Με αίμα βάφτηκαν οι κάλπες (live)

Με αίμα βάφτηκαν οι κάλπες (live)

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι πυροβολισμοί, ακόμα και τη μέρα των εκλογών για Συντακτική Συνέλευση

Ημέρα εκλογών η σημερινή για τη Βενεζουέλα, αλλά αυτό δεν σταμάτησε τον κύκλο αίματος και βίας.

Ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε σήμερα τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

Το στέλεχος της αντιπολίτευσης είναι ο Ρικάρδο Κάμπος, ηλικίας 30 ετών, που σκοτώθηκε από σφαίρα στο Κουμανά, στην Πολιτεία Σούκρε (βορειοανατολικά), σύμφωνα με τον βουλευτή Ενρί Ράμος Αλούπ, πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου. Οι συνθήκες του θανάτου του δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Η εισαγγελία επίσης ανακοίνωσε τον θάνατο του Μαρσέλ Περέιρα, 38 ετών, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης χθες στην Πολιτεία Μερίδα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Απριλίου, να ανέρχεται σε 114, σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Νωρίτερα, η εισαγγελία έκανε γνωστό ότι ένας υποψήφιος στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση δολοφονήθηκε στο σπίτι του τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

“Μια ομάδα ανθρώπων εισέβαλε στο σπίτι του Χοσέ Φελίξ Πινέδα, ενός δικηγόρου 39 ετών, στο Σιουδάδ Μπολίβαρ” και “τον πυροβόλησε πολλές φορές” επισήμανε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε ανάρτηση στο Twitter, χωρίς να αναφερθεί σε πιθανά αίτια.

Στην πρωτεύουσα, τουλάχιστον 4 μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου τραυματίστηκαν σήμερα όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια συμπλοκών που είχαν ξεσπάσει με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Καράκας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε μια λεωφόρο της συνοικίας Αλταμίρα, όπου δεκάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωναν κατά της διαδικασίας εκλογής της Συντακτικής Συνέλευσης.

Η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα στις σημερινές εκλογές, καθώς υποστηρίζει ότι η Συντακτική Συνέλευση θα αντικαταστήσει το εκλεγμένο Κοινοβούλιο (το οποίο ελέγχει η ίδια), και καλεί τους υποστηρικτές της σε μαζική αποχή. Είχαν προηγηθεί πολλές ημέρες απεργίας, αλλά και διαδηλώσεις.

Η Συντακτική Συνέλευση θα έχει τη δικαιοδοσία να γράψει ξανά το Σύνταγμα της χώρας, αλλά θα είναι και θεσμικά ανώτερη από άλλους θεσμούς, όπως το Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχει η αντιπολίτευση.

Κεντρικής σημασίας, πάντως, για την επόμενη ημέρα θα είναι το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές, ιδιαίτερα μετά το άτυπο δημοψήφισμα που πραγματοποίησε προ ημερών η αντιπολίτευση. Οι αντίπαλοι του Μαδούρο έχουν ανακοινώσει ότι σε εκείνη τη διαδικασία συμμετείχαν 7,6 εκατ. άνθρωποι.

Η αντιπολίτευση απορρίπτει τη Συντακτική Συνέλευση με το αιτιολογικό ότι ο Μαδούρο θα έπρεπε προηγουμένως να υποβάλει σε δημοψήφισμα την πρόθεσή του για την ανάδειξη ενός τέτοιου σώματος. Υποστηρίζει επίσης ότι οι εκλογές οργανώνονται με τρόπο ώστε η κυβέρνηση να καταφέρει να ελέγξει τη Συντακτική Συνέλευση, εγκαθιδρύοντας κομμουνιστική δικτατορία.

Από την άλλη, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί πραξικόπημα με τη στήριξη της Ουάσινγκτον και των «λακέδων» της. 



Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter