«Μάχη» και μέτρα για τα κουνούπια στην Κεντρική Μακεδονία

«Μάχη» και μέτρα για τα κουνούπια στην Κεντρική Μακεδονία

Να εντείνουν τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, συνιστά στους πολίτες η υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών, καθηγήτρια μικροβιολογίας της Iατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άννα Παπά.

Καθώς ο ιός του Δυτικού Νείλου έκανε και φέτος την επανεμφάνισή του στη χώρα μας με κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί τον Αύγουστο, είναι πια περισσότερο επιτακτική η λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μακεδονία, η κ. Παπά επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι καταγράφεται μόνο ένα κρούσμα στην Πιερία, μέχρι στιγμής, ενώ «δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί κουνούπια θετικά στον ιό», από εκείνα που συλλαμβάνονται στο δίκτυο παγίδων που λειτουργεί σε όλη την Περιφέρεια.

Γενικά, ωστόσο, όπως ανέφερε, «ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξάνεται πανελλαδικά καθώς στην εποχή αυτή κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο», ενώ τα κουνούπια είναι τις τελευταίες μέρες αρκετά επιθετικά διότι λόγω των πρόσφατων βροχών αυξήθηκαν οι πληθυσμοί τους και η όχληση είναι πια μεγαλύτερη το σούρουπο αλλά και τις πρωινές ώρες.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσαλώνης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών συνεχίζεται κανονικά με αμείωτους ρυθμούς, διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες βρίσκονται σε φάση πλήρους εξέλιξης του έργου και χαρακτήρισε λογικό, στην κορύφωση του καλοκαιρού, να υπάρξει αύξηση της όχλησης των κουνουπιών.

«Σε αυτό βοήθησαν και οι βροχές της περασμένης εβδομάδας και η αύξηση της θερμοκρασίας, όμως αυτή την εβδομάδα δεν έχουμε άλλο κρούσμα εκτός από αυτό της Πιερίας στην Κεντρική Μακεδονία», πρόσθεσε. Ειδικά για την περιοχή της Πιερίας τόνισε ότι εντατικοποιήθηκαν οι ψεκασμοί ώστε να μηδενιστεί το φαινόμενο.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφοκλής Κουρτίδης, λέγοντας ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες στο συγκεκριμένο σημείο του οικισμού, όπου εκδηλώθηκε το κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ πραγματοποιήθηκαν ψεκασμοί και στα φρεάτια γύρω από την κατοικία και λειτουργεί παγίδα σύλληψης ακμαίων κουνουπιών.

Σε γενικότερο επίπεδο υπογράμμισε ότι οι τακτικοί έλεγχοι είναι σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ όλα τα συνεργεία των αναδόχων είναι στο πεδίο σε όλη την έκταση της Περιφέρειας και βρίσκεται στην ανώτερη βαθμίδα η εποπτεία για την παρακολούθηση του πληθυσμού των προνυμφών, την παρακολούθηση του δικτύου σύλληψης ακμαίων κουνουπιών και τις δράσεις ψεκασμών. Παράλληλα, η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεργασία με Δήμους που υλοποιούν κάποια προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, ώστε να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις δράσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι φορείς υπενθυμίζουν στους πολίτες ότι θα πρέπει να λαμβάνουν οπωσδήποτε μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, να τοποθετούν σίτες στα σπίτια τους, να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά, να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω τις ώρες που είναι ενεργά τα κουνούπια και να αποφεύγουν τη συγκέντρωση νερού στους κήπους ή τα μπαλκόνια τους.

Πηγή: seleo.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter