Μάσησε τα λόγια του ο Μητσοτάκης για τα 12 μίλια

Μάσησε τα λόγια του ο Μητσοτάκης για τα 12 μίλια

Χωρίς ουσιαστική απάντηση μάλλον έμειναν οι δημοσιογράφοι στις Βρυξέλλες όταν ρώτησαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το αν η κόκκινη γραμμή της χώρας μας στην επιχειρησιακή δράση του Oruc Reis είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, όπως είχε πει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προκαλώντας αντιδράσεις εντός ΝΔ και βεβαίως εκτός.

Στην απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με γενικότητες χωρίς να προσδιορίζει αν τα 12 μίλια αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνησή του, λέγοντας πως η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Είναι γνωστό ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασης να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο από 6 στα 12 μίλια. Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα κυριαρχίας. Σκληρής κυριαρχίας. Όπως είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δρομολόγησε και ολοκλήρωσε συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για καθορισμό θαλασσίων ζωνών όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Είναι επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της σε θάλασσα και αέρα όπου ο εθνικός μας εναέριος χώρος είναι 10 μίλια και οποιαδήποτε παραβίασή του αντιμετωπίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά είναι γνωστά. Όλη η αυτή η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, όπως την άκουσα να εκφράζεται δημόσια από την αντιπολίτευση, θεωρώ δεν μπορεί να γίνεται στα ΜΜΕ».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει όποτε και όπως το κρίνει, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια συμπληρώνοντας ότι «γνωρίζουν όλοι γιατί στο Αιγαίο δεν έχει γίνει ακόμη». Και κατέληξε: «Είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτό τον τρόπο».

Από την απάντησή του ωστόσο συμπεραίνεται πως η κυβέρνησή του δεν θεωρεί κόκκινη γραμμή τα 12 μίλια αλλά τα έξι, όπως είχε πει ο κ. Γεραπετρίτης, αρκούμενος μόνον σε βερμπαλιστικές αναφορές περί εθνικής κυριαρχίας. 

Διαβάστε επίσης: Νίκος Κοτζιάς: Τι έπρεπε να είχε ήδη κάνει η κυβέρνηση για να μην χάσει κυριαρχικά δικαιώματα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter