Με Ακάρ στο ΝΑΤΟ ο Παναγιωτόπουλος, ριπές κατά Τουρκίας ο Δένδιας στη Βουλή

Με Ακάρ στο ΝΑΤΟ ο Παναγιωτόπουλος, ριπές κατά Τουρκίας ο Δένδιας στη Βουλή

Αιφνιδιαστική συνάντηση με περιεχόμενο τη «μείωση των εντάσεων» και την «εμπέδωση κλίματος ασφάλειας» στην ανατολική Μεσόγειο πραγματοποίησαν ο Έλληνας και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας την Τετάρτη στο περιθώριο της Έκτακτης Υπουργικής Συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μόλις τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε για ακόμα μία φορά αυστηρό μήνυμα κατά της Τουρκίας.

Για συνάντηση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλου Ακάρ την Τετάρτη στο περιθώριο της Έκτακτης Υπουργικής Συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κάνει λόγο δελτίο Τύπου του υπουργείου Άμυνας, τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και το κλίμα «επαναπροσέγγισης» των δύο πλευρών.

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας, στο πλαίσιο της συνάντησης υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και αρχής καλής γειτονίας.

Ακόμα, αναφέρεται πως «συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί προσεχώς συνάντηση για συνομιλίες περί δραστηριοτήτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)». Σύμφωνα με την ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης, έγιναν αναφορές σε νέο κύκλο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τον προσεχή Απρίλιο.

Βολές Δένδια κατά Τουρκίας από τη Βουλή

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ώρα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στις προκλήσεις της Τουρκίας και τις «παράλογες αξιώσεις» της έναντι της Ελλάδας. Συγκεκριμένα είπε: «φοβάμαι ότι δεν είναι εύκολο να το δούμε στη διάρκεια της ζωής μας».

«Το ερώτημα που χρειάζεται να τεθεί και να απαντηθεί από κάθε κυβέρνηση, κάθε έθνος, κάθε λαό, είναι πώς θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Και βεβαίως, ορθά λέχθηκε στην αίθουσα, ότι η Ελλάδα δεν ασκεί μία πολιτική αντιδιαστολής προς την Τουρκία, έχουμε μια αυτοτελή πολιτική, με τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες, με τα δικά μας εθνικά συμφέροντα, με τις δικές μας αρχές, όπου βεβαίως λαμβάνουμε υπόψιν απολύτως την υπαρκτή τουρκική απειλή. Αλλά δεν προσδιοριζόμαστε από αυτό, δεν ασκούμε μια αντιτουρκική πολιτική» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής και την ψήφιση του Σ/Ν για Κύρωση της Συμφωνίας με τα ΗΑΕ για κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και άμυνα.

«Όλοι ευχόμαστε να έρθει η στιγμή που θα μπορούσε η Τουρκία να φύγει από τις παράλογες αξιώσεις της, να επιλυθούν οι διαφορές και να ζήσουμε μαζί κι έχετε δίκιο ότι τότε θα μπορούσε να υπάρξει μία εκρηκτική δυναμική σταθερότητας, ασφάλειας, στην οικονομία, παντού, από μία τέτοια συνεννόηση» ανέφερε στη συνέχεια ο Ν. Δένδιας, για να προσθέσει όμως πως «Και βεβαίως, φοβάμαι ότι δεν είναι εύκολο αυτό να το δούμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, αλλά δεν παύω να το εύχομαι και η κυβέρνηση και νομίζω όλοι μας. Αλλά η Ελλάδα οφείλει να ανταποκριθεί σε αυτό το νέο περιβάλλον, το ευρύ περιβάλλον».

Σε άλλο σημείο, ο Ν. Δένδιας ανέφερε ακόμα για την Τουρκία πως «εμείς δεν είμαστε αντίθετοι, οι φίλοι μας, οι σύμμαχοί μας να συνομιλούν με την Τουρκία. Μας ενδιαφέρει να συνομιλούν με την Τουρκία, να συνάπτουν συμφωνίες με την Τουρκία, διότι έτσι η Τουρκία ακούει αυτά που πρέπει να ακούσει και αν η Τουρκία κάνει στροφή και έρθει στην παράταξη των χωρών που αποδέχονται το Διεθνές Δίκαιο, που αποδέχονται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποδέχονται τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που δεν απειλούν άλλα κράτη με χρήση βίας, τόσο το καλύτερο για την Τουρκία, τόσο το καλύτερο για όλους μας».

Ακόμη ανακοίνωσε πως την Παρασκευή θα βρεθεί στην Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, με τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου να περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα της συνάντησης, ενώ τη Δευτέρα θα βρεθεί στην Ινδία για να συναντήσει τον Ινδό ομόλογό του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter