«Μαύρη Παρασκευή» για τις ΗΠΑ – Γυρνά 150 χρόνια πίσω μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων

«Μαύρη Παρασκευή» για τις ΗΠΑ – Γυρνά 150 χρόνια πίσω μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων

«Μαύρη Παρασκευή» ήταν η χθεσινή για τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade του 1973 για τις αμβλώσεις, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για «θλιβερή ημέρα για τη χώρα και το Ανώτατο Δικαστήριο»,  τονίζοντας ότι «η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτού του έθνους βρισκεται σε κίνδυνο».

Η απόφαση γυρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες 150 χρόνια πίσω, είπε χθες ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας το Κογκρέσο να κατοχυρώσει συνταγματικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, και διαμηνύοντας πως «τίποτα δεν τελείωσε».

«Το Κογκρέσο πρέπει να δράσει», υπογράμμισε και με το βλέμμα στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, κάλεσε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν αντιπροσώπους που θα αποκαταστήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση, σημειώνοντας πως αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένας πρόεδρος με κανένα εκτελεστικό διάταγμα.

Η «μαύρη» απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αφαίρεσε το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στον τερματισμό της κύησης• πρόκειται για την πιο σημαντική γνωμοδότησή του εδώ και δεκαετίες, η οποία έρχεται να μεταβάλλει ραγδαία το πλαίσιο που καθορίζει την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, όπως σημειώνει το CNNi.
H νομοθεσία σχετικά με τις αμβλώσεις θα εναπόκειται πλέον σε κάθε πολιτεία, εκτός εάν αναλάβει δράση το Κογκρέσο. Ήδη, σχεδόν οι μισές από τις πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που απαγορεύει την άμβλωση, ενώ άλλες πολιτείες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που ρυθμίζουν τη διαδικασία.

Η απόφαση συνιστά σημαντική νίκη για τους Ρεπουμπλικανούς και τους συντηρητικούς θρησκευόμενους που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί στην ιστορική απόφασή του 1973 ότι το αμερικανικό Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και επιβεβαίωσε το 1992 το δικαίωμα αυτό για όσο διάστημα της κύησης το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή μέχρι τις 22 έως 24 εβδομάδες της κύησης.

Όμως εξαιτίας της αλλαγής των ισορροπιών στην σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο πλέον κυριαρχείται από συντηρητικούς δικαστές, πολλές πολιτείες, όπως το Τέξας, εξαπέλυσαν «επίθεση» κατά της απόφασης Roe v. Wade υιοθετώντας περιοριστικούς για την άμβλωση νόμους, ορισμένοι από τους οποίους αντιβαίνουν προς την νομολογία, για να προκαλέσουν την παραπομπή του θέματος στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι 13… πρόθυμες Πολιτείες

Υπάρχουν 13 Πολιτείες σε όλη τη χώρα, όλες τους ελεγχόμενες από τους Ρεπουμπλικανούς, που έχουν περάσει ρυθμίσεις που ονομάζονται “trigger laws” και τους επιτρέπουν να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις αυτομάτως μόλις τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτές είναι οι Άρκανσο, Αϊντάχο Κεντάκι, Μισσισσιππή, Λουιζιάνα, Μιζούρι, Βόρεια Ντακότα, Οκλαχόμα, Νότια Ντακότα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Ουαιόμιγνκ.

Ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι έσπευσε, ήδη, να ανακοινώσει ότι η Πολιτεία του γίνεται η πρώτη που καθιστά παράνομες από εδώ και στο εξής τις αμβλώσεις. Με δύο αναρτήσεις του στο Twitter, ο Έρικ Σμιτ ανέφερε ότι «περήφανα» είναι ο πρώτος Γενικός Εισαγγελέας Πολιτείας στη χώρα που υπογράφει την απόφαση κατάργησης των αμβλώσεων, μιλώντας ταυτόχρονα για μία «ιστορική μέρα» σε βίντεο που δημοσίευσε στην πλατφόρμα.

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότας Κρίστι Νόεμ ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής η άμβλωση θεωρείται παράνομη στην Πολιτεία αυτή, καθώς είχε ήδη ψηφιστεί ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμοζόταν αλλά θα έμπαινε αυτομάτως σε ισχύ εάν το Ανώτατο Δικαστήριο άλλαζε τη νομολογία του.

Λίγο αργότερα, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Ιντιάνας ανακοίνωσε επίσης ότι συγκαλεί το κοινοβούλιο για να αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν την απαγόρευση των αμβλώσεων. «Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι σαφής και επαφίεται τώρα στις Πολιτείες να εξετάσουν αυτό το σημαντικό ζήτημα. Θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε μέσω του Twitter ο Έρικ Χόλκομπ. Η συνεδρίαση αυτή ορίστηκε για τις 6 Ιουλίου. «Έχουμε την ευκαιρία να προστατεύσουμε την ιερότητα της ζωής και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων οι Πολιτείες που αναμένεται να ακολουθήσουν είναι οι: Αλαμπάμα, Αριζόνα, Τζόρτζια, Ιντιάνα, Μίσιγκαν, Νεμπράσκα, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Πενσιλβάνια, Νότια Καρολίνα, Δυτική Βιρτζίνια, Ουισκόνσιν.

Οι Πολιτείες που διατηρούν και επεκτείνουν τη νομοθεσία τους

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι Πολιτείες που θα διατηρήσουν ή ακόμη και θα επεκτείνουν το δικαίωμα στην άμβλωση είναι: Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Χαβάι, Ιλινόι, Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Νεβάδα, Νιου Τζέρσει, Νέα Υόρκη, Όρεγκον, Ρόουντ Άιλαντ, Βερμόντ και Ουάσιγκτον, αλλά και η Κολούμπια.

Ορισμένες Πολιτείες, επίσης, ετοιμάζονται να προωθήσουν νομοθεσίες προκειμένου να βοηθήσουν γυναίκες από άλλες Πολιτείες που ταξιδεύουν εκεί για να κάνουν άμβλωση. Η Καλιφόρνια, για παράδειγμα, θα προσφέρει φοροαπαλλαγές σε εταιρείες που θέλουν να μετακομίσουν από πολιτείες που η άμβλωση θα γίνει παράνομη. Το Όρεγκον υιοθέτησε πακέτο 15 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο για να βοηθήσει στην πληρωμή ιατρικών εξόδων για ασθενείς που έρχονται από άλλες πολιτείες. Στη Νέα Υόρκη, Δημοκρατικοί βουλευτές προωθούν νομοθετικό πακέτο για να ενδυναμώσουν τους νόμους της πολιτείες, ενώ οι νέες ρυθμίσεις επικεντρώνονται στην προστασία πολιτών από περιοχές όπου οι αμβλώσεις είναι παράνομες.

Υπογραμμίζεται ότι λίγο μετά την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσιγκτον δεσμεύθηκαν με κοινή τους δήλωση να σηκώσουν τείχος προστασίας στη Δυτική Ακτή. Στόχος τους να διατηρήσουν ελεύθερη την πρόσβαση σε θεραπείες αντισύλληψης και στην άμβλωση και να προστατεύσουν εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, αλλά και ασθενείς από νομικούς μπελάδες σε άλλες Πολιτείες.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι μια σειρά από εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα υιοθετήσουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων τους, όπως να καλύπτουν τα έξοδά για τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση. Ανάμεσά τους οι Starbucks, Tesla, Yelp, Airbnb, Netflix, Patagonia, DoorDash, JPMorgan Chase, Levi Strauss & Co., Reddit, UTA και Citigroup Inc.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter