Με απέλαση απειλεί η Μόσχα τους ανταποκριτές της Deutche Welle

Με απέλαση απειλεί η Μόσχα τους ανταποκριτές της Deutche Welle

Η επιτροπή της Κρατικής Δούμας που ερευνά την επιρροή που ασκούν οι ξένες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, απαίτησε να παραστούν προσωπικά οι εκπρόσωποι της Deutche Welle στην Μόσχα κατά την διάρκεια της συζήτησης για τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να τους αφαιρεθούν οι διαπιστεύσεις, αν ο δημοσιογράφος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης δεν εμφανισθεί ενώπιον της επιτροπής, δήλωσε ο πρόεδρος της Βασίλι Πισκαριόφ, γράφει το πρακτορείο Interfax.

Ο Πισκαριόφ, διερωτήθηκε αν η DW προτίθεται να συνεχίσει να δουλεύει στην Ρωσία και να τηρεί τους νόμους της, υποστηρίζοντας ότι τα ερωτήματα αυτά παραμένουν αναπάντητα.

Η επιτροπή της Κρατικής Δούμας ήθελε να καλέσει τα διευθυντικά στελέχη της DW, με σκοπό να συζητήσουν τις παρεμβάσεις της DW στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, αλλά υπήρξε άρνηση εκ μέρους τους. Ο Πισκαριόφ κατέστησε σαφές ότι η επιτροπή θα επιδιώξει μια τέτοια συνάντηση, και εφόσον παραστεί ανάγκη θα ζητήσει από τη γερμανική βουλή να συνδράμει στην διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης όπως και ότι προτίθεται να προσκαλέσει διευθυντικά στελέχη γερμανικών ΜΜΕ.

Ο γενικός διευθυντής της Deutsche Welle Γιοχάνες Χόφμαν σε επιστολή του προς την Κρατική Δούμα, αναφέρει ότι από νομικής απόψεως δεν μπορούν να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι της Deutsche Welle σε συνεδρίαση μα επιτροπής της Κρατικής Δούμας, επειδή το γερμανικό μέσο ενημέρωσης ως εταιρεία ελέγχεται από τους αρμόδιους εποπτικούς θεσμούς της Γερμανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι η DW με δημοσιεύματα της καλούσε τον κόσμο να συμμετάσχει σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που δεν είχαν την έγκριση της αστυνομίας

Στις αρχές Αυγούστου, μετά τις πρώτες κατηγορίες εναντίον της Deutsche Welle, το γερμανικό δημόσιο μέσο ανακοίνωσε ότι στα ρεπορτάζ και στα άρθρα του δεν υπήρξαν εκκλήσεις για συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ρωσία και πως δεν πρέπει οι δημοσιογράφοι που μεταδίδουν για τις διαμαρτυρίες να θεωρούνται διαμαρτυρόμενοι.

Δημοσιογράφος της DW είχε συλληφθεί και κρατηθεί για σύντομο διάστημα ενώ κάλυπτε τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης στη Μόσχα τον Ιούλιο.

Η απάντηση της Deutsche Welle

Ο γενικός διευθυντής του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Deutsche Welle Πέτερ Λίμπουργκ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να κάνει διάλογο με την επιτροπή της Κρατικής Δούμας στο ζήτημα της έρευνας γεγονότων που αφορούν την εξωτερική περέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, εφόσον ορισθούν οι όροι του διαλόγου.

Ο Λίμπουργκ χαρακτήρισε ως «εντελώς παράλογο» τον ισχυρισμό ότι το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο παραβίασε την ρωσική νομοθεσία.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της γενικής διεύθυνσης της Deutsche Welle Γιοχάνες Χόφμαν αρνήθηκε να συμμετάσχει στην έρευνα για τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας. Ο Χόφμαν, με επιστολή του, κάλεσε τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Κρατικής Δούμας που ερευνά τέτοιου είδους παρεμβάσεις Βασίλι Πισκαριόφ, να επισκεφθεί την Βόνη ή το Βερολίνο «για να συζητήσουν λεπτομερώς το ζήτημα». Αργότερα ο Πισκαριόφ δήλωσε ότι η επιτροπή κάλεσε τον διευθυντή του γραφείου της Deutsche Welle στην Μόσχα Γιούρι Ρεσέτο να συμμετάσχει στην συνεδρίαση της επιτροπής της Κρατικής Δούμας , αλλά όπως είπε «κρίνοντας συνολικά αυτό δεν του το επέτρεψαν οι ανώτεροι του». Ο Πέτερ Λίμπουργκ πάντως κατέστησε σαφές ότι η Deutsche Welle δεν θα επιτρέψει να την εκβιάζουν, ενώ η απειλή να αφαιρεθούν οι διαπιστεύσεις, δείχνει τον χαρακτήρα της πρόσκλησης που έγινε, γεγονός «που δεν συνιστά τον σωστό τρόπο για την ανταλλαγή απόψεων»

Πηγές : dpa, Interfax / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter