Μαθήματα από το πραξικόπημα της μπιροκοιλιάς

Μαθήματα από το πραξικόπημα της μπιροκοιλιάς

Στην Ευρώπη δεν είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε εικόνες στην τηλεόραση χιλιάδων Αμερικανών –και μάλιστα ακροδεξιών–να παραβιάζουν τον νόμο, να εισβάλλουν σε κυβερνητικά κτίρια και να επιτίθενται στην αστυνομία.

Εισβάλλοντας στο Καπιτώλιο, στην καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας, οι υποστηρικτές του Προέδρου Τραμπ απέδειξαν ότι είναι έτοιμοι για μάχη. Πολλοί από αυτούς τους φανατικούς θα χαιρόντουσαν αφάνταστα εάν τους δινόταν η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους πέρα από τα κλαμπ σκοποβολής.

Έχω ακούσει αρκετούς να ανησυχούν ότι θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σενάριό που φαντάζονται πάει κάπως έτσι: ο Ντόναλντ Τραμπ θα δημιουργήσει τη δική του έκδοση του Twitter και θα συγκεντρώσει τους υποστηρικτές του καθώς και ένα τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας. Σε μια παρακμάζουσα αμερικανική οικονομία, ο Τραμπ θα γίνει μαγνήτης και θα αναπτύξει το κόμμα του AmericaFirstσε μια δύναμη πρώτου μεγέθους που θα ασκεί την εξουσία εκεί που αυτή πραγματικά μετράει: στους δρόμους.

Ευτυχώς, αυτό το τρομερό σενάριο είναι εξαιρετικά απίθανο. Αν και το παίζει μάγκας και νταής, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει το στομάχι για το σκληρό πλήθος που έπληξε το Καπιτώλιο. Ο ιδιοκτήτης του Mar-a-Lago απωθήθηκε και ντροπιάστηκε από τα τηλεοπτικά πλάνα που έδειχναν τους οπαδούς του εν δράσει. Μερικοί ήταν γραφικοί και πολλοί τού φάνηκαν «φτηνοί και φτωχοί». Αφού τους ενθάρρυνε αρχικά, ο Τραμπ τους πρόδωσε λέγοντας ότι αξίζει να τιμωρηθούν για παραβίαση του νόμου.

Για να ξεσπάσει ένας πραγματικός εμφύλιος πόλεμος, χρειάζεται ένας αγώνας μέχρι θανάτου ανάμεσα στα ασυμβίβαστα οικονομικά και κοινωνικά συστήματα, όπως συνέβη στον εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας. Αυτό δεν θα συμβεί τώρα στην Αμερική. Αν και οι ακροδεξιοί τους αποκαλούν «ριζοσπαστικούς αριστερούς», «Μαρξιστές» και «κομμουνιστές», η Αριστερά στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το σύστημα. Δεν βρίσκεται πουθενά κοντά στον Ρουβίκωνα της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και της ελεύθερης αγοράς, και δεν σχεδιάζει να τον διασχίσει. Η Αριστερά στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην πραγματικότητα μέρος του συστήματος. Αυτό ισχύει ακόμη και για το Αntifa, το οποίο είναι πρόθυμο να καταπολεμήσει τον φασισμό, αλλά αγνοεί τον καπιταλισμό.

Ο ρατσισμός δεν είναι ο κύριος λόγος που πολλές περισσότερες δυνάμεις αστυνομίας υπερασπίστηκαν το Καπιτώλιο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων BLM του καλοκαιριού. Υπήρχαν μαύροι αξιωματικοί ανάμεσά τους. Πιο σημαντικά, το πλήθος BLM και οι λευκοί, Ισπανόφωνοι και Ασιάτες υποστηρικτές τους, περιλαμβάνουν πολλούς ανθρώπους που μισούν το σύστημα με θεμελιωδώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι ακροδεξιοί υποστηρικτές του Τραμπ. Πολλοί από αυτούς έχουν κουραστεί να προσπαθούν να διορθώσουν τα πιο άσχημα συμπτώματα του συστήματος, όπως είναι ο ρατσισμός και ο σεξισμός. Είναι πεπεισμένοι ότι το σύστημα δεν μπορεί να θεραπευτεί ή να αναμορφωθεί. Οι δυνάμεις του νόμου και της τάξης το κατανοούν καλά αυτό. Στο μυαλό τους, τέτοια πλήθη αντιπροσωπεύουν μια ενδεχομένως πολύ πιο επικίνδυνη απειλή από αυτήν των υποστηρικτών του Τραμπ.

Τα έντονα πολιτικά πάθη έχουν φουντώσει στην Αμερική. Είναι πιθανό να υπάρξει σποραδική βία μεταξύ απογοητευμένων υποστηρικτών του Τραμπ και της Αστυνομίας ή/και διαφόρων αριστερών ομάδων όπως η Antifa. Αλλά δεν θα υπάρξει εμφύλιος πόλεμος. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν αισθάνονται επαρκώς απειλημένες για να συγχωρήσουν οποιοδήποτε πραξικόπημα από τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν χρειάζονται τον Τραμπ, όπως η γερμανική ελίτ χρειάστηκε τον Χίτλερ στις αρχές της δεκαετίας του ’30 για να τους προστατεύσει από τους κομμουνιστές. Οποιαδήποτε προσπάθεια των υποστηρικτών του Τραμπ να αμφισβητήσουν το κατεστημένο θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Αυτό δεν θα είναι δύσκολο. Ένας-ένας, οι ηγέτες θα συλληφθούν και το κίνημα θα πάψει να αποτελεί μείζον πρόβλημα για τις Αρχές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter