«Μάχη» ψηφοδελτίων στο ΠΑΣΟΚ: Η έξοδος Καμίνη, ο Βενιζέλος και τα «πουλέν» Ανδρουλάκη

«Μάχη» ψηφοδελτίων στο ΠΑΣΟΚ: Η έξοδος Καμίνη, ο Βενιζέλος και τα «πουλέν» Ανδρουλάκη

Η μάχη των ψηφοδελτίων στη Χαριλάου Τρικούπη, για μια ακόμα φορά, ξεκίνησε με μια ηχηρή «μη υποψηφιότητα». Υπάρχει πολιτικό παρασκήνιο με βάθος πίσω από την είδηση ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες εθνικές εκλογές ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης. Πολλοί εκτιμούν ότι ήταν μια προδιαγεγραμμένη πορεία, μετά τις αλλαγές στην εσωκομματική ισορροπία που έφερε η ανάδειξη στη Χαριλάου Τρικούπη ως νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Μάλιστα, αναδεικνύεται και μια σημαντική λεπτομέρεια που συνδέεται με την κοινοβουλευτική θητεία του Γιώργου Καμίνη αλλά και με τις (μη ευοίωνες) προοπτικές ως προς την διεκδίκηση μιας θέσης στις επικείμενες εκλογές. Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είχε τεθεί επικεφαλής  στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το 2019, και βρέθηκε στη δίνη των αντιδράσεων του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς ήταν απόφαση της τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά να μην ηγηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Και ήταν ηχηρή η αντίδραση του πρώην προέδρου ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος αποστασιοποιήθηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη, μέχρι που, πριν από λίγο καιρό, ύστερα από πρόσκληση του Νίκου Ανδρουλάκη, παρευρέθηκε και μίλησε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ… Ακόμα κάποιοι θυμούνται τη δήλωση Καμίνη ότι «το κόμμα θα επανέλθει άμεσα στην κανονικότητα, καθώς «δεν πιστεύω ότι κρίνονται όλα από την παραμονή ή την αποχώρηση Βενιζέλου»…

Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Βαρίδι οι παλιές αμαρτίες

Τώρα που έχει προχωρήσει η κομματική και οργανωτική ανασυγκρότηση της Χαριλάου Τρικούπη, γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι στην σκληρή μάχη για τις επικείμενες εκλογές με (σχεδόν) απλή αναλογική (ισχύει όριο εισόδου στη βουλή 3%) είναι ενισχυμένη η πίεση των φιλοΝΔ δυνάμεων προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Διαμορφώνονται  στενά περιθώρια εκλογικής επιβίωσης ιδιαίτερα στελεχών που προέρχονται από την αντιδεξιά εσωκομματική αντιπολίτευση και κυρίως από τον χώρο της λεγόμενης αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, πρώην ΔΗΜΑΡ κ.λ.π.. Κι αυτό με πρόσθετο δεδομένο ότι  η ηγετική ομάδα  κυνηγά την ανανέωση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με Ανδρουλακικά στελέχη…  Μάλιστα, στην περίπτωση του Γιώργου Καμίνη υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος που έκανε επισφαλή μια ενδεχόμενη ανάδειξή του στο ελληνικό κοινοβούλιο. Είχε στηρίξει  στις πρόσφατες  εσωκομματικές εκλογές για νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, με ανάρτησή του στο facebook ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση να μην κατέλθει ως υποψήφιος στις εθνικές εκλογές για οικογενειακούς λόγους και δήλωσε “παρών” στην προσπάθεια αναγέννησης της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, στην οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, συμμετέχει από το 2017. Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι o Γιώργος Καμίνης δεν κάνει ονομαστική αναφορά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ, αντιθέτως επιφυλάσσει ύμνους για τη συμβολή της Φώφης Γεννηματά, «στην σημερινή αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ». Πολλοί εκτιμούν ότι η αιχμή είναι εμφανής προς τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Πάντως, ο Γιώργος Καμίνης προαναγγέλει την συνέχιση της πολιτικής διαδρομής και δεν κάνει δήλωση ενός κύκλου που κλείνει αλλά αντιθέτως ενός νέου που ανοίγει. Μάλιστα, προτάσσει ζητήματα δικαιωμάτων, δημοκρατικών θεσμών και ευρωπαϊκού προσανατολισμού. «Η μάχη για μια Ελλάδα εξωστρεφή, συμπεριληπτική και δίκαιη, μια Ελλάδα που εμβαθύνει τη δημοκρατία, εκσυγχρονίζει τις δημόσιες υποδομές και υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, μια Ελλάδα προσανατολισμένη στις ευρωπαϊκές αξίες, που αγκαλιάζει όσους έχουν την τύχη να διαβιούν στο έδαφός της και δεν αφήνει κανέναν «εκτός των τειχών», είναι πάντοτε ζωντανή. Και σε αυτή τη μάχη, που υπηρετεί η δημόσια δράση μου τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, θα συνεχίσω -αυτονόητα- να είμαι παρών», σημειώνει.

Πρόσθετη σημασία έχει ότι προφανώς ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν άφησε περιθώριο για μια εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας . Παράλληλα, οι υποψηφιότητες που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Ψηφοδελτίων υπό τον Ευάγγελο Αργύρη, αλλά και προσωπικότητες που αναμένεται να μετέχουν στην εκλογική μάχη δημιούργησαν συνωστισμό υποψηφίων. Σε αυτό το πλέγμα συνθηκών προσέκρουσε και η υποψηφιότητα Καμίνη στη δύσκολη Α΄Αθήνας (διαγκωνισμός παλαιών στελεχών και νέων υποψηφιοτήτων, όπως οι Κώστας Σκανδαλίδης, Παύλος Γερουλάνος, Ρωξάνη Μπέη, Δημήτρης Οικονόμου, Ζέφη Δημαδάμα) αλλά και τα περί καθόδου του στη Χίο, από όπου κατάγεται.

Μένει να φανούν στην πορεία και άλλα δεδομένα που υπήρξαν για την επιλογή Καμίνη και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εξελίξεων με προτάσεις για αξιοποίησή του.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (22.6.2022) ο Γιώργος Καμίνης ανάρτησε κείμενο στον προσωπικό του λογαριασμό στο  facebook που εξηγεί την απόφασή του να μην κατέλθει στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Στην ανάρτηση του ο Γιώργος Καμίνης αναφέρει τα εξής:   

«Η απόφασή μου να μην είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ήταν μια δύσκολη απόφαση, που πάρθηκε για οικογενειακούς λόγους μετά από σκέψη και συζήτηση με την οικογένειά μου. Ανακοινώνω την πρόθεσή μου σε – σχεδόν – ουδέτερο πολιτικό χρόνο, πριν από την προκήρυξη των εκλογών, ώστε να διευκολύνω τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος, τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά. Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις συνεχίζοντας την προσπάθεια αναγέννησης της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, στην οποία συμμετέχω από το 2017.

Τα χρόνια της εμπλοκής μου στην προσπάθεια αυτή υπήρξαν γεμάτα: Με γόνιμες πολιτικές δράσεις, χαρές και επιτυχίες αλλά και δυσαναπλήρωτες, οδυνηρές, απώλειες. Η σκέψη μου πάει ιδίως στη Φώφη Γεννηματά, η συμβολή της οποίας στη σημερινή αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής είναι πλέον αυταπόδεικτη.

Η μάχη για μια Ελλάδα εξωστρεφή, συμπεριληπτική και δίκαιη, μια Ελλάδα που εμβαθύνει τη δημοκρατία, εκσυγχρονίζει τις δημόσιες υποδομές και υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, μια Ελλάδα προσανατολισμένη στις ευρωπαϊκές αξίες, που αγκαλιάζει όσους έχουν την τύχη να διαβιούν στο έδαφός της και δεν αφήνει κανέναν “εκτός των τειχών”, είναι πάντοτε ζωντανή. Και σε αυτή τη μάχη, που υπηρετεί η δημόσια δράση μου τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, θα συνεχίσω -αυτονόητα- να είμαι παρών».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter