Μαθήματα Αμερικάνικης και Ελληνικής ιστορίας (Photos)

Μαθήματα Αμερικάνικης και Ελληνικής ιστορίας (Photos)

Η έκθεση «Γενναίοι και Ελεύθεροι. Αμερικανοί Φιλέλληνες και ο «ένδοξος Αγώνας των Ελλήνων» (1776-1866)» άνοιξε τις πόρτες της στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τζωρτζίνης

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει έκθεση για τον Αμερικανικό Φιλελληνισμό, την επιμέλεια της οποίας έχει αναλάβει η κυρία Μαρία Γεωργοπούλου.

Ο αιώνας των επαναστάσεων δημιούργησε ιδιαίτερες σχέσεις και διασυνδέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες αποκαλύπτονται στους επισκέπτες μέσω του υλικού. Μιλώντας για αυτό, η έκθεση φιλοξενεί σπάνιο αρχειακό υλικό από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, καθώς και σε πίνακες ζωγραφικής και φιλελληνικά αντικείμενα, από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα.

Στην είσοδο της έκθεσης, τους επισκέπτες υποδέχεται το απόσπασμα από τον «Υμνου στην Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού: «Γκαρδιακά χαροποιήθη και του Βάσιγκτον η γη, και τα σίδερα ενθυμήθη που την έδεναν και αυτή». Στα αξιοσημείωτα της έκθεσης είναι και αποσπάσματα από την αλληλογραφία του Αδαμάντιου Κοραή με τον Τόμας Τζέφερσον, καθώς και πολλά από τα σπάνια σχολικά εγχειρίδια που μετέφρασαν και δημοσίευσαν στη Μάλτα, στη Χίο και στη Σύρο οι προτεστάντες ιεραπόστολοι στην Ελλάδα.

Σημαντικό κομμάτι αποτελεί ο ρόλος που έπαιξε το δουλεμπόριο, όπως το βίωσαν οι Αμερικανοί Φιλέλληνες στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής, στη διαμόρφωση της συζήτησης για την χειραφέτηση των σκλάβων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η έκθεση φιλοξενεί και την μινιατούρα-αντίγραφο του διάσημου γλυπτού «Ελληνίδα σκλάβα» του Αμερικανού γλύπτη Χίραμ Πάουερ.

Η έκθεση αποτυπώνει και την ελληνική επιρροή στην τέχνη και την αρχιτεκτονική, καθώς πέρα από τις δωρικού ρυθμού κατασκευές για κτίρια τραπεζών, εντύπωση προκαλεί η φωτογραφία του αγάλματος «Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ως Ζευς», κατασκευής 1841, το οποίο φιλοξενείται στο Μουσείο Σμοθσόνιαν Αμερικανικής Ιστορίας.

«Τα Ορφανά του Αγώνα» έχουν το δικό τους κομμάτι στην έκθεση. Ηταν τα ελληνόπουλα που διασώθηκαν και έφτασαν στις ΗΠΑ, ακολουθώντας σημαντική σταδιοδρομία και εκεί, αλλά και στην πατρίδα, ενώ παράλληλα μοιράστηκαν και την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης με το Αμερικανικό κοινό μέσω διαλέξεων, αλλά και με δημοσιεύσεις και πανεπιστημιακά μαθήματα.

INFO: Πληροφορίες επίσκεψης:

Διάρκεια έκθεσης: 25 Μαΐου – 12 Δεκεμβρίου 2021

Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη-Κυριακή 12.00-18.00

Είσοδος Ελεύθερη

Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη – Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννης

Σουηδίας 54, 106 76, Αθήνα Tηλ.: 210-72.10.536

email: msmali.genn@ascsa.edu.gr

www.gennadius.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter