ΜΑΤ και υποχρηματοδότηση η… μέριμνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα Πανεπιστήμια

ΜΑΤ και υποχρηματοδότηση η… μέριμνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα Πανεπιστήμια
Πηγή: Χ

Εχουν ξεσπαθώσει οι νεοφιλελεύθεροι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, με επιχειρήματα μεταξύ άλλων «να σταματήσει η ανομία» κ.λπ.

Υποκριτές, δεν βλέπουν τη «δοκό στον οφθαλμό» τους, την παραβίαση του ίδιου του Συντάγματος που ρητά απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πόθος τους είναι να ελέγξουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα Πανεπιστήμια, επειδή τα θέλουν μόνο για αναπαραγωγή ειδικευμένων εργαζόμενων και όχι πεδία έρευνας και γνώσης.

Μέσα σε αυτό το ιδεολογικό πλαίσιο η κυβέρνηση έστειλε σήμερα τα ΜΑΤ να χτυπήσουν μια ειρηνική φοιτητική διαδήλωση στο Πολυτεχνείο. Το μήνυμα είναι «μη σηκώνετε κεφάλι, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι γουστάρει». Νόμιμο, παράνομο, δεν έχει πλέον σημασία.

Οπότε το επιχείρημα περί «ανομίας» που επικαλούνται οι νεοφιλελεύθεροι έχει πάει περίπατο. Παράνομη είναι η κυβέρνηση και όταν παραβιάζει το Σύνταγμα και όταν χτυπάει μια ειρηνική διαδήλωση για να τρομοκρατήσει τους φοιτητές.

Ενα άλλο επιχείρημα των νεοφιλελεύθερων είναι ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα υπάρξει «ανταγωνισμός» και θα βελτιωθούν και τα Δημόσια. Αυτοί που έκοψαν δεκάδες χιλιάδες νέους από τα ΑΕΙ επιβάλοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), λένε τώρα ότι η ανώτατη εκπαίδευση θα βελτιωθεί επειδή αυτοί οι νέοι θα μπορούν να αγοράσουν ένα πτυχίο από ιδιωτικές σχολές.

«Να σε κάψω Γιάννη μ’, να σ’ αλείψω λάδι», λέει μια παροιμία. Αν αυτοί οι νέοι που κόπηκαν με την ΕΒΕ δεν ήταν άξιοι για Πανεπιστήμιο -σύμφωνα με την προηγούμενη κυβερνητική επιχειρηματολογία- θα γίνουν τώρα άξιοι επειδή η οικογένειά τους θα δώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ;

Τα προβλήματα των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων δεν είναι οι διαδηλώσεις των φοιτητών, όπως η σημερινή που χτύπησαν απρόκλητα τα ΜΑΤ. Ούτε τα γκράφιτι στους τοίχους, αρέσουν δεν αρέσουν.

Τα προβλήματα είναι οι ελλείψεις σε υποδομές, τα ταβάνια που πέφτουν, οι γερασμένες εστίες, το σάπιο φαγητό στα εστιατόρια που διαχειρίζονται ιδιώτες, η τεράστια υποχρηματοδότηση, που απαγορεύει την έρευνα και τον συντονισμό με σύγχρονα επιστημονικά πεδία.

Δύο μέρες πριν τα ΜΑΤ χτυπήσουν τους φοιτητές, το Συμβούλιο Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είχε βγάλει μια ανακοίνωση που δείχνει με αριθμούς πόσο τρομακτική είναι αυτή η υποχρηματοδότηση. Κατά -63.6% έχει μειωθεί η ετήσια κρατική χρηματοδότηση στο Πολυτεχνείο και κατά -36% ο αριθμός των καθηγητών από το 2009.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΜΠ εδώ

Αντί να φτιάξει αυτό που πραγματικά υποβιβάζει την Παιδεία, η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίησή της, και το δικαιολογεί με εντελώς στρεβλά επιχειρήματα.

Οπως αντί να κυνηγήσει τη βαριά εγκληματικότητα, που σκοτώνει με καλάσνικοφ στο κέντρο της Αθήνας, βάζει την αστυνομία να χτυπάει φοιτητές.

Διαβάστε επίσης: Έφοδος των ΜΑΤ στο ΕΜΠ – Τραυμάτισαν φοιτητές (Photos – Video)

Έφοδος της αστυνομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Κινητοποιήσεις φοιτητών (Photo-Videos)

Πάντειο: «Όχι» στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ από τα μέλη ΔΕΠ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter