Μαστογραφία με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά: Η διαδικασία βήμα – βήμα για γυναίκες άνω των 50 ετών

Μαστογραφία με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά: Η διαδικασία βήμα – βήμα για γυναίκες άνω των 50 ετών

Κάλεσμα στις γυναίκες από 50 έως 69 ετών για την πρόληψη του καρκίνου τους στήθους κάνει το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά. Ακολουθώντας τρία απλά βήματα οι γυναίκες μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο εύκολα χωρίς αναμονές και κυρίως χωρίς κανένα κόστος. 

Το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά-Πρόληψη κατά του Καρκίνου του Μαστού» αποτελεί την πρώτη δράση προληπτικής ιατρικής του Υπουργείου Υγείας. Το Πρόγραμμα που ξεκίνησε να τρέχει τον περασμένο Ιούνιο αφορά  1.300.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών. Εξαιρούνται οι γυναίκες που έχουν ήδη κάνει εξέταση μαστού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, είτε έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού στην τελευταία πενταετία. 

Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

-Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους 

-Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)

-Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης)

Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι εύκολη και συνάμα πολύ γρήγορη, χωρίς αναμονές και αναβολές. Αρκεί οι γυναίκες δικαιούχοι να ακολουθήσουν τα εξής τρία βήματα που μπορούν να βρουν πιο αναλυτικά στο mastografia.gov.gr :

Βήμα 1ο

Οι γυναίκες-δικαιούχοι ηλικίας 50-69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). 

Αν οι γυναίκες  δικαιούχοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους στα Συνεργαζόμενα Κέντρα που θα βρουν στο mastografia.gov.gr δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους.

Βήμα 2ο 

Με το παραπεμπτικό- άυλο ή μη- μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Τα συνεργαζόμενα κέντρα του προγράμματος ανά περιοχή, βρίσκονται στο σημείο «Συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων» στον ιστότοπο του προγράμματος, mastografia.gov.gr.

Υπάρχει πρόβλεψη και για τις γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε διαγνωστικά κέντρα. Ήδη από τις αρχές Μαρτίου, κινητές μονάδες θα επισκέπτονται δυσπρόσιτες περιοχές με στόχο καμία γυναίκα δικαιούχος να μην ταλαιπωρηθεί για να κάνει την μαστογραφία της. 

Βήμα 3ο 

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης της ψηφιακής μαστογραφίας, εκδίδεται η γνωμάτευση από τον ειδικό της Μονάδας Υγείας (Δημόσια ή Ιδιωτική) στην οποία διενεργήθηκε η εξέταση. Σε περίπτωση μη ανίχνευσης ευρήματος, ολοκληρώνεται ο προληπτικός έλεγχος.

Βήμα 4ο μόνο σε περίπτωση ευρήματος 

Σε περίπτωση που ο ειδικός συστήσει κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό, τότε ακολουθείται η εξής διαδικασία:

  1. Η γυναίκα παραπέμπεται για τη διενέργεια δωρεάν υπερηχογραφήματος μαστού, και πάλι μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ της. Η γυναίκα θα κάνει το υπερηχογράφημα και θα λάβει ενημέρωση για το αποτέλεσμα από τη Μονάδα Υγείας στην οποία διενήργησε την εξέταση. 
  2. Δημιουργείται αυτόματα δικαίωμα επίσκεψης και η γυναίκα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε κλινικό ιατρό κατάλληλης ειδικότητας που συμμετέχει στο Πρόγραμμα μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ της. Αν ο ιατρός διαπιστώσει ότι δεν συντρέχει λόγος για περαιτέρω έλεγχο μετά την κλινική εξέταση και γνωμάτευση της ψηφιακής μαστογραφίας, ο κύκλος προληπτικού ελέγχου ολοκληρώνεται σε αυτό το στάδιο.

Πάντως, όλα τα βήματα γίνονται ακόμα πιο απλά και πιο εύκολα με την άυλη συνταγογράφηση, η οποία υλοποιείται εύκολα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr στο link ehealth.gov.gr.  Η διαδικασία είναι απλή και διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά. Για να ενεργοποιήσετε την άυλη συνταγογράφηση, θα χρειαστείτε:

τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet

τον ΑΜΚΑ τον δικό σας ή/και των ασφαλιστικά εξαρτώμενων μελών σας

τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου ή/και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (e-mail)

Με αυτά τα εύκολα βήματα, η μαστογραφία μετατρέπεται σε ένα απλό, ετήσιο «ραντεβού», γρήγορα, χωρίς κόστος και χωρίς φόβο. Ένα ραντεβού που κάθε γυναίκα οφείλει στον εαυτό της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter