Δανειστές

Μαξιλάρι ασφαλείας για να μην κοπούν οι συντάξεις - Η ...απόσταση Κομισιόν - Υπουργείου Οικονομικών

Γύρω στα 300 εκατ. ευρώ είναι η απόσταση που χωρίζει το ΥΠΟΙΚ με τις Κομισιόν για να διατηρηθεί το δημοσιονομικό πλεονέκτημα και να μην κοπούν τελικά οι συντάξεις.

Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΟΙΚ, η Κομισιόν θέτει τη δημοσιονομική παράμετρο για λόγους ασφαλείας α) λόγω της χρηματιστηριακής αναταραχής που έχει ενσκύψει διεθνώς με αφορμή το Ιταλικό ζήτημα και β) για λόγους αβεβαιότητας ενόψει των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα το 2019.

Στο προσχέδιο που απέστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες περιγράφεται το πώς θα προκύψει το πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% από τον προϋπολογισμό του 2019 αν δεν περικοπούν οι συντάξεις και εφαρμοστούν τα διαρθρωτικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τον Σεπτέμβριο:

Χωρίς να δίδονται περαιτέρω λεπτομέρειες, το σενάριο αυτό από τη δημοσιονομική του σκοπιά δεν υιοθετούν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, εκτιμώντας πως υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Μάλιστα, δε προβάλλουν ως έναν ακόμα λόγο την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, εξαιτίας του εμπάργκο των ΗΠΑ στο Ιράν που αρχίζει τον επόμενο μήνα, αλλά και τους κινδύνους που απορρέουν από τις σχέσεις ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας.

Αν οι υπολογισμοί των τεχνικών κλιμακίων δεν βγουν πάντως, είτε θα πρέπει να περιοριστεί το πακέτο θετικών μέτρων του πρωθυπουργού (765 εκατ. ευρώ), είτε να κοπούν έστω και κατά ένα μικρότερο ποσοστό οι συντάξεις, είτε να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα.

Στο σενάριο προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης υπενθυμίζεται ότι περιλαμβάνονται μέτρα που αφορούν μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 263 εκατ. ευρώ, των ασφαλιστικών εισφορών επαγγελματιών (177 εκατ. ευρώ) και επιπρόσθετα των ασφαλιστικών εισφορών των νέων (103 εκατ. ευρώ), καθώς και να χορηγηθεί επίδομα ενοικίου (200 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.