Μαζική έξοδος ξένων τζιχαντιστών από το «χαλιφάτο»

Μαζική έξοδος ξένων τζιχαντιστών από το «χαλιφάτο»

Δεκάδες μέλη και, πιθανότατα μαχητές, του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ συλλαμβάνονται στα σύνορα της Τουρκίας την ώρα που το αυτόκλητο «χαλιφάτο» κλονίζεται από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του αραβοκουρδικού συνασπισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, δύο υπήκοοι Βρετανίας και ένας Αμερικανός πολίτης συνελήφθησαν στα τουρκοσυριακά σύνορα, καθώς εγκατέλειπαν εδάφη του Ισλαμικού Κράτους.

Δεκάδες μαχητές και υποστηρικτές των τζιχαντιστών φέρονται να έχουν διαφύγει στην Τουρκία από τα ιρακινά και συριακά εδάφη που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο πιέζεται από την επιχείρηση ανακατάληψη της «πρωτεύουσας» των τζιχαντιστών, της Ράκα στο έδαφος της Συρίας. Όσο οι μάχες πλησιάζουν προς την Ταμπκα, όπου βρίσκονταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων μαχητών τουISIS, τόσο αυξάνεται η έξοδος μελών της οργάνωσης.

Αξιωματούχοι στην Τουρκία και την Ευρώπη επιβεβαίωσαν στην βρετανική εφημερίδα ότι αυξάνεται ο αριθμός των ξένων οι οποίοι προσχώρησαν στην οργάνωση από το 2013. Σήμερα ζητούν από τις πρεσβείες τους έναν τρόπο να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. «Ορισμένα πιο αφοσιωμένα μέλη της οργάνωσης πιστεύεται ότι έχουν πρόθεση να χρησιμοποιήσουν αυτή την έξοδο προκειμένου να διεισδύσουν στην Τουρκία και εν συνεχεία να ταξιδέψουν στην Ευρώπη σε αναζήτηση εκδίκησης για το χαλιφάτο που καταρρέει, γεγονός που αναζωπυρώνει τους φόβους για επιθέσεις στην ήπειρο», σημειώνει ο Guardian.

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι ανάμεσα σε αυτούς που διαφεύγουν στο εξωτερικό είναι και υψηλόβαθμα στελέχη του ISIS τα οποία ανήκουν στο επιχειρησιακό σκέλος της οργάνωσης για το εξωτερικό. Οι συγκεκριμένοι φέρονται να είναι από την Βρετανία, την Γαλλία, το Βέλγιο και την Αυστραλία. Τουλάχιστον 250 ξένοι υπήκοοι εκτιμάται ότι έχουν εισέλθει παράνομα στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας από τα τέλη του 2014 έως τα μέσα του 2016.

Ελληνικής καταγωγής ο Βρετανός που συνελήφθη

Ο Στεφάν Αριστίδου, έφτασε στην Λάρνακα στις 5 Απριλίου 2015 και επτά ημέρες μετά τα ίχνη του χάθηκαν. Οι γονείς του Μαρία και Αρίστος για δύο χρόνια προσπαθούσαν από την Βρετανία να μάθουν νέα του γιου τους. Σύμφωνα με τον Guardian ο Βρετανός υπήκοος εμφανίστηκε στην τουρκική πόλη Κιλίς, περίπου 5 χλμ μακριά από τα τουρκοσυριακά σύνορα. Ο νεαρός που πιστεύεται ότι είναι πάνω από 20 ετών φέρεται να είπε στις αρχές ότι διέμενε στην Ράκα και την αλ Μπαμπ, υπό τον έλεγχο του ISIS. Φέρεται να εξήγησε ότι ταξίδεψε προκειμένου να μείνει μόνιμα στη Συρία και όχι για να γίνει μαχητής. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter