Με αμανέδες η διπλωματία Μητσοτάκη-Μπακογιάννη απέναντι στην Τουρκία

Με αμανέδες η διπλωματία Μητσοτάκη-Μπακογιάννη απέναντι στην Τουρκία

Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να είναι και πάλι στην κόψη του ξυραφιού, το Μαξίμου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δια του Ιμάμογλου… βρυχάται.

Η επίσκεψη στην Αθήνα ενός πολιτικού που εγγράφεται στην διπλωματική «γεωγραφία» σαν αντίπαλος του Ερντογάν αποκτά προστιθέμενη αξία για τους γαλάζιους επιτελείς και όχι μόνο.

Ο ερχομός του 51χρονου δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, είναι μια ακόμα ευκαιρία για «επικοινωνιακούς λεονταρισμούς» της κυβέρνησης της ΝΔ στο εσωτερικό της χώρας απέναντι στις επιθετικές κινήσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος κάλεσε τον ομόλογό του από μια πόλη εκ των μεγαλύτερων της Τουρκίας και εμβληματική για τους Έλληνες, χτίζει το ηγετικό του προφίλ. Ο δήμαρχος Αθηναίων ξέρει ότι η ανερχόμενη πολιτική του πορεία περνά και μέσα από τη «διπλωματία των πόλεων». Ακολουθεί το δρόμο που χάραξε προ ετών η πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Κώστας Μπακογιάννης είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάιο και η επίσκεψη Ιμάμογλου στην Ελλάδα είναι απότοκος εκείνης της συνάντησης.

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ανερχόμενος πολιτικός στην γείτονα χώρα, για τον οποίο αρέσκονται πολιτικές αναλύσεις να του προσδίδουν μετριοπαθή, εκσυγχρονιστικά χαρακτηριστικά και κυρίως να τον εμφανίζουν ως αντίπαλον δέος του Ερντογάν. Κι ας θυμίζουν πολλοί ότι πάντα σημασία έχει το πλαίσιο των αντιλήψεων που εκφράζουν πολιτικοί παράγοντες . Επιπλέον συχνά έχει φανεί ότι η επικοινωνιακή ευελιξία στο φαίνεσθαι όσο κάποιος είναι δήμαρχος μπορεί εύκολα να μετουσιωθεί σε άκαμπτη σκληρή θητεία άμα τη αναλήψει κυβερνητικών θώκων. Κάποτε ήταν δήμαρχος και ο Ταγίπ Ερντογάν και κέρδιζε εύσημα τότε για το μετροπαθές προφίλ του από αναλυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πάντως, η επίσκεψη Ιμάμογλου στην Αθήνα αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον στην τρέχουσα συγκυρία. Πίσω μας είναι η διακήρυξη της Αθήνας από την σύνοδο Κορυφής EUMED-9, εν μέσω ενίσχυσης των τουρκικών προσκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Μπροστά μας είναι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Και μια ανάσα από την ομιλία Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (24.9.2021), έγινε σήριαλ το διπλωματικό παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού με επίκεντρο την κολοκυθιά για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter