Δύσκολη η κατάσταση στα Βίλια – Μάχη με τις φλόγες στην Κερατέα – Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί (Photos & Videos)

Δύσκολη η κατάσταση στα Βίλια – Μάχη με τις φλόγες στην Κερατέα – Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί (Photos & Videos)

Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους του Δήμου Λαυρεωτικής αλλά και Μάνδρας – Ειδυλλίας, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πύρινα μέτωπα, στην Κερατέα και τα Βίλια. Έχουν εκκενωθεί προληπτικά οικισμοί, ενώ και στις δύο περιοχές καταγράφονται ζημιές από τις φλόγες.

Μεγάλο το πύρινο μέτωπο στα Βίλια – Νέες εκκενώσεις

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα Βίλια. Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε στο Open TV ότι οι φλόγες έχουν περάσει στις παρυφές του όρους Πατέρας. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες καθώς οι άνεμοι πνέουν ισχυροί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στις 19:50, το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης και στους κατοίκους του οικισμού Βενίζα, καλώντας τους να κινηθούν προς τα Μέγαρα. Όπως σημείωσε σε δήλωσή του στο Open TV ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, η εκκένωση της Βενίζας Μεγάρων έγινε για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μεγάλο μέτωπο κινείται προς το όρος Πατέρα, έχει φτάσει στις παρυφές του βουνού, όπου εκτείνεται ένα παρθένο παλιό δάσος, ενώ οι φλόγες έχουν πλησιάσει αρκετά τον οικισμό των Βιλίων, ο οποίος όμως δεν κινδυνεύει μέχρι και αυτήν τη στιγμή. Στόχος είναι οι δυνάμεις να εμποδίσουν την φωτιά να επεκταθεί στο βουνό, όπου πλέον θα είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της, καθώς δεν μπορούν να κινηθούν τα επίγεια μέσα στην κατάφυτη περιοχή.

Η φωτιά ξέσπασε σε δύσβατη δασική περιοχή το μεσημέρι της Δευτέρας, με τους οικισμούς Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι και Βαθυχώρι να εκκενώνονται προληπτικά.

Καλύτερη η εικόνα στην Κερατέα – Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

Στην Κερατέα, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και οι εθελοντές έχουν καταφέρει να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, που απειλεί τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, με το πρόβλημα να εστιάζεται στη Συντερίνα όπου και βρίσκεται το κυριότερο ενεργό μέτωπο καίγοντας χαμηλή βλάστηση. Άπαντες βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς όταν με τη δύση του ηλίου. θα είναι αδύνατη η πρόσβαση των εναέριων μέσων, ενώ πρόβλημα δημιουργούν και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Λόγω της πυρκαγιάς, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά λεωφόρο Κερατέας – Λαυρίου από τη γέφυρα Αδάμ.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας σε δύσβατο σημείο στη θέση Μαρκάτι, με τους ισχυρούς ανέμους να βοηθούν ώστε να επεκταθεί το πύρινο μέτωπο προς τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Μέσω του 112 εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Μαρκάτι, Άγιος Κωνσταντίνος, Συντερίνα και Δημολάκι.

Η εικόνα των πυρκαγιών από δορυφόρο

Μέσω της εφαρμογής zoom.earth δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης των δύο «πύρινων» μετώπων στη Λαυρεωτική (πρώτη εικόνα), αλλά και τα Βίλια (δεύτερη εικόνα), όπως καταγράφηκε στις 19:00 της Δευτέρας.

Ορατός ο καπνός από το διάστημα

Ορατός είναι από το διάστημα ο καπνός από την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή της Κερατέας. Ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11 κατέγραψε εικόνες σαν αυτές που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr και παρουσιάζονται παρακάτω. Ο καπνός έγινε για πρώτη φορά ορατός από τον δορυφόρο από λίγο μετά τις 11:00, οπότε και έφτασε πάνω από την θάλασσα (αριστερά). Παρασυρόμενος από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους έφτασε λίγο πριν τις 13:00 στο ύψος των Σπετσών (δεξιά).

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter