Μαξίμου: Επικαλείται το Σύνταγμα για να καλύψει τους Βορίδη και Αυγενάκη στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πλήρη κάλυψη προς τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη πρόσφερε για άλλη μία φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος είπε ξανά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «δεν προκύπτουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε ενδείξεις ενοχής που να συνιστούν ποινικά αδικήματα», ενώ για να δικαιολογήσει το κουκούλωμα που προωθεί η κυβέρνηση επικαλέστηκε το Σύνταγμα της χώρας.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση για τη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας και τις αναφορές στους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε αρχικά ότι «εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος και να μην ακολουθείται αυτή η διαδικασία της αμελητί διαβίβασης μίας δικογραφίας χωρίς αξιολόγηση έτσι όπως λέει το Σύνταγμα, όπως συμβαίνει τώρα δηλαδή και της περαιτέρω αξιολόγησης μόνο από το κοινοβούλιο, αλλά όπως και να το κάνουμε υπάρχει το άρθρο 86 του Συντάγματος. Το ξαναλέω θεωρώ ότι κακώς υπάρχει αυτή η διαδικασία, θα έπρεπε να αλλάξει, το έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, την πρόθεση της κυβέρνησης να είναι στα προς αναθεώρηση άρθρα αλλά ισχύει. Το άρθρο 86 λέει ότι δεν γίνεται αξιολόγηση από τη δικαιοσύνη και για αυτό και στο εξώφυλλο της δικογραφίας λέει ότι σας διαβιβάζουμε τα στοιχεία αυτά χωρίς αξιολόγηση. Το εάν βαφτίζεται ως αξιολόγηση η διατύπωση μίας κρίσης αυτό δεν είναι επίσημη αξιολόγηση της δικαιοσύνης. Και εάν συνιστά κάτι τέτοιο ως αξιολόγηση, τότε είναι ενάντια στο Σύνταγμά μας».

Παράλληλα, με προκλητικό τρόπο δικαιολόγησε το κουκούλωμα της υπόθεσης μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής, λέγοντας ότι «αυτοί που έχουν αυτό τον ισχυρισμό μας ζητάνε ουσιαστικά να παραβούμε το Σύνταγμα και να θεωρήσουμε ότι κάτι το οποίο το απαγορεύει το Σύνταγμα εμείς πρέπει να το δεχτούμε. Την αξιολόγηση με λίγα λόγια την κάνει η Βουλή, άρα τι κάνει, μπαίνει στην ουσία των στοιχείων της δικογραφίας και αξιολογεί εάν συνιστούν ενδείξεις ενοχής για ένα ποινικό αδίκημα. Καθίσαμε και τα αξιολογήσαμε, τα είδαμε και έχει γίνει και πλούσιος δημόσιος διάλογος και στο τέλος δεν προκύπτουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε ενδείξεις ενοχής που να συνιστούν ποινικά αδικήματα. Για αυτό και προτιμήσαμε πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ελπίζοντας ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα λειτουργήσει σωστά και θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων το πολιτικό σύστημα».

Μάλιστα, σε ερώτηση του Documento ότι αποτελεί αντίφαση η επίκληση στο Σύνταγμα, ενώ υπήρχε η επιλογή του «μοντέλου Τριαντόπουλου», ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι «το να ακολουθήσεις το «μοντέλο Τριαντόπουλου» είναι το δεύτερο βήμα, το πρώτο βήμα είναι να αξιολογήσεις εάν υπάρχουν στοιχεία. Με βάση την λογική της ερώτησής σας θα έπρεπε στο σύνολο των δικογραφιών που έρχονται στη Βουλή για αξιολόγηση τυχόν ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών ή υφυπουργών να πηγαίνει στο δικαστικό συμβούλιο. Εμείς δεν είπαμε αυτό» και συμπλήρωσε ότι «στην περίπτωση εκείνη όπου υπήρχε ένα κατηγορητήριο από την αντιπολίτευση επί τη βάση 4 προσώπων που είχαν παραπεμφθεί ήδη στη δικαιοσύνη μη πολιτικών και πρότεινε τότε το ΠΑΣΟΚ να επεκταθεί και στον κ. Τριαντόπουλο είπαμε ότι πρέπει να πάει στο δικαστικό συμβούλιο, έγινε μία αξιολόγηση και εάν θεωρείς ότι πρέπει να υπάρξει προανακριτική τότε ήταν καλύτερο την όποια διαδικασία να την κάνει το δικαστικό συμβούλιο, αφού ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία στη Βουλή. Εδώ δεν μπορούμε να πάμε στο δεύτερο βήμα, ενώ στο πρώτο βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία. Ως προς το άρθρο 86 θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα φίλτρο, αλλά όχι το φίλτρο των κομμάτων».

Διαβάστε επίσης:

Επιχείρησαν ριφιφί στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κουμπάρα που «καίει» το σύστημα Αυγενάκη στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Μητσοτάκης: Όταν δήλωνε πως «όλα γίνονται καλά» στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με τις επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ (Video)

Πήγαν να εξαφανίσουν αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ένα σύστημα διαφθοράς κάρφωνε το άλλο – «Θα φτιάξεις μια καταγγελία… και θα τα στείλεις στον Εισαγγελέα»