Μαζικές απελάσεις προσφύγων και μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα θέλει ο Μουτζούρης – Δέχεται τώρα συνάντηση με Μηταράκη

Μαζικές απελάσεις προσφύγων και μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα θέλει ο Μουτζούρης – Δέχεται τώρα συνάντηση με Μηταράκη

Μπορεί χθες να έγραφε στο Facebook πως ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αδίκως θα τον περιμένει, αλλά ο γαλάζιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, φαίνεται πως υποχώρησε εν μέρει, μετά τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Αφορμή βέβαια ήταν η παράταση που έδωσε ο Νότης Μηταράκης (με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Μεγάρου Μαξίμου)  προς τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Βορείου Αιγαίου όσον αφορά τις επιτάξεις για τη δημιουργία των νέων κλειστών προσφυγικών δομών.

Ο Κώστας Μουτζούρης διαμηνύει μία μέρα μετά στην κυβέρνηση μέσω των δηλώσεών του στο ΘΕΜΑ 104,5 πως θα είναι στην Αθήνα στις 3 η ώρα, προφανώς επιστρέφοντας από της Βρυξέλλες.

«Εδώ είμαστε για διάλογο. Από τις 3 το μεσημέρι θα είμαστε στην Αθήνα και το κινητό μου θα είναι ανοιχτό για διάλογο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης, χωρίς να μιλά για διάλογο από μηδενική βάση, όπως είχε γράψει χθες στην ανάρτησή του.

Ερωτηθείς, δε, για τη γνώμη του όσον αφορά τον κ. Μηταράκη ο Κώστας Μουτζούρης είπε «τον αγαπάμε τον Νότη Μηταράκη, είναι και πολίτης του βορείου Αιγαίου, δεν τα έχουμε σπάσει μαζί του, η πόρτα μου και το τηλέφωνό μου είναι ανοιχτά».

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου διευκρίνισε, ακόμα – χαμηλώνοντας τους τόνους – ότι η διαφωνία των κατοίκων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου είναι με την επίταξη περιοχών μόνο στις δικές τους περιοχές.

Υπέρ «μαζικών απελάσεων» 

«Γιατί κάνει επιτάξεις μόνο στα νησιά και όχι και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρέπει τα νησιά να έχουν 50.000 επειδή αντιδρά η υπόλοιπη Ελλάδα;» σημείωσε στη συνέντευξη, προσθέτοντας ότι «είναι μονόπατη η απόφαση της κυβέρνησης ότι το όλο θέμα θα λυθεί αν χτιστούν κάποιες κλειστές δομές στα νησιά, ειδικά όταν προχθές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι μία χώρα μπορεί να απελαύνει μαζικά παρανόμως εισερχομένους μετανάστες».

«Να πάνε και στην ηπειρωτική Ελλάδα» 

Επικαλούμενος δε διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο περιφερειάρχης ισχυρίστηκε ότι καμία συμφωνία δεν επιβάλλει την παραμονή μεταναστών στα νησιά, όπου αποβιβάζονται και ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Μας είπε ο κ. Σχοινάς, στις Βρυξέλλες όπου βρεθήκαμε, ότι κανείς νόμος, κανένα Δουβλίνο δεν επιβάλλει τη διατήρηση των μεταναστών στα νησιά, όπως μας λέει η κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Μουτζούρης. «Αυτό μας εκπλήσσει, διότι μέχρι τώρα ελέγετο ότι οι συμφωνίες είναι αυτές που κρατούν τους μετανάστες στα νησιά».

Μετά την «διαμεσολάβηση» του αντιπροέδρου της Κομισιόν, παραμένει ωστόσο άγνωστο κατά πόσον η κυβέρνηση θα υποχωρήσει «μερικά» όσον αφορά τη δημιουργία νέων κλειστών προσφυγικών δομών στα νησιά και υποχρεωθεί να μεταφέρει μέρος των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το επόμενο κεφάλαιο του κυβερνητικού αλαλούμ αναμένεται να παιχθεί σήμερα, στην Αθήνα

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=195676204843471&set=a.111806193230473&type=3&theater

Σχοινάς: Κραυγές και διαστρεβλώσεις δεν εξυπηρετούν

Έκκληση για «υπευθυνότητα και σύνεση στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού» έκανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σύμφωνα με ανάρτησή του στο twitter.

«Κραυγές και διαστρεβλώσεις δεν εξυπηρετούν», πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στους Έλληνες περιφερειάρχες, με τους οποίους είχε ενημερωτική συνάντηση, έγραψε ότι «ειδικά οι τοπικοί άρχοντες έχουν αυξημένη ευθύνη απέναντι στους πολίτες».

Σε άλλο tweet, με αφορμή την εν λόγω συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι «με τους Έλληνες περιφερειάρχες είχαμε αναλυτική συζήτηση για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τη δίκαιη μετάβαση στη Πράσινη Ευρώπη και τις προκλήσεις της ψηφιοποίησης».

«Οι Περιφέρειες είναι ζωντανά αναπτυξιακά κύτταρα της χώρας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι δίπλα τους», κατέληξε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter