Πελοπόννησος: Η βροχή έσωσε το Νεοχώρι Γορτυνίας – Σε ύφεση και η φωτιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας (Συνεχής Ενημέρωση)

Από μηχανής Θεός αποδείχθηκε στο Νεοχώρι Γορτυνίας η βροχή η οποία βοήθησε τις προσπάθειες των κατοίκων και πυροσβεστών αλλά και των εναέριων μέσων κατεβάζοντας σημαντικά τη θερμοκρασία. 

Αν και δεν ήταν υπό τη μορφή μπόρας, στάθηκε αρκετή για να συνδράμει στον αγώνα όλων των δυνάμεων που εδώ και ώρες προσπαθούσαν να τιθασέψουν τις φλόγες. Φαίνεται πλέον πως η φωτιά που νωρίτερα είχε φτάσει στον οικισμό και απειλούσε τα σπίτια έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την Πυροσβεστική, πλέον η κατάσταση είναι καλύτερη και δεν κινδυνεύει κάποιος οικισμός».

Οι αναζωπυρώσεις στη Γορτυνία σημειώθηκαν στις περιοχές Νεοχώρι, Λιβαδάκι και Ελαία, αλλά ήταν άμεση η επέμβαση των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών μέσων, τα οποία κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς πριν πάρει διαστάσεις και γίνει απειλητική για τους γειτονικούς οικισμούς.

Μάλιστα, όπως είπε ο Χρήστος Λαμπρόπουλος, «δεν έβρεξε στην περιοχή όσο περιμέναμε, αλλά για καλή τύχη έβρεξε στο Νεοχώρι», προσθέτοντας ότι «η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί και η θερμοκρασία έχει υποχωρήσει».

Στο μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις και στη Μεγαλόπολη και συγκεκριμένα στις περιοχές Νεοχώρι και Ίσαρης, αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων σταμάτησε την πορεία της φωτιάς.

 

Υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης και των κατοίκων να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο στο Νεοχώρι 

15:20 Αναζωπυρώσεις στη Γορτυνία και στη Μεγαλόπολη

Οι άνεμοι, οι οποίοι πνέουν στην περιοχή της Γορτυνίας, προκαλούν αναζωπυρώσεις της φωτιάς, κυρίως στην περιοχή του Νεοχώριου.

Οι εναέριες και οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις, προκειμένου να μην λάβουν διαστάσεις και απειλήσουν γειτονικές κατοικημένες περιοχές.

Επίσης, αναζωπύρωση της φωτιάς σημειώθηκε και στην Μεγαλόπολη και συγκεκριμένα στην περιοχή Νεοχώρι, όπου επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να την περιορίσουν.

12:51 Σε επιφυλακή οι δυνάμεις στην Αρχαία Ολυμπία

Σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν νέες αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά γύρω από τις περιοχές Κρυονέρι, Λάσδικα, Μηλιές και Δούκας υπάρχουν αρκετές πυροσβεστικές δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα, διότι καίνε μικρές εστίες φωτιάς.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, «αναμένονται στην Ηλεία 187 πυροσβέστες από τη Γερμανία με 37 οχήματα, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στην Αρχαία Ολυμπία και θα επιχειρήσουν στις περιοχές Κρυονέρι και Λάσδικα».

Οι δυνάμεις στην περιοχή

Συγκεκριμένα, στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, επιχειρούν 678 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 218 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 200 πυροσβέστες με 59 οχήματα, από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα και από Αυστρία 39 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3 Α/Φ και 2 Ε/Π.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Ακόμη μία ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες φωτιάς έδωσαν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στη Γορτυνία, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές και ταυτόχρονα να αποτρέψουν την εκ νέου δημιουργία πύρινου μετώπου.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρούσαν ακόμα και σε δύσβατα σημεία της ορεινής Γορτυνίας, ενώ στη γειτονική περιοχή του όρους Μαινάλου είχαν δημιουργηθεί από τα μηχανήματα έργου οι αντιπυρικές ζώνες, για να μην πλησιάσει η φωτιά.

Μαζί με τους πυροσβέστες πάλευαν και κάτοικοι, οι οποίοι, με όποια δικά τους μέσα διέθεταν, βρίσκονταν κοντά στους οικισμούς ώστε να προστατεύσουν σπίτια και άλλα οικήματα, που δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.

Εν τω μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ το γεγονός ότι τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν υδροληψία από τον ποταμό Λάδωνα, τους επιτρέπει να κάνουν συχνές ρίψεις νερού.

Στην Ηλεία

Παράλληλα, στην Ηλεία, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας-Αρκαδίας, συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ώστε να μην περάσει η φωτιά που καίει στη Γορτυνία. Επίσης, πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας σε περιοχές όπου έκαιγαν μικρές εστίες φωτιάς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter