Μασκοφόροι και Νταβέληδες

Μασκοφόροι και Νταβέληδες

Η σχέση του Αχιλλέα Νταβέλη με την οικογένεια Μητσοτάκη και ο ρόλος των ΜΜΕ που παρουσιάζουν τον ίδιο και τον συνέταιρό του ως τους ανθρώπους που θα μας σώσουν από την πανδημία.

Η αποκάλυψη που έκανε στις 29 Απριλίου το Documentonews.gr πως τα µέτρα για αναγκαστική χρήση µάσκας συνέπεσαν όλως τυχαίως µε την κατασκευή προστατευτικών µασκών από φίλο της πρωθυπουργικής οικογένειας δεν αποδεικνύει την αδέξια συµπεριφορά ενός δεξιού πρωθυπουργού. Οπως προκύπτει από τη δηµοσιογραφική έρευνα του Documento, προκειµένου να ευοδωθεί το εγχείρηµα της «φιλικής» µπίζνας δηµιουργήθηκαν προκλητικά οι προϋποθέσεις ανάγκης αλλά και ένα αφήγηµα πατριωτικής αυταπάρνησης. Και φυσικά η κυβέρνηση κατέστησε το κράτος σίγουρο πελάτη του φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη, ώστε να έχει σίγουρη απόδοση η επιχειρηµατική «αριστεία».

Ενας ορθοδοντικός από τη Λάρισα, ο Αχιλλέας Νταβέλης, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηµατικά στον χώρο της ιδιωτικής νοσηλείας, πριν από έναν µήνα εµφανίστηκε στα µέσα ενηµέρωσης ως ο επιχειρηµατίας που είχε ένα ελπιδοφόρο όνειρο: να σώσει την Ελλάδα µε παραγωγή ελληνικών µασκών. Το θέµα πήρε πρωτοφανή και ανεξήγητη τότε δηµοσιότητα, σαν να επρόκειτο να παρασκευάσει το εµβόλιο για τον επάρατο κορονοϊό. ∆εν υπήρχε συστηµικό Μέσο που σέβεται την προσκόλλησή του στην κυβέρνηση και στον Μωυσή της που να µην έκανε ρεπορτάζ για τον ονειροπόλο επιχειρηµατία από τη Λάρισα. Πρώτος και καλύτερος προωθητής ο δηµοσιογράφος ∆ηµήτρης Καµπουράκης, ο οποίος στις εκποµπές του παρουσίαζε πολύ συχνά τον Αχ. Νταβέλη να περιγράφει το σωτήριο όνειρο. Μόνο που, όπως αποδεικνύεται, ο γνωστός δηµοσιογράφος έχει επαγγελµατική σχέση µε τις επιχειρήσεις του Νταβέλη και των συνεταίρων του.

Στα ρεπορτάζ-φασόν ο Νταβέλης εµφανίζεται µε ένα ροµαντικό αλλά µη επιβεβαιωµένο αφήγηµα, σύµφωνα µε το οποίο όταν είδε ποια ήταν η κατάσταση µε τον κορονοϊό έψαξε για µηχανήµατα κατασκευής µασκών και, αφού τα βρήκε σε µια δηµοπρασία στην Κίνα, τα έφερε στην Ελλάδα για να µας σώσει.

Τι γίνεται όµως µόλις σηκωθεί λιγάκι το χαλάκι του πατριωτισµού και της ωραίας ιστορίας Νταβέλη; Ο επιχειρηµατίας δεν παρέχει καµιά απόδειξη για τυχαία συµµετοχή του σε δηµοπρασία που του άνοιξε τα επιχειρηµατικά του µάτια. Αντιθέτως, φαίνεται µόλις ξεκίνησε η κρίση να αναζητά σε υπάρχοντα εργοστάσια µάσκας στην Ελλάδα τη δυνατότητα συνεργασίας, δηµιουργώντας την εντύπωση πως έχει «σίγουρη πελατεία». Το ελληνικό κράτος, ο υπουργός Υγείας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όχι µόνο οµολογούν, αλλά έχουν επιδείξει τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν τον Νταβέλη, για το καλό της χώρας πάντα. Για κάποιον λόγο δεν βοήθησαν τα υπάρχοντα εργοστάσια κατασκευής µάσκας, πολύ περισσότερο δεν εξασφάλισαν κατασκευή γραµµής παραγωγής στα εργοστάσια κατασκευής υγειονοµικού υλικού του ελληνικού στρατού, αλλά βοήθησαν συγκεκριµένο επιχειρηµατία που υποσχόταν επένδυση.

Οπως έχει πει ο ίδιος ο Αχ. Νταβέλης, το κράτος τον βοήθησε να φέρει τα µηχανήµατα από την Κίνα µε πτήση cargo και τα εκτελώνισε σε χρόνο-ρεκόρ. Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης ανέλαβε να προωθήσει το πατριωτικό έργο Νταβέλη µέσω αναρτήσεων στο Twitter, ενώ ο πρωθυπουργός δηµοσιοποίησε φωτογραφίες τηλεδιάσκεψης µε τους επιχειρηµατίες της µασκοφόρας µπίζνας. Ο Μητσοτάκης όµως δεν ευλόγησε µόνο επικοινωνιακά τον Νταβέλη. Του εξασφάλισε την απορρόφηση των προϊόντων του από το κράτος. Παρά τον θόρυβο µε την αποκάλυψη, ο Κυρ. Μητσοτάκης την πρώτη µέρα άρσης των µέτρων της καραντίνας (αύριο ∆ευτέρα 4 Μαΐου) θα επισκεφθεί το εργοστάσιο του επιχειρηµατία στη Λάρισα για να µιλήσει για το σηµαντικό και πατριωτικό/εθνοσωτήριο έργο του οικογενειακού φίλου και στελέχους της Ν∆.

∆εν υπάρχει όµως κανένας πατριωτισµός. Πρόκειται, πολύ απλά, για έναν επιχειρηµατία-φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη που, είτε γιατί πραγµατικά το σκέφτηκε ο ίδιος είτε γιατί τον προέτρεψαν κάποιοι, προχώρησε στην κατασκευή ενός εργοστασίου µασκών, µε τη διαβεβαίωση πως θα έχει το κράτος σίγουρο πελάτη. Με µετοχικό κεφάλαιο µόλις 130.000 ευρώ, µια νεοσύστατη εταιρεία ισχυρίζεται πως κάνει επένδυση 3 εκατοµµυρίων (πράγµα που δεν αποδεικνύεται από πουθενά) για να εισπράξει άµεσα δεκάδες εκατοµµύρια από το κράτος, µε προώθηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος µπαίνει σε ρόλο πλασιέ µε πρόσχηµα την «εθνική επένδυση».

Το κράτος µπορούσε να φτιάξει εργοστάσιο κατασκευής µασκών αλλά δεν το έκανε. Μπορούσε έστω να βοηθήσει τις υπάρχουσες επιχειρήσεις στον χώρο. Ούτε αυτό έκανε. ∆ηµιούργησε, προφανώς µε εντολή του πρωθυπουργού, την εικόνα συγκεκριµένης ανάγκης, την οποία ικανοποιεί ο συγκεκριµένος φίλος της πρωθυπουργικής οικογένειας. Αντί να λέµε πόσο θα αγοράζει το κράτος τις µάσκες, η κυβέρνηση απαντά προκαταβολικά πως είναι ελληνικές. Κριτήριο δεν είναι η τιµή και το δηµόσιο συµφέρον ούτε η προστασία η ίδια, αλλά η ελληνικότητα. Οι νόµοι της αγοράς εξαφανίζονται και εµφανίζεται ένας ιδιότυπος κρατισµός που αβαντάρει τον πρωθυπουργικό φίλο και το ταµείο του. Τώρα τι θα γίνει αυτό το ταµείο και σε ποιες ανάγκες θα µοιραστεί δεν το ξέρουµε. Ο πρωθυπουργός φέρει πλήρως την ευθύνη για τις υποψίες που δηµιουργεί σε κάθε Ελληνα η συµπεριφορά του.

Το ρεπορτάζ

Σαν µάννα εξ ουρανού εν µέσω πανδηµίας παρουσιάστηκαν από πληθώρα ΜΜΕ οι δυο «δαιµόνιοι» επιχειρηµατίες οι οποίοι ήρθαν για να σώσουν τη χώρα, προµηθεύοντας –έναντι αντιτίµου φυσικά– µάσκες στους Ελληνες πολίτες µε τις πλάτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο Αχιλλέας Νταβέλης, ιδιοκτήτης του κέντρου Animus και πρόεδρος του Συνδέσµου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιοµηχανιών (ΣΘΕΒ), και ο Γιάννης Τσερέπας, ιδιοκτήτης του εργοστασίου Λαριπλάστ και αντιπρόεδρος του ΣΘΕΒ, είναι πολύ καλοί φίλοι και έχουν, όπως καµαρώνουν, παρόµοιο επιχειρηµατικό τρόπο σκέψης.

Ο Τύπος γέµισε µε ρεπορτάζ-αγιογραφίες των δύο επιχειρηµατιών παρουσιάζοντας µια ιστορία απαράµιλλου θάρρους, απίστευτης ταχύτητας και τροµερής επιχειρηµατικής οξυδέρκειας. Μέσα σε 20 µέρες, όπως λένε στις πάµπολλες συνεντεύξεις τους, έστησαν από το µηδέν το «πρώτο εργοστάσιο» που θα παράγει προστατευτικές µάσκες made in Greece.

Αν και στην πραγµατικότητα δεν πρόκειται για το «πρώτο ελληνικό εργοστάσιο», τα ΜΜΕ το πρόβαλαν ως κάτι µοναδικό, προσδίδοντας περισσότερο βάρος και αξία στο εγχείρηµα. Υπάρχουν ακόµη δύο ελληνικές µονάδες που προµηθεύουν εδώ και χρόνια και το δηµόσιο. Η µία εξ αυτών, που βρίσκεται στη ∆ράµα, όχι µόνο παράγει 100.000 µάσκες την ηµέρα αλλά πρόσφατα επένδυσε περισσότερα από 100.000 ευρώ σε µηχανή για την παραγωγή µασκών υψηλής προστασίας (FFP2). Η δεύτερη, που έχει έδρα στην Αττική και συγκεκριµένα στη Νέα Ιωνία, λειτουργεί από το 1919.

Γιατί άραγε δεν προβλήθηκαν εξίσου αυτές οι επιχειρηµατικές κινήσεις από τα ΜΜΕ και δεν έχαιραν αντίστοιχης ανοικτής κυβερνητικής στήριξης;

Ο χρόνος σύλληψης της αρχικής ιδέας, που ανήκε στον Νταβέλη, είναι συγκεχυµένος στα σχετικά δηµοσιεύµατα. Εγινε πριν από την εµφάνιση του πρώτου κρούσµατος στη χώρα ή µετά; Το µόνο σίγουρο είναι ότι εξαρχής η κυβέρνηση ήταν ενήµερη, τους καθοδηγούσε και τους στήριζε. Εκτός του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους είχε εκφράσει τη στήριξή του µέσω τηλεφωνήµατος. Από κοντά και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης, που τους προµοτάρει και µέσω Τwitter, αλλά και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Μάλιστα γράφεται ότι το Μέγαρο Μαξίµου παρενέβη για να έρθουν οι µηχανές αεροπορικώς και όχι ακτοπλοϊκώς (κάτι που στοίχισε περισσότερο) από την Κίνα, ενώ κράτησε και το τελωνείο ανοιχτό µέχρι αργά το βράδυ.

Η εταιρεία και η επένδυση εκατοµµυρίων(;)

Η Larisa Face Cover ΑΕ µε διακριτικό τίτλο LFC ΑΕ συστάθηκε στις 26.3.2020. Εχει έδρα στο 6ο χλµ. ΠΕΟ Λάρισας – Αθήνας σε ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις της εταιρείας Λαριπλάστ ΑΕΒΕ που αναµορφώθηκαν. Πρόεδρος του ∆Σ είναι ο Τσερέπας, αντιπρόεδρος ο Νταβέλης και µέλος η σύζυγος του πρώτου Κυριακή Χατζηευφραιµίδου.

Το µετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στις 130.000 ευρώ µε µετόχους (50%) την εταιρεία Lariway Holding Μονοπρόσωπη Ανώνυµη Εταιρεία Συµµετοχών, ιδιοκτησίας Γ. Τσερέπα, και τον Αχ. Νταβέλη. Εκαστος έβαλε 65.000 ευρώ. Αν και παρουσιάζεται ως εξ ολοκλήρου ιδιωτική επένδυση της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ, επιχειρηµατίες µε γνώση του τοµέα αναφέρουν στο Documento πως το ύψος της επένδυσης δεν φαίνεται να προκύπτει από τα µέχρι στιγµής δηµοσιευµένα δεδοµένα.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι το συνολικό κόστος των µηχανών (τις πλήρωσαν σε µετρητά) δεν ξεπερνά τις 150.000 µε 200.000 ευρώ. Οι πρώτες ύλες δεν είναι τόσο ακριβές που να ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος. Τα έξοδα µεταφοράς των µηχανών µαζί µε τις κτιριακές υποδοµές που υπήρχαν και αναδιαµορφώθηκαν δεν φαίνεται να προσεγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ.

Περίεργος, µη συνηθισµένος και µη ενδεδειγµένος χαρακτηρίζεται και ο τρόπος που αγοράστηκαν οι µηχανές (µέσω δηµοπρασίας) από κινεζικό εργοστάσιο.

Η τιµή της µάσκας και ο πατριωτισµός

Οι δύο µηχανές θα παράγουν χειρουργικές προστατευτικές µάσκες µιας χρήσης τύπου 2 και 3. Το πόσο θα προστατεύουν οι «made in Greece» µάσκες, σύµφωνα µε τα λεγόµενα των ίδιων, αλλάζει από ρεπορτάζ σε ρεπορτάζ. Κυµαίνεται πάντως σε ποσοστό από 90% έως 98% ενώ µερικά δηµοσιεύµατα γράφουν και για άνω του 98%. Η τιµή τους, όπως έχουν δηλώσει, θα κυµαίνεται ανά τεµάχιο µεταξύ 0,70 και 1 ευρώ. Ο ίδιος ο Νταβέλης έχει δηλώσει ότι ευελπιστεί η µάσκα να είναι προσιτή και φτηνή, αφήνοντας όµως ένα παραθυράκι ανοιχτό µιλώντας για «εκτόξευση τιµής πρώτης ύλης».

Σύµφωνα µε το µιντιακό αφήγηµα, οι Ελληνες επιχειρηµατίες που έβαλαν ως «πρωταρχικό κριτήριο το συµφέρον της πατρίδας» υπόσχονται ότι θα καταπολεµήσουν την αισχροκέρδεια. Το πατριωτικό αίσθηµα στήνεται ακόµη καλύτερα µέσα από αναφορές ότι αν και έχουν δεχτεί «δελεαστικές προτάσεις» τόσο για να µεταπουλήσουν τις µηχανές όσο και για να εξαγάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό, εκείνοι θα πωλούν αποκλειστικά στην Ελλάδα και «εάν υπάρξει περιθώριο, θα προχωρήσουν σε εξαγωγές». Αραγε πώς γνωρίζουν (και γνώριζαν) ότι θα προµηθεύσουν το ΕΣΥ και τα φαρµακεία της χώρας;

Οπως αναφέρει επιχειρηµατίας στο Documento, από την Κίνα οι µάσκες αγοράζονται περίπου 0,30 ευρώ µε τα µεταφορικά, αν και πλέον είναι πολύ δύσκολο να βρεις και ακόµη δυσκολότερο να εισαγάγεις. «Αν κάποιος δεν θέλει να αισχροκερδήσει, µπορεί να πουλά 0,25 ευρώ χονδρική και να έχει και µεγάλο κέρδος» σηµειώνει.

Αν και ο Αχ. Νταβέλης έχει κατακεραυνώσει εκείνους που δηλώνουν «εκκωφαντικά τη φιλανθρωπία τους µέσα στην ανασφάλεια που προκαλεί ο κορονοϊός για να έχουν κοινωνική παρουσία», δεν φαίνεται να τον απασχολεί ότι ο ίδιος, τα ΜΜΕ αλλά και η κυβέρνηση διαφηµίζουν την επιχείρησή του που θα πληρώνεται κανονικά για προϊόντα τα οποία έγιναν υποχρεωτικά κατόπιν απόφασης της τελευταίας. Αραγε οι «δαιµόνιοι» επιχειρηµατίες θα διαθέσουν δωρεάν µάσκες στο κράτος;

Ο «γαλάζιος» Νταβέλης και… η αγία οικογένεια

O Aχ. Νταβέλης, όπως προκύπτει από µια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, δεν είναι τυχαίος επιχειρηµατίας, αλλά ένας άνθρωπος που έχει δεσµούς και σχέσεις µε την οικογένεια Μητσοτάκη. Τόσο µε τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη όσο και µε την αδερφή του και πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη. Στις 30 Μαρτίου 2019 η αδερφή του πρωθυπουργού παρέστη στα εγκαίνια «της νέας δοµής του οµίλου Animus, του πολυϊατρείου Animus» συµφερόντων Νταβέλη στη Λάρισα. Η Ντ. Μπακογιάννη ήταν αυτή µάλιστα που έκοψε και την κορδέλα στα εγκαίνια µαζί µε την οικογένεια Νταβέλη, σύµφωνα µε όσα αναφέρονται τόσο στο σάιτ του Animus όσο και σε τοπικά ΜΜΕ.

∆εν ήταν η πρώτη φορά βέβαια που Αχ. Νταβέλης και Ντ. Μπακογιάννη συναντιούνταν. Τον Φεβρουάριο του 2018 η βουλευτής της Ν∆ επισκέφτηκε τη Λάρισα καθώς ήταν κεντρική οµιλήτρια στην κοπή της πίτας της ΝΟ∆Ε Λάρισας. Τότε ο Νταβέλης παρέθεσε προς τιµήν της γεύµα, όπως αναφέρεται σε δηµοσιεύµατα, «παρουσία του προέδρου της ΝΟ∆Ε Χρήστου Καπετάνου και άλλων “γαλάζιων” τοπικών παραγόντων». Η κίνηση αυτή είχε αποτέλεσµα να φουντώσουν τα σενάρια περί επικείµενης υποψηφιότητας του Αχ. Νταβέλη για τη δηµαρχία της Λάρισας το 2019 µε τη στήριξη της Ν∆. Σχετικό δηµοσίευµα είχε η εφηµερίδα «Παρασκήνιο» την ίδια περίοδο, καθώς και τοπικά ΜΜΕ της Λάρισας.

Ωστόσο αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το όνοµα του «γαλάζιου» Νταβέλη φιγουράριζε σε δηµοσιεύµατα περί επικείµενης καθόδου του στον εκλογικό στίβο µε τη στήριξη της Ν∆. Σύµφωνα µε δηµοσίευµα του σάιτ kosmolarissa.gr τον Οκτώβριο του 2016, ο Νταβέλης εµφανιζόταν ως ένα από τα πρόσωπα που βολιδοσκοπήθηκαν για µια θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν∆ στη Λάρισα στις εθνικές εκλογές. Το δηµοσίευµα, το οποίο επικαλούνταν πηγές της Πειραιώς, ανέφερε ότι το όνοµα του Νταβέλη «ταιριάζει απόλυτα στην εικόνα ανανέωσης που θέλει να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης».

Οι σχέσεις Νταβέλη µε την οικογένεια Μητσοτάκη αποδεικνύονται όµως και από κάτι ακόµη. Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού µε επιχειρηµατίες πριν από µερικές εβδοµάδες ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον Νταβέλη µε το µικρό του όνοµα, όπως προκύπτει από το σχετικό βίντεο. Κάτι που δείχνει οικειότητα µεταξύ των δύο πλευρών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter