα αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου για «κάθε είδους εκστρατεία». Κατά το δημοσίευμα η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται ως τις 31 Μαΐου 2020 και το συμβατικό τίμημα για την παροχή των υπηρεσιών ανέρχεται σε ποσοστό 3% επί της τελικής συνολικής δαπάνης της εκστρατείας επικοινωνίας και ενημέρωσης, ενώ στα ΜΜΕ θα προκαταβάλλεται το 35% του συμφωνηθέντος ποσού, με την αποπληρωμή του υπολοίπου να γίνεται κατόπιν βεβαίωσης για την καλή εκτέλεση των υπηρεσιών επικοινωνίας. Αξιο επισήμανσης είναι ότι ο επικεφαλής της Initiative Media Μιχάλης Γκάλγκος είχε αποκλείσει το 2018 το Documento από τη διαφημιστική καμπάνια που είχε παραγγείλει η αμερικανική πρεσβεία για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ και την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος στη Θεσσαλονίκη.

Το Documento προσπάθησε μάταια –άλλη μία φορά– να πάρει επίσημη απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου για το αν η εταιρεία αυτή θα διακινήσει τα 11 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά ενώ είναι νωπές οι μνήμες αναφορικά με τον τρόπο που το ΚΕΕΛΠΝΟ πριν αλλά και εν μέσω μνημονιακών προγραμμάτων μοί ραζε αφειδώς κρατικό χρήμα σε υπερχρεωμένα ή ανύπαρκτης αναγνωσιμότητας Μέσα για κοινωνικά μηνύματα που θα έπρεπε να προβληθούν δωρεάν.

Διπλά κερδισμένοι οι μεγάλοι κλινικάρχες

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η απόφαση να διπλασιαστεί το κόστος των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Ειδικότερα, οι μεγάλοι κλινικάρχες θα πληρωθούν 1.600 ευρώ ανά κλίνη, ποσό διπλάσιο από αυτό που είχε προκύψει τέλη του 2018 με τον εξορθολογισμό του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) για τη διαδικασία νοσηλείας ασθενών σε ιδιωτικές ΜΕΘ. Οσοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών έδειξαν πριν από περίπου τρία χρόνια τη στοιχειώδη ευσυνειδησία και συμφώνησαν για τη διάθεση συνολικά 70 ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ με κόστος 800 ευρώ ανά κλίνη, ποσό που ανάλογα με τις ημέρες νοσηλείας του ασθενή μειώνεται κλιμακωτά, βλέπουν την κυβέρνηση να το μάτι στους κολοσσούς του κλάδου πληρώνοντάς τους τα διπλά. Οσοι αδικούνται από την απόφαση των υπουργείων Υγείας και Οικονομίας διατηρούν το δικαίωμα να σπάσουν το μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ και να διεκδικήσουν με τη σειρά τους διπλάσια έσοδα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αντί απάντησης στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις το γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας προτίμησε να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος εξέδωσε την εξής τραγελαφική ανακοίνωση: «Ο ΕΟΠΥΥ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα, υλοποιεί όσο πιο γρήγορα γίνεται ό,τι προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, Υπουργικές Αποφάσεις κ.α.) με απώτερο σκοπό την κάλυψη όλων των αναγκών υγείας για την προστασία των πολιτών». Εκτεθειμένος είναι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη ισχυρίστηκε ότι η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε μόνο τα έξοδα της ΜΕΘ και όχι την αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές. «Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι για κάθε κλίνη ΜΕΘ πέραν του απαραίτητου εξοπλισμού απαιτούνται ένας γιατρός και πέντε εξειδικευμένοι νοσηλευτές, όπως έχει γνωμοδοτήσει και η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να αποζημιωθούν;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι η τιμή αποζημίωσης των συγκεκριμένων κλινών ΜΕΘ εξισώθηκε με την τιμή που κοστολογεί ο ΕΟΠΥΥ τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όταν παρέχονται ανάλογες υπηρεσίες σε πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ.

«Ανέντιμη στάση» και κλινικές «δύο ταχυτήτων»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Μιλώντας στο Documento, ο κ. Σαραφιανός επισημαίνει ότι στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του ΕΚΠΥ το 2018, στα 800 ευρώ ανά ιδιωτική κλίνη ΜΕΘ συμπεριλαμβάνονταν και οι δαπάνες του προσωπικού. Στηλιτεύει δε τον τρόπο με τον οποίο επήλθε η αύξηση του κόστους στις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, αφού το μέτρο αφορά μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. «Βεβαίως και προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και αντιδράσεις η συγκεκριμένη απόφαση» τονίζει, κάνοντας λόγο για «ανέντιμη στάση» που δημιουργεί ιδιωτικές κλινικές «δύο ταχυτήτων». Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι όσες ιδιωτικές κλινικές κοστολογούν με βάση το καθεστώς του ΕΚΠΥ μπορούν να προχωρήσουν σε ακύρωση της συμφωνίας με τον ΕΟΠΥΥ. Ως προς τον αριθμό του προσωπικού που παρέθεσε ο Στ. Πέτσας για κάθε κλίνη ΜΕΘ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης απάντησε: «Η διεθνής αναλογία νοσηλευτών ανά κρεβάτι ΜΕΘ σε ιδανική κατάσταση είναι ένα κρεβάτι – τρεις νοσηλεύτριες. Καμιά ιδιωτική κλινική δεν έχει αυτή την αναλογία του ένα προς τρία, πολύ περισσότερο την αναλογία ένα προς πέντε που αναίσχυντα αναφέρει (σ.σ.: ο Στ. Πέτσας) πως έχουν».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter