Με 11,7% ύφεση το τρίτο τρίμηνο, θα «πιάσουμε πάτο»

Με 11,7% ύφεση το τρίτο τρίμηνο, θα «πιάσουμε πάτο»

Το 11.7% έφτασε η ύφεση το τρίτο τρίμηνο 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ πολύ ρηχή υπήρξε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έναντι του δεύτερου τριμήνου, με ποσοστό 2.3%.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τρίμηνου που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, στοιχεία που δείχνουν πως ο βαθμός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας βρέθηκε πολύ χαμηλότερα από τον μέσο ρυθμό ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρωζώνης που άγγιξε το 12.7% κατά την ίδια περίοδο.

Πόσο ανέκαμψαν οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου

Για να το πούμε ωμά: παρά την επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει ορθάνοιχτο και χωρίς ελέγχους τον τουρισμό το καλοκαίρι, προκειμένου να αυξήσει τα τουριστικά έσοδα, το στοίχημα δεν βγήκε αφού τα τουριστικά έσοδα περιορίστηκαν στα 3.5 δις ευρώ έναντι 16 δις ευρώ του 2019. Το αποτέλεσμα ήταν η ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο να «πιάσει πάτο», σε αντίθεση όχι μόνον με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και με τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, που έχουν επίσης υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό. Απέναντι στο φτωχό 2.3% της ελληνικής ανάκαμψης, η Ισπανία το τρίτο τρίμηνο κατέγραψε ανάκαμψη 16.7%, η Ιταλία 16.1% και η Πορτογαλία 13.2%.

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει επίσης ότι μετά την αναθεώρηση των στοιχείων για τα προηγούμενα τρίμηνα, φάνηκε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε άνοδο του ΑΕΠ κατά 0.4%, αντί προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 0.5% και ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο η ύφεση ήταν λίγο πιο περιορισμένη στο 14.2%, αντί προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 15.2%.

Η ύφεση του 2020 θα πάρει την ανηφόρα αλλά ο Χρ. Σταϊκούρας ελπίζει…

Με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, η συνολική μείωση του ΑΕΠ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται στο -8,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχη περίοδο του 2019. Και αν λάβουμε υπόψη ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο κορυφώνεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ότι τα περιοριστικά μέτρα και τα lock down που ξεκίνησαν στις αρχές Νοεμβρίου διαφαίνεται ότι θα κρατήσουν ως τις γιορτές, είναι ορατός ο κίνδυνος η ύφεση του 2020 να πάει ακόμη υψηλότερα από το 10.5% που αναφέρει η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό.

Παρά ταύτα, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υιοθέτησε απρόσμενα πανηγυρικούς τόνους, με το σκεπτικό ότι η ύφεση -8.8% στο πρώτο εννεάμηνο του έτους «δείχνει τη δυναμική και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας» και προϊδεάζει για χαμηλότερη ύφεση στο κλείσιμο του 2020, π.χ. μονοψήφια όπως την είχε προβλέψει η κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ: Το αφήγημα της ΝΔ ότι είμαστε στο μέσο όρο της Ευρώπης καταρρέει

«Το αφήγημα της ΝΔ ότι “είμαστε στον Μ.Ο. της Ευρώπης και κάνουμε σωστή οικονομική διαχείριση” καταρρέει. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η οικονομία δεν μπορεί να ανακάμπτει από μόνη της μετά το λοκ-ντάουν, αλλά χρειάζεται πολιτική ουσιαστικής στήριξης. Η ελληνική οικονομία κατέγραψε νέα βαθιά ύφεση, 11.7%, στο 3ο τρίμηνο του 2020, γεγονός που τη φέρνει στην τελευταία θέση της Ευρώπης. Ακόμη και στη σύγκριση του ΑΕΠ για τα τρία τρίμηνα του 2020 η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης. Τούτο επιβεβαιώνει ότι δεν ελήφθησαν μέτρα, στην κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα και στον σωστό χρόνο, για τη στήριξη της οικονομίας, όπως επισημαίναμε διαρκώς από την έναρξη της πανδημίας», απάντησαν, με ανακοίνωσή τους στον Υπουργό Οικονομικών, οι αρμόδιοι τομεάρχες Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter