Συνέδριο στο Ανόβερο

Μάχη μέχρις εσχάτων για την προεδρία του ακροδεξιού AfD στη Γερμανία

Alice Weidel και Alexander Gauland

Το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία μετά την είσοδό του στη γερμανική βουλή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με ποσοστό 12,6%, πραγματοποιεί αυτό το σαββατοκύριακο διήμερο συνέδριό στο Ανόβερο, στο οποίο αναμένεται να υπάρξουν υψηλοί τόνοι και έντονες αντιπαραθέσεις. Ήδη το καλοκαίρι ο επί σειρά ετών συμπρόεδρος του κόμματος Γεργκ Μόιτεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία.

Για αρκετό χρονικό διάστημα όλα έδειχναν ότι η εκλογή του γερμανού οικονομολόγου θα ήταν περίπατος. Μέχρι που πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής του AfD Βερολίνου Γκέοργκ Πατσντέρσκι ανακοίνωσε και εκείνος την υποψηφιότητά του. Ο πρώην συνταγματάρχης επεδίωκε αρχικά να εκλεγεί ως συμπρόεδρος, μιας και το καταστατικό του κόμματος προβλέπει δύο ή τρεις συμπροέδρους. Την περασμένη Τρίτη όμως υπήρξαν εσωκομματικές αντιδράσεις στην υποψηφιότητά του, μιας και, όπως λέγεται, τάσσεται περισσότερο υπέρ της «λογικής και όχι της ιδεολογίας», αλλά και επειδή επιδιώκει τη διαγραφή από το AfD του ιδρυτή της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος Μπγερν Χέκε.

Υποψηφιότητα του πανίσχυρου Αλεξάντερ Γκάουλαντ;

Ποιος όμως θα μπορούσε να θέσει προσκόμματα σε μια εκλογή του Πατσντέρσκι; Ενδεχομένως μόνο ο πανίσχυρος συνεπικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Ο πρώην τοπικός υφυπουργός των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος δεν φαίνεται να είχε φιλοδοξίες για την αρχηγία του κόμματος, αφήνει εδώ και μερικές μέρες ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας στο συνέδριο. Βέβαιο θεωρείται πάντως ότι η εκλογή νέου προέδρου ή προέδρων δεν θα είναι εύκολη ούτε ότι θα κυλήσει ήρεμα, από τη στιγμή που η επίσης ισχυρή συνεπικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Άλις Βάιντελ έχει εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας Πατσντέρσκι.

Τι όμως πρεσβεύει σήμερα ο Γεργκ Μόιτεν, ο οποίος εξελέγη συμπρόεδρος της Φράουκε Πέτρι, που αποχώρησε από το κόμμα μετά τις εκλογές ως εκπρόσωπος μιας νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής; Ο οικονομολόγος βλέπει τον εαυτό του ως «συνιστώσα όλων τα κομματικών τάσεων». Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι από το κόμμα του που δεν συμμερίζονται την άποψη αυτή. Για παράδειγμα οι μετριοπαθείς του AfD τον κατηγορούν ότι για το μικροπολιτικό του συμφέρον φλέρταρε με την ακραία πτέρυγα του Μπγερν Χέκε.

Εκτός όμως από τις εσωκομματικές έριδες και τις συγκρούσεις για την αρχηγία του AfD που αναμένονται στο συνέδριο, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί και ο οικονομικός παράγοντας. Ας σημειωθεί ότι μετά την είσοδο του λαϊκιστικού κόμματος στη γερμανική βουλή, το κόμμα θα λαμβάνει κρατικές επιχορηγήσεις που ξεπερνούν τα 60 εκ. ευρώ. Οι έριδες στο συνέδριο δεν αφορούν συνεπώς μόνο τα οφίκια, αλλά και την κατανομή των χρημάτων.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.