Μαχαίρια στο προσκήνιο, δηλητήριο στο παρασκήνιο

Μαχαίρια στο προσκήνιο, δηλητήριο στο παρασκήνιο

Ούτε δύο μήνες δεν έχουν συμπληρωθεί από τη συγκρότηση της αυτοδύναμης κυβέρνησης Μητσοτάκη και οι κόντρες εντός τόσο του υπουργικού συμβουλίου όσο και της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας άρχισαν να βγαίνουν στον αφρό.

Αιχμή των αντιδράσεων αποτελούν οι λεγόμενοι «σώγαμπροι» της κυβέρνησης που αποτελούν αυστηρά προσωπικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και κόκκινο πανί για υπουργούς και βουλευτές.

Οι γκρίνιες και οι κόντρες εκδηλώνονται και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, με «γαλάζια» στελέχη να επιμένουν ότι πρόκειται για καζάνι που βράζει και σύντομα θα εκραγεί.

Η πρώτη κόντρα στο προσκήνιο έγινε από τον βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος επιτέθηκε με απόλυτα απαξιωτικό τρόπο κατά του υπουργού Τουρισμού και «σώγαμπρου» Χάρη Θεοχάρη, χαρακτηρίζοντάς τον… τουρίστα.

Η δεύτερη και υψηλών τόνων κόντρα εξελίσσεται στο παρασκήνιο και χτυπά στην «καρδιά» της κυβέρνησης και του Μαξίμου, αφού στο στόχαστρο έχει μπει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο αντ’ αυτού

Η επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να αναδείξει επί της ουσίας σε πρώτο τη τάξει υπουργό τον καθηγητή Γ. Γεραπετρίτη προκάλεσε μούδιασμα στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και στην κοινοβουλευτική ομάδα από την πρώτη στιγμή. Το πρόβλημα, όπως λένε «γαλάζια» στελέχη και βουλευτές, δεν είναι αυτή καθαυτή η υπουργοποίησή του αλλά η ανάδειξή του σε κομβικό παράγοντα και «νταραβεριτζή» –όπως τον χαρακτηρίζουν, χρησιμοποιώντας αγοραία γλώσσα– του Μαξίμου. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο ασφυκτικός έλεγχος και ο υπέρμετρος συγκεντρωτισμός από μη εκλεγμένους από τους πολίτες «παρατρεχάμενους» του Κυρ. Μητσοτάκη που πλέον κατοικοεδρεύουν στο Μαξίμου σε συνδυασμό με το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» διά χειρός Γεραπετρίτη είναι οι δυο παράγοντες που αναμένεται να βγάλουν στα κάγκελα και δημοσίως δυσαρεστημένους υπουργούς και βουλευτές. Η εμφάνιση μάλιστα του Γ. Γεραπετρίτη στην κεφαλή του τραπεζιού κατά τη σύσκεψη έξι υπουργών για το κυβερνητικό ναυάγιο στη Σαμοθράκη προκάλεσε εκνευρισμό στους παριστάμενους υπουργούς και όχι μόνο.

Το φωτογραφικό ενσταντανέ

Οπως λένε παλιές «γαλάζιες» καραβάνες, η φωτογραφία που μοιράστηκε από τη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου για το πρόβλημα της Σαμοθράκης με τον Γ. Γεραπετρίτη να προεδρεύει και να κάθεται στην κεφαλή του τραπεζιού με ύφος χιλίων καρδιναλίων, του τύπου… «με άφησε ο Κυριάκος στο πόδι του», έχει προκαλέσει ποικίλα και χολερικού τύπου σχόλια.

Γιατί, όπως λένε, δεν μπορεί ένας «σώγαμπρος» και μη εκλεγμένος να το παίζει αφεντικό σε έξι υπουργούς. Ακόμη κι αν αυτή την εντολή έχει πάρει από τον πρωθυπουργό –που, να σημειωθεί, δεν συμμετείχε στη σύσκεψη για τη Σαμοθράκη γιατί έκανε ακόμη διακοπές στα Χανιά–, θα έπρεπε να είναι πιο σεμνός και πιο προσεκτικός.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι το φωτογραφικό ενσταντανέ του «είμαι στο πόδι του Κυριάκου» με τους ολίγον μουτρωμένους και ζοχαδιασμένους υπουργούς –στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Κώστας Καραμανλής, Τάκης Θεοδωρικάκος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Χάρης Θεοχάρης, Ακης Σκέρτσος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας– έκανε τον γύρο στα κινητά υπουργών και βουλευτών της ΝΔ με διόλου κολακευτικά σχόλια για το ηχηρό καπέλωμα. Αλλωστε ο κ. Γεραπετρίτης θεωρείται η επιτομή του «σώγαμπρου», αφού έχει συνδέσει την πορεία του στα υπουργικά γραφεία με το ΠΑΣΟΚ και για πρώτη φορά οι προσπάθειές του για να αναλάβει πολιτικό πόστο και μάλιστα του πρώτου τη τάξει υπουργού ευοδώθηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ και Μητσοτάκη. Μια ανέλιξη που δεν είχαν υποπτευτεί τα μεγαλοστελέχη του κόμματος όταν στα τέλη του 2017 ο κ. Γεραπετρίτης αναλάμβανε επικεφαλής του δωδεκαμελούς think tank που είχε συγκροτήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μάλιστα μέχρι και την ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης θεωρούσαν ότι θα ήταν «άντε το πολύ πολύ ειδικός σύμβουλος», ενώ ακόμη και κατά τις πρώτες ημέρες της μητσοτακικής διακυβέρνησης δεν τους περνούσε από το μυαλό ότι θα ήταν ο αντ’ αυτού.

Τα «γαλάζια» στελέχη δεν λησμονούν την πορεία του κ. καθηγητή προς την… εξουσία, η οποία ξεκίνησε επί σημιτικού ΠΑΣΟΚ μέσα από θέσεις συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, για να φτάσει επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου στο Μαξίμου και στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης. Οπως δεν ξεχνούν ούτε την επαγγελματική του σχέση ως νομικού συμβούλου θυγατρικών εταιρειών του ομίλου ΟΤΕ κατά το παρελθόν και κυρίως τον ορισμό του ως μέλους του ΔΣ του ΟΤΕ το 2005. Μια θέση που τον ενέπλεξε στο μέγα σκάνδαλο Siemens, αφού κατηγορήθηκε για τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών του οργανισμού με τη γερμανική Siemens για να απαλλαγεί τελικά με βούλευμα μαζί με ακόμη 13 άτομα.

Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή που πρέπει να μπορούν να διακρίνουν οι εκτός κόμματος άρτι αναρριχηθέντες στα σαλόνια της εξουσίας. Αυτή η γραμμή, όπως λένε, πότε πάει απελπιστικά μακριά και πότε ευεργετικά κοντά. Και βέβαια δεν είναι άλλη από την ασπίδα προστασίας του ευεργέτη τους, που στην περίπτωση του κ. Γεραπετρίτη είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Οταν απασφάλισε ο Τζαβάρας

Η πρώτη δημόσια επίθεση κατά υπουργού της κυβέρνησης από πρώην υπουργό και νυν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας καταγράφηκε προ ημερών στην Ηλεία και επιβεβαιώνει ότι εντός του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει αρκετό «δηλητήριο», ψίθυροι και δυσαρεστημένοι με τις επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη. Δηλαδή πολιτικά πρόσωπα που επειδή έμειναν κατά κάποιο τρόπο αναξιοποίητα και στο περιθώριο της σύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος δεν διστάζουν να μπουν σήμερα στα «χαρακώματα» και μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές να βάλλουν ακόμη και κατά εν ενεργεία υπουργών με στόχο να στείλουν σαφέστατα μηνύματα προς τον πρωθυπουργό.

Η περίπτωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία Κ. Τζαβάρα, ο οποίος δεν υπουργοποιήθηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη, αποτελεί το πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα αντίδρασης.

Ο Κ. Τζαβάρας προεκλογικά θεωρούσε σχεδόν σίγουρη την τοποθέτησή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό εξέφραζαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι ψηφοφόροι του και διαχεόταν ως κάτι πολύ σίγουρο στους ψηφοφόρους της ΝΔ στην Ηλεία κατά την προεκλογική περίοδο.

Μάλιστα ο κ. Τζαβάρας για να πιάσει τον Κυρ. Μητσοτάκη από «μπροστά» και να του υπενθυμίσει την επιθυμία του, ελάχιστες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης, του έστειλε με πονηρό τρόπο σαφέστατο μήνυμα… μέσω του τοπικού Τύπου της Ηλείας.

Σε δηλώσεις του που φιλοξένησαν οι τοπικές εφημερίδες και τις οποίες διάβασαν έκπληκτοι οι πολίτες της Ηλείας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είτε είμαι είτε δεν είμαι υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύομαι για τις φυλακές της Ανδρίτσαινας που ξεκίνησε ο αείμνηστος Αθαν. Κανελλόπουλος».

Η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Τζαβάρα επιβεβαίωνε σαφέστατα την επιθυμία του για το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο όμως ο Κυρ. Μητσοτάκης τελικά έδωσε αλλού… Γι’ αυτό, όπως εκτιμούν στελέχη και οπαδοί της ΝΔ στον νομό, στεναχωρημένος και χολωμένος από τη μη αξιοποίησή του αλλά και από την απώλεια της πρώτης θέσης στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ τα έβαλε πρόσφατα με τον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη, τον οποίο χαρακτήρισε δημόσια «τουρίστα», προκαλώντας θύελλα εσωκομματικών αντιδράσεων –αθόρυβων πάντως– αλλά και τη δημόσια τοποθέτηση εναντίον του της πρώτης σε ψήφους βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία Διονυσίας Αυγερινοπούλου.

Κάποιοι στην Ηλεία κάνουν λόγο για «γαλάζιο εμφύλιο πόλεμο» με απρόβλεπτες διαστάσεις, ο οποίος είχε αφορμή την προ ημερών ιδιωτική επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού Χ. Θεοχάρη στον νομό.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας σε δημόσια γραπτή αναφορά του χαρακτήρισε τον κ. Θεοχάρη «υπουργό τουρίστα», ενώ στον «καβγά» μπήκε και η βουλευτής της ΝΔ στην Ηλεία Διον. Αυγερινοπούλου η οποία απάντησε στον κ. Τζαβάρα παίρνοντας ανοιχτά το μέρος του υπουργού Τουρισμού.

«Η Ηλεία δεν θέλει υπουργό τουρίστα αλλά υπουργό Τουρισμού, έτοιμο και ικανό να επιλύσει δύο ζωτικής σημασίας θέματα: πρώτον, το πρόβλημα της παρατεινόμενης παύσης της λειτουργίας των ιαματικών λουτρών του Καϊάφα. Ως γνωστόν τα ιαματικά αυτά λουτρά που είναι ονομαστά και εκτός των συνόρων της χώρας μας, προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, που η παραμονή τους στην περιοχή τονώνει σημαντικά την τοπική οικονομία και ενισχύει την καλή φήμη του ελληνικού ιαματικού τουριστικού προϊόντος» – ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο κ. Τζαβάρας και προσέθετε:

«Το δεύτερο πρόβλημα αφορά την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη δράση κάθε λογής “πειρατών” στο χώρο της χερσαίας ζώνης του λιμένος Κατακόλου, κάθε φορά που αποβιβάζονται τουρίστες που φθάνουν στην Ηλεία με κρουαζιερόπλοια για να επισκεφθούν κυρίως τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Το φαινόμενο αυτό τα τελευταία χρόνια βλάπτει σοβαρά τον εθνικό τουρισμό, αφού έχει προκαλέσει τη σταθερή μείωση του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται το λιμάνι του Κατακόλου».

Λίγες ώρες αργότερα η Διον. Αυγερινοπούλου σε ανακοίνωσή της κάλυψε πλήρως τον υπουργό Τουρισμό «καρφώνοντας» ευθέως τον κ. Τζαβάρα.

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Αυγερινοπούλου: «Με έκπληξη διάβασα τη δήλωση του συναδέλφου κ. Τζαβάρα σε σχέση με την επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στην Ηλεία. Θα ήθελα να ενημερώσω τους συμπολίτες μας ότι ο Υπουργός Τουρισμού όχι μόνο δεν αδιαφόρησε για την Ηλεία, αλλά αντιθέτως έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το Νομό, προχωρώντας γοργά τις διαδικασίες για την επαναλειτουργία των ιαματικών λουτρών του Καϊάφα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter