Μασκοφόροι ξεσκεπάζουν τα κακά αφεντικά

Μασκοφόροι ξεσκεπάζουν τα κακά αφεντικά

«Εάν οι εργοδότες τρομάξουν, αν φοβηθούν για την κακή εικόνα που θα παρουσιάζει η επιχείρησή τους, τα πράγματα στην αγορά εργασίας μπορεί να αλλάξουν». Αυτή είναι η λογική που διέπει τα μέλη της αριστερής ομάδας Ιταλών ακτιβιστών με το… προκλητικό όνομα Padrone di Μerda (σε ελεύθερη μετάφραση: Σκατοαφεντικό).

Οι στόχοι

Μέλη της ομάδας, φορώντας λευκές μάσκες, οργανώνουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μπροστά σε επιχειρήσεις οι οποίες αποδεδειγμένα παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία ή εκμεταλλεύονται αλύπητα τους εργαζόμενους. Οι περισσότερες είτε απασχολούν ανθρώπους χωρίς να τους έχουν ασφαλισμένους είτε τους αφήνουν απλήρωτους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι ακτιβιστές διαβάζουν κείμενο διαμαρτυρίας χρησιμοποιώντας μεγάφωνο και κολλάνε στα τζάμια αυτοκόλλητα με μια… πιστοποίηση «σκατοαφεντικού».

Ολα κρατάνε λίγα λεπτά. Η διαμαρτυρία φωτογραφίζεται, βιντεοσκοπείται και κοινοποιείται άμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι να εμφανιστούν το αφεντικό και η αστυνομία οι ακτιβιστές έχουν γίνει καπνός.

Τα «χτυπήματα»

Η οργάνωση Padrone di Merda ιδρύθηκε στην Μπολόνια φέτος τον Ιανουάριο και έως τώρα έχει «χτυπήσει» 16 επιχειρήσεις, κυρίως εστιατόρια και μπαρ. Αυτός ο οικονομικός κλάδος αναπτύσσεται ραγδαία στην πόλη και πολλοί επιχειρηματίες απασχολούν φοιτητές. Σύμφωνα με επίσημη έκθεση του 2017, η αδήλωτη απασχόληση αντιπροσώπευε το 72,6% των θέσεων εργασίας στην Μπολόνια, αριθμός-ρεκόρ ακόμη και στην Ιταλία, όπου η αδήλωτη απασχόληση είναι κοινή πρακτική.

«Οι φοιτητές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι επειδή θέλουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των σπουδών τους και βλέπουν αυτού του είδους την εργασία ως προσωρινή» δήλωσε ο Φραντσέσκο Ντεφιτσέντι, εκπρόσωπος τοπικού εργατικού συνδικάτου.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί την τελευταία δεκαετία, επειδή οι γονείς των φοιτητών στέλνουν όλο και λιγότερα χρήματα στα παιδιά τους λόγω της οικονομικής κρίσης» συμπλήρωσε ένας ακτιβιστής που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Ντάβιντ.

«Ανοίξαμε μία σελίδα στο Facebook όπου δεχόμαστε καταγγελίες. Υπήρχε μια πιτσαρία που συστηματικά άλλαζε τους εργαζόμενους κάθε τρεις μήνες χωρίς να έχει ξοφλήσει τους προηγούμενους» αναφέρει ακτιβίστρια με το ψευδώνυμο Μπάρμπαρα.

Κίνδυνοι και αντίλογος

Τα μέλη της Padrone di Μerda δηλώνουν πολύ προσεκτικά στις ενέργειές τους καθώς μπορεί να γίνουν ψευδείς καταγγελίες από ιδιοκτήτες ανταγωνιστικών επιχειρήσεων ή από πρώην εργαζόμενους που απασχολούνταν νόμιμα οι οποίοι θέλουν να εκδικηθούν για νόμιμες απολύσεις. Δημοτικοί σύμβουλοι τους ζητάνε να σταματήσουν. «Εχουμε θεσμικά εργαλεία για την καταπολέμηση των αδικιών. Υπάρχουν πολλοί νόμοι κατά της εκμετάλλευσης. Η ομάδα σας δεν παρέχει κοινωνική δικαιοσύνη, αντίθετα μπορεί να γίνει μέσο για να ξεσπάσουν βεντέτες από εργαζόμενους που θέλουν να βλάψουν, ίσως άδικα, πρώην εργοδότες τους» έγραψε ένας απ’ αυτούς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter