Μάχη επιβίωσης για ΚΙΝΑΛ – Γεννηματά οι εθνικές εκλογές

Μάχη επιβίωσης για ΚΙΝΑΛ – Γεννηματά οι εθνικές εκλογές

Σε περιδίνηση μπήκε για μία ακόμη φορά το Κίνημα_x000D_
Αλλαγής, μετά το διαζύγιο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Η αιφνιδιαστική, όπως φάνηκε, για τα περισσότερα στελέχη της παράταξης, απόφαση της Φώφης Γεννηματά να θέσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας τον Γιώργο Καμίνη «αδειάζοντας» τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί το ΚΙΝΑΛ σε νέο κύκλο εσωστρέφειας. Και αυτή τη φορά, μόλις ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές!

Η Φώφη Γεννηματά, όπως δήλωσε και η ίδια, εξάλλου, πήρε μια απόφαση ως πρόεδρος του κόμματος και θα κριθεί γι’ αυτήν. Η… έξωση Βενιζέλου, παρότι ήταν προσωπική του απόφαση, μπορεί είτε να ενισχύσει το ΚΙΝΑΛ – όπως προφανώς εκτιμά η πρόεδρός του – είτε, όπως εκτιμούν άλλα στελέχη του, κάποια προσκείμενα στον κ. Βενιζέλο, κάποια όχι, να το αποτελειώσει!

Και τούτο, γιατί τα ενδεχόμενα είναι δύο: η απομάκρυνση Βενιζέλου από το κόμμα μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει στην αγκαλιά της ΝΔ το εκσυγχρονιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, αποδυναμώνοντας το ΚΙΝΑΛ, το οποίο, εξάλλου, κατέκτησε την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές, αλλά με ένα ποσοστό που δεν προδικάζει κάτι το μεγαλειώδες για τη συνέχεια! Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι, πράγματι, όπως προσδοκά η Φώφη Γεννηματά – όχι να προσελκύσει προσωπικά ο Γιώργος Καμίνης ψηφοφόρους που απογοητεύθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – αλλά να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ όσοι πολίτες το κατέκριναν για την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και γενικότερα για την όχι και τόσο… αντιδεξιά στρατηγική του! Και αυτοί οι πολίτε, είναι γεγονός ότι έβλεπαν ως κόκκινο πανί τον Ευάγγελο Βενιζέλο…

Παράλληλα, δεν μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι το ΚΙΝΑΛ κατέγραψε μεγάλη επιτυχία στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η μόνη περιφέρεια που κέρδισε είναι αυτή της Κρήτης, με τον Σταύρο Αρναουτάκη, τον οποίο, άλλωστε, στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη μάχη της Δυτικής Ελλάδας, για μία ακόμη φορά, αναδείχθηκαν τα εσωτερικά προβλήματα στο χώρο του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος εξουσίας. Ο Απόστολος Κατσιφάρας που υποστήριζε το ΚΙΝΑΛ έχασε ψήφους από τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σπηλιόπουλο, που διεκδίκησε την περιφέρεια. Ο τελευταίος δεν πέρασε, βέβαια, στο δεύτερο γύρο, αλλά όπως υποστηρίζουν στελέχη και μέσα ενημέρωσης της Δυτικής Ελλάδας «έδειξε» στήριξη στον υποψήφιο της ΝΔ, Νεκτάριο Φαρμάκη, που τελικά κέρδισε την περιφέρεια…

Στους δήμους, πάντως, το ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι κράτησε δυνάμεις, εκλέγοντας πάνω από 85 δημάρχους.

Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, όμως, είναι τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής, ενόψει της κρίσιμης εθνικής κάλπης στις 7 Ιουλίου. Με το ΚΙΝΑΛ να μοιάζει με καζάνι που βράζει, το όποιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών αναμένεται να γίνει την Τρίτη, οπότε και θα συνεδριάσουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Και έπεται… συνέχεια στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Κυριακή, παρότι πολλά στελέχη ζήτησαν να επισπευθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Γιατί μπορεί προς το παρόν τα κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ να δηλώνουν έτοιμα για τη μητέρα των μαχών, τις εθνικές εκλογές δηλαδή, ωστόσο, στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων δεν αναμένεται να μασήσουν τα λόγια τους όσοι διαφωνούν με την απόφαση της Φώφης Γεννηματά!

Σε κάθε περίπτωση και παρά την απόσυρση υποψηφιοτήτων από ορισμένα στελέχη του κόμματος, ουδείς θα τολμήσει να οδηγήσει το ΚΙΝΑΛ σε διάσπαση ή και διάλυση σε αυτή τη συγκυρία!

Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι προφανές ότι αν τα αποτελέσματα στις εθνικές εκλογές δεν είναι τα προσδοκώμενα για το Κίνημα Αλλαγής, και το εγχείρημα θα οδηγηθεί σε οριστική αποτυχία, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να εδραιώνουν την κυριαρχία τους στο χώρο της Κεντροαριστεράς ως ο μόνος προοδευτικός πόλος απέναντι στη ΝΔ, αλλά και η Φώφη Γεννηματά θα βρεθεί προ των ευθυνών της, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ίδια και το πολιτικό της μέλλον. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter