Μάχη στους δρόμους του Βελιγραδίου για τα γκράφιτι του Ράτκο Μλάντιτς (Photos)

Μάχη στους δρόμους του Βελιγραδίου για τα γκράφιτι του Ράτκο Μλάντιτς (Photos)

Εβδομάδες τώρα μαίνεται μια μάχη στους δρόμους του Βελιγραδίου. Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκονται γκράφιτι που απεικονίζουν τον Σέρβο εγκληματία πολέμου Ράτκο Μλάντιτς.

Η μία πλευρά που συσπειρώνει ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτεί το σβήσιμο των γκράφιτι που δοξάζουν τον καταδικασμένο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης πρώην Σέρβο στρατηγό. Ενώ η άλλη πλευρά που συσπειρώνει τους Σέρβους εθνικιστές περιφρουρεί τα «σύμβολα» της και δοξάζει τα εγκλήματα του Μλάντιτς.

Πολλοί Σέρβοι πιστεύουν πως η συγκεκριμένη μάχη απεικονίζει μία συμβολική στιγμή στην σερβική ιστορία τριάντα χρόνια μετά τους πολέμους που ξέσπασαν στον απόηχο της διάλυσης της άλλοτε κραταιής Γιουγκοσλαβίας.

Ενδεικτικά, ένα από τα επίμαχα γκράφιτι απεικονίζει τον στρατηγό σε νεαρή ηλικία να χαιρετάει στρατιωτικά και το κείμενο που συνοδεύει την εικόνα λέει «Ευχαριστούμε την μητέρα σου, στρατηγέ!».

Το συγκεκριμένο γκράφιτι εμφανίστηκε πρώτη φορά τον Ιούλιο και συχνά πυκνά εμφανίζονταν ακτιβιστές και του πετούσαν κουβάδες με μαύρο χρώμα για να το καλύψουν. Ωστόσο, μετά εμφανίζονταν οι υποστηρικτές του Μλάντιτς και το ξαναέφτιαχναν στην αρχική του μορφή.
Αργότερα οι κάτοικοι του κτηρίου που έχει ζωγραφιστεί το γκράφιτι πραγματοποίησαν επίσημο αίτημα στις αρχές ώστε αυτό να αφαιρεθεί. Βέβαια, πέντε μήνες μετά τη πρώτη προσφυγή, των κατοίκων, το γκράφιτι βρίσκεται ακόμη εκεί.

Με πληροφορίες από το Euronews

Φωτογραφίες: AP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter