Μαξίμου για κυπριακό: Οι επιθετικές δηλώσεις δεν έχουν θέση – Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της

Μαξίμου για κυπριακό: Οι επιθετικές δηλώσεις δεν έχουν θέση – Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της

Αποφασισμένη δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό, ενώ αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις Ερντογάν πως η Αθήνα αποφεύγει την εξεύρεση λύσης.

Το Μαξίμου κάνει λόγο για φοβικές λογικές αλλά και επιθετικές δηλώσεις που δεν έχουν θέση στην προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προστατεύσει και να αξιοποιήσει τη σημαντική δυναμική που έχει δημιουργηθεί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Στις δικοινοτικές συνομιλίες συντελείται σημαντική πρόοδος παρά τις κρίσιμες διαφορές. Στα θετικά της διάσκεψης: η ανταλλαγή χαρτών για πρώτη φορά από το 1974, σχολιάζουν κύκλοι του Μαξίμου.

“Επίσης σημαντική πρόοδο αποτελεί το γεγονός ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό εισέρχονται σε νέα φάση και πλέον μπαίνουν στο τραπέζι τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας”, τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, ως εξαιρετικά σημαντικό βήμα βλέπει το Μαξίμου το γεγονός ότι στο πλαίσιο αυτό εκκινούν από τις 18 Ιανουαρίου ουσιαστικές συνομιλίες σε διπλωματικό – τεχνικό επίπεδο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

“Σε σταθερό συντονισμό και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε και να καταθέτουμε προτάσεις βασισμένες στις αρχές που έχουμε διακηρύξει ως προς τον τομέα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στον οποίο και εμπλεκόμαστε. Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε σταθερά την εξεύρεση κοινού εδάφους στο πλαίσιο των συνομιλιών, προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες της η Διάσκεψη της Γενεύης με τη συμμετοχή και του Πρωθυπουργού”, σημειώνεται, ενώ οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι “φοβικές λογικές αλλά και επιθετικές δηλώσεις δεν έχουν θέση στην προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού”.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

Η ελληνική πλευρά «αποφεύγει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά τη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, τονίζοντας ότι δεν νοείται λύση που δεν θα περιλαμβάνει την Άγκυρα ως εγγυήτρια δύναμη.

Τρία είναι τα «καυτά» σημεία σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο στα οποία θα επιμείνει η τουρκική πλευρά.

Αρχικά, ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι για να υπάρξει λύση στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης δεν θα τίθεται θέμα απομάκρυνσης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο.

Επίσης, ζήτησε τα χωριά Κόκκινα και Μόρφου να ενωθούν και να παραμείνουν υπό την τουρκική διοίκηση.

Και τέλος τα Βαρώσια να μην παραμείνουν στην τουρκική πλευρά, αλλά να δοθούν στην Ελληνική.

«Το σχέδιο Ανάν πια δεν ισχύει», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

«H «Βόρεια Κύπρος» καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Προσεγγίζει με ειλικρίνεια. Η «Νότια Κύπρος» και η εγγυήτρια Ελλάδα έχουν άλλες προσδοκίες. Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο θα πρέπει να φύγουν και τα ελληνικά. Όπως μεταδίδει το Reuters ο Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης: «Έχουμε πει ξεκάθαρα στην Κύπρο και την Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν μία λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Θα είμαστε εκεί για πάντα!».

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Είπαμε να μην περιμένετε τίποτα όπου δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όπως έχει διευκρινιστεί και παλαιότερα θα έχουμε ισάριθμο στρατό με την “Βόρεια” και την “Νότια Κύπρο”. Τα είχαμε πει και παλαιότερα».

Στη δήλωση αναφέρθηκε από τη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά από ερώτηση δημοσιογράφου:

«Μόλις έκανε μια δήλωση ο Πρόεδρος Ερντογάν για τη στάση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις. Πως τη σχολιάζετε;»

«Την Παρασκευή, η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ.», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

H δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά

Την ικανοποίησή του «που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού τις τελευταίες δεκαετίες έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα εγγυήσεις και ασφάλειας και αποτελεί μάλιστα ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε σημερινή δήλωσή του για τα αποτελέσματα της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

«Πρέπει να σας πω ότι αποτρέψαμε μία μεθοδευμένη αποτυχία της Διάσκεψης», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, τονίζοντας: «Θέλουμε μία λύση δίκαιη και όχι σαθρή». «Όπως ξέρετε είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον ΟΗΕ ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι ανοιχτή και δεν θα σταματήσει αν υπάρξει μία διακοπή. Σε αυτήν τη βάση συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή ειδικών- από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών του γενικού του γραμματέα- για τη διαπραγμάτευση την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες θα ξανασυγκληθεί με τη μορφή διυπουργικής και άλλων εκπροσώπων».

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε μία συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μία δίκαιη λύση του Κυπριακού», η οποία «σημαίνει πριν από όλα λύση και απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και το σύστημα εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα».

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ελλάδα το έβαλε στα πόδια στη Γενεύη, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ. Σήμερα ήταν προγραμματισμένη πολιτική συζήτηση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter