Μαξίμου για ονοματολογικό πΓΔΜ: Καμία συνάντηση αν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία για όλα

Μαξίμου για ονοματολογικό πΓΔΜ: Καμία συνάντηση αν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία για όλα

Στο εσωτερικό της πΓΔΜ έχει μεταφερθεί πλέον το κλειδί της τελικής λύσης στο ονοματολογικό με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ζ. Ζάεφ, να προσπαθεί να υπερκεράσει τον σκόπελο των «σκληρών» του VMRO και του Προέδρου της χώρας Γκ. Ιβανόφ.

Ο τελευταίος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «MIA», με ανακοίνωση του Γραφείου του, γνωστοποίησε χθες (Τετάρτη) ότι δεν είναι αποδεκτή μία λύση erga omnes στο θέμα του ονόματος.

Από την πλευρά του ο κ. Ζάεφ, παίζοντας προφανώς το τελευταίο του χαρτί, με αναρτήσεις που έκανε χθες στο Twitter, μετά από ομιλία που εκφώνησε στα Σκόπια, έστειλε εκ νέου το μήνυμα ότι ΠΓΔΜ και Ελλάδα ουδέποτε έχουν υπάρξει τόσο κοντά σε λύση του ονοματολογικού, αλλά κι ότι η «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα «επιβεβαιώνονται».

Ωστόσο το θέμα της ταυτότητας και του ονόματος είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Ελλάδα και η αναφορά Ζάεφ θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως διπλωματική κίνηση – μήνυμα με αποδέκτη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην προσπάθεια του κ. Ζάεφ να βρει πολιτικά επιχειρήματα προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας του για να δώσει το erga omnes.

Από την πλευρά του το Μαξίμου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documentonews.gr, έχει στείλει το μήνυμα στον κ. Ζάεφ ότι «δεν υπάρχει ακόμη καμία συμφωνία» και συνεπώς δεν θα υπάρξει και συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ.

Πηγές πάντως του Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως είναι άλλο θέμα η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών και άλλο θέμα οι διαπραγματεύσεις των διπλωματικών τους γραφείων οι οποίες συνεχίζονται με στόχο την επίτευξη τελικής λύσης πριν από την κρίσιμη σύνοδο της Ε.Ε. στις 28 και 29 του μηνός.

Σύμφωνα με Μέσα ενημέρωσης της πΓΔΜ, χθες ο κ. Ζάεφ επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα θέσει τυχόν συμφωνία σε δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε να λάβει χώρα Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, ενώ θα έχει προηγηθεί ψηφοφορία στην Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων για την είσοδο μιας χώρας στην Ε.Ε. απαιτεί ομοφωνία όλων των κρατών – μελών ενώ και η ένταξη στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει την επικύρωση από τα Κοινοβούλια των μελών της Συμμαχίας, συνεπώς και του Ελληνικού κι αυτά σημαίνουν πρόσθετες εξασφαλίσεις για την Ελληνική πλευρά.

Τέλος, μεγάλη σημασία σε τέτοιου είδους διεθνείς συμφωνίες έχουν οι λεπτομέρειες στα νομικά κείμενα χωρίς μέχρι αυτήν την ώρα οι δύο πλευρές να διαρρεύσουν έστω και το ελάχιστο από το τελικό κείμενο το οποίο είναι έτοιμο. Αυτό πάντως που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι το Ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί τελευταίο να εγκρίνει την όποια συμφωνία αφού πρώτα αυτή περάσει από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ και διεξαχθεί και το δημοψήφισμα.    

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter