Στη δίνη της εσωστρέφειας βυθίζεται το κυβερνών κόμμα μετά την απόφαση του Μαξίμου να «μπαζώσει» και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής, μια επιλογή με την οποία γύρισε για άλλη μία φορά την πλάτη στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Δεκάδες βουλευτές είναι στα κάγκελα, καθώς πλέον η ΝΔ γίνεται συνώνυμο της διαφθοράς, της συγκάλυψης και των αλληλοεκβιασμών. Σε αυτήν τη συνθήκη στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει μεγάλη ανησυχία και για το ενδεχόμενο «γαλάζιων» διαρροών στην ψηφοφορία για την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος (εξεταστική) αλλά και στις ψηφοφορίες για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά).
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται ότι βουλευτές της ΝΔ μπορεί να στηρίξουν τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, κάτι το οποίο –εάν συμβεί– θα εκθέσει βαριά τον πρωθυπουργό, που εργαλειοποιεί κάθε θεσμό για να παραμείνει στην καρέκλα της εξουσίας. Ο άνθρωπος που μιλούσε για την «επανάσταση της λογικής» και της «αριστείας» έχει μετατρέψει τη χώρα σε έναν βούρκο τοξικότητας και διαπλοκής, ενώ το Μαξίμου έχει καταστεί πεδίο αλληλοπιέσεων και αλληλοεκβιασμών.
Ευτελισμός θεσμών
Εντός του έτους, όταν η κυβέρνηση πιέστηκε από τις κοινωνικές αντιδράσεις για τις πρακτικές της συγκάλυψης στα Τέμπη, συγκρότησε Προανακριτική Επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, λέγοντας σε κάθε τόνο ότι «δεν θα σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη» και μάλιστα άνοιξαν τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Με τη διαχείριση των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε άλλη μία κυβίστηση, καθώς ενώ ο ίδιος έλεγε στις 29 Ιανουαρίου 2025, τρεις μέρες μετά τα πρώτα μαζικά συλλαλητήρια για τα Τέμπη, ότι «οι εξεταστικές επιτροπές δεν διαφωτίζουν την κοινή γνώμη», πλέον επιλέγει αυτή την οδό για να προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις κυβερνητικές ευθύνες.
Ενδεικτική για το κουκούλωμα του νέου σκανδάλου που ταλανίζει την κυβέρνηση είναι και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος σε ερώτηση του Documento για το ενδεχόμενο παραγραφής αδικημάτων (Βορίδη) τον ερχόμενο Οκτώβριο, απάντησε: «Ακόμη και γι’ αυτό το μικρό διάστημα που θεωρεί η αντιπολίτευση ότι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής που δεν επηρεάζει την υπόθεση, θα λάβει απόφαση η Βουλή, πριν το υποτιθέμενο όριο που θεωρεί η αντιπολίτευση ότι υπάρχει παραγραφή».
Με τόσο κυνικό τρόπο λέει ουσιαστικά ότι δεν θα υπάρχει παραγραφή διότι θα φροντίσει η πλειοψηφία, δηλαδή η ΝΔ, να μη φτάσουμε εκεί, κλείνοντας την υπόθεση. Ακόμη πιο ωμά το έθεσε ο Αδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στο Action24 είπε ουσιαστικά ότι «η ΝΔ δεν θέλει να ελεγχθούν Βορίδης – Αυγενάκης. Τέλος». Αυτή η φράση του υπουργού Υγείας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για καθεστωτικές αντιλήψεις και θεσμικό αυταρχισμό, ενώ και στη «γαλάζια» παράταξη υπήρχε γκρίνια (Καράογλου).
Ανακάτεμα της τράπουλας
Οι εξελίξεις όσον αφορά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και η εσωτερική κρίση δημιουργούν εύφορο έδαφος ώστε οι δελφίνοι να κινούνται ακόμη περισσότερο και νέες συμμαχίες να δημιουργηθούν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης συνεχίζει να συγκροτεί τη δική του ομάδα με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, ενώ λόγω της θέσης του προσπαθεί να ελέγξει κάθε «γαλάζια» δομή. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και στον τελευταίο «ανασχηματισμό» των γενικών γραμματέων το στίγμα του επονομαζόμενου και ως «σούπερμαν των ιδιωτικοποιήσεων» είναι πολύ ισχυρό. Την ίδια στιγμή, μέσω του συγκεντρωτισμού, ο Κ. Χατζηδάκης προσπαθεί να κοντύνει τους «δυνατούς» υπουργούς.
Παράλληλα, και ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας κινείται ολοένα περισσότερο το τελευταίο διάστημα, καθώς συναντά δεκάδες βουλευτές ώστε να είναι έτοιμος για την επόμενη μέρα. Σε επίπεδο αφηγήματος δεν είναι τυχαίο ότι διαφοροποιείται σε μια σειρά από ζητήματα από τις επιλογές του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη ώστε να «αγκαλιάσει» τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος και όχι μόνο. Σε ό,τι αφορά τον Αδ. Γεωργιάδη στον Βόρειο τομέα Αθηνών έχει ήδη συσπειρώσει τον σκληρό οργανωτικό πυρήνα του, ενώ συγκροτεί το προφίλ του «Ελληνα Τραμπ». Στη «γαλάζια» βάση θα υποστηρίξει, όταν έρθει η ώρα της επόμενης μέρας, ότι στα «δύσκολα» ήταν πάντα στην «πρώτη γραμμή» και πως δεν κρυβόταν για να προσέχει το προσωπικό του προφίλ.
Κινητικότητα από Καραμανλή και Σαμαρά
Πιο έντονα κινούνται και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς το τελευταίο διάστημα, με διαφορετικές όμως προτεραιότητες ο καθένας. Σε ό,τι αφορά τον Κ. Καραμανλή, την περασμένη Πέμπτη 17/7 βγήκε στον αέρα η προσωπική του ιστοσελίδα, όπου παρουσιάζονται με συνεκτικό τρόπο η πορεία και οι θέσεις του. Ο Αντ. Σαμαράς ακολουθεί το δικό του μονοπάτι και σταθμίζει όλες τις μετρήσεις για να κάνει την επόμενη κίνησή του, που είναι η συγκρότηση νέου δεξιού κόμματος. Τέλος, στο εσωκομματικό πεδίο ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει το επόμενο διάστημα να προβεί και σε άλλες αλλαγές στο κόμμα και σε οργανωτικό επίπεδο ώστε να έχει τον απόλυτο έλεγχο του επερχόμενου συνεδρίου. Ο σκοπός του είναι να πάει στις επόμενες εκλογές με ανοιχτό γήπεδο.
Διαβάστε επίσης
Ριφιφί στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Αυτή την Κυριακή στο Documento
Υπόνοια εμπρησμού για τη φωτιά στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη (Video)
Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Βεδουίνων και Δρούζων – Τουλάχιστον 600 νεκροί από την Κυριακή
Νηνεμία και τρικυμία στις πισίνες – Στο Docville την Κυριακή με το Documento