Μάθημα, αλλά …δίχως πάθημα

Μάθημα, αλλά …δίχως πάθημα

Γράφει από το Ελσίνκι ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

Η πρεμιέρα του Ομίλου του Ελσίνκι ήταν για την Εθνική μας χρήσιμη και ταυτόχρονα διδακτική. Χρήσιμη, επειδή ξανάφερε το χαμόγελο στα χείλη των διεθνών (έστω και αν για λίγο απείλησε να το εξαφανίσει) και διδακτική, επειδή τους πρόσφερε άφθονο υλικό για μελέτη. Τα πόδια πάντως έμειναν στεγνά, ενώ άλλοι έγιναν μουσκίδι.

Στο τέλος της βραδιάς, η ελληνική ομάδα αισθανόταν πιο δυνατή και πιο αισιόδοξη. Γνωρίζει πια, όχι μόνο τη δική της δύναμη, η οποία μένει να επιβεβαιωθεί απέναντι σε πιο δυνατούς αντιπάλους, αλλά και τα κουσούρια των αντιπάλων της.

Από τις τρεις ομάδες με τις οποίες θα κονταροχτυπηθεί η Εθνική μας το ερχόμενο τετραημέρο, καμία δεν είναι φόβητρο και καμία δεν προκαλεί τρόμο. Με λίγη τύχη και ρέντα, η δική μας ομάδα μπορεί να χτυπήσει ακόμα και την πρωτιά. Αρκεί να γίνει …Ελλάδα. Έχει ακόμη ανηφόρα μέχρι να το κατορθώσει.

Καταπώς φαίνεται με την πρώτη ματιά, οι αποστάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Σλοβενία και την οικοδέσποινα του Ομίλου Φινλανδία είναι μικρές και καλύπτονται εν μία νυκτί, κυριολεκτικά. Οι Γάλλοι, που θεωρούνται από τα φαβορί για τα μετάλλια, κατατροπώθηκαν από τους αμφιτρύονες (84-86 στην παράταση, μπροστά σε 12.000 κόσμο). Οι Σλοβένοι ίδρωσαν αρκετά απέναντι στη μετριότατη Πολωνία στο μεσημεριανό ματς (90-81).

Στο μεταξύ, ο θρίαμβος της Γεωργίας επί της Λιθουανίας στο Τελ Αβίβ απέδειξε ότι οι μνηστήρες του Ομίλου από όπου θα προκύψει ο αντίπαλος της Εθνικής στο πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι της βράζουν στο ίδιο ζουμί. Και είναι, φυσικά, βατοί. Με πρόσφατα τα γαλόνια από τις φιλικές νίκες επί Σερβίας και Ελλάδας στο τουρνουά «Ακρόπολις», ο τέως Ομοσπονδιακός Ηλίας Ζούρος μονοπώλησε τους προβολείς της πρεμιέρας.

Η ελληνική ομάδα έπαιξε πολύ άσχημα στη β’ περίοδο του αγώνα με την αδύναμη Ισλανδία, η οποία ενθουσίασε το φωνακλάδικο κοινό της με σερί 17-1 και κόντεψε να καλύψει διαφορά 19 πόντων σε ένα σκάρτο δεκάλεπτο. Σε αυτό το διάστημα, η Εθνική μας υπέπεσε σε 13 λάθη. «Συνολικά χάσαμε 20 μπάλες, αριθμός που με άλλον αντίπαλο θα ήταν καταστροφικός», ομολόγησε ο Κώστας Μίσσας.

Στο υπόλοιπο ματς, η Εθνική μας ήταν πιο προσεκτική, πιο μεθοδική, πιο συγκεντρωμένη. Η επιθετική λειτουργία της είχε ως κλειδί τη δράση των ψηλών (Πρίντεζη, Μπουρούση, αλλά και Παπανικολάου) και ως πρωταγωνιστική μορφή τον Νίκο Παππά, ο οποίος πέτυχε 20 πόντους στο ντεμπούτο του σε μεγάλη διοργάνωση. «Περίμενα αυτή τη μέρα σε όλη μου τη ζωή», δήλωσε μετά τον αγώνα.

Ο καταλύτης που βοήθησε την Εθνική να ξεκολλήσει ήταν ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο οποίος επιστρατεύτηκε από τον πάγκο και έδωσε ένα μεστό 15λεπτο, με 9 πόντους, 4 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 2 ασίστ και 2 τάπες που ξεσήκωσαν το κοινό.

«Οφείλουμε να παίξουμε εγωιστικά, αλλά όχι εγωκεντρικά», δήλωσε. Ο αδελφός του, Γιάννης, παρακολούθησε το ματς από το Μιλγουόκι και φρόντισε να συμμετάσχει εξ αποστάσεως στο χειροκρότημα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η ελληνική ομάδα έχει ρεπό αύριο, πριν το βαρύ πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου, όπου παίζει κατά σειρά με Γαλλία και Σλοβενία (στις 4.30μμ και τα δύο). Με το 90-61 επί των Ισλανδών, έφτασε τις 9 συνεχόμενες νίκες σε πρεμιέρα μεγάλης διοργάνωσης, σερί που ξεκίνησε το 2009 στην Πολωνία. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter