Με «ασπίδα» υφυπουργούς και δικαιολογίες ο Μητσοτάκης στη Βόρεια Εύβοια

Με «ασπίδα» υφυπουργούς και δικαιολογίες ο Μητσοτάκης στη Βόρεια Εύβοια
Πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από το χωριό Πευκί. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Την σκληρή πραγματικότητα που συντελεί η ελάχιστη πρόοδος που έχει σημειώσει η κυβέρνησή του στη Βόρεια Εύβοια αναμένεται να αντιμετωπίσει την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Ιστιαία και άλλες περιοχές, έχοντας στο πλευρό του σειρά δευτεροκλασάτων κυβερνητικών στελεχών και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανασυγκρότησης, Σταύρο Μπένο, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί από την έντονη κριτική για την κυβερνητική ανεπάρκεια, και να δώσει μία ακόμα επικοινωνιακή παρουσίαση της «ανασυγκρότησης». Θερμή υποδοχή του ετοιμάζουν οι κάτοικοι στην Ιστιαία, που ζητούν εδώ και ημέρες συνάντηση μαζί του.

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μήνες για να βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βόρεια Εύβοια, σε μία ολιγόωρη επίσκεψη που διαφημίζεται ως «απόβαση του μισού υπουργικού συμβουλίου», παρότι από την αποστολή του απουσιάζουν αρκετά πρωτοκλασάτα και κρίσιμα υπουργεία για την ανασυγκρότηση της περιοχής.

Στην πραγματικότητα, εκτός των υπουργών Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, που εμφανίζεται να «τρέχει» μέχρι την τελευταία στιγμή για να προλάβει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, η αποστολή του πρωθυπουργού πλαισιώνεται με υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς, παρότι προβάλλεται ως το «μισό υπουργικό συμβούλιο». Συγκεκριμένα, πλην των παραπάνω, τον Κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύσουν η αναπληρώτρια Υγείας, Ασιμίνα Γκάγκα, ο υφυπουργός υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, καθώς και οι γενικοί γραμματείας, Δ. Σκάλκος, Β. Λοΐζου, Κ. Μπαγινέτα, Αν. Στρατινάκη και Σ. Νικολάου.

Χωρίς αντιπλημμυρικά έργα, χωρίς αποζημιώσεις σε αγρότες, ελαιοπαραγωγούς και μικρούς επαγγελματίες, με τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους άλλους παραγωγούς να παραμένουν αβοήθητοι, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλος και ο βουλευτής της περιοχής και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου επιδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μία προσπάθεια να απαντήσουν στις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας για την ελάχιστη πρόοδο που έχει σημειωθεί από το καλοκαίρι.

Ενδεικτική της ελάχιστης προόδου και της αμεριμνησίας της κυβέρνησης, είναι η επιστολή που απέστειλαν στον Κ. Μητσοτάκη οι πυρόπληκτοι την περασμένη εβδομάδα, όπου μεταξύ άλλων περιγράφουν όλα όσα τους τελευταίους μήνες δεν έχουν γίνει, ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυροπλήκτων Βόρειας Εύβοιας, μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει σοβαρά και ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα, παρά μόνο αντιδιαβρωτικά και μικρής έκτασης αντιπλημμυρικά, οι αγρότες-ελαιοπαραγωγοί, αλλά και οι μικροί επαγγελματίες του τουρισμού δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις για την καταστροφή τους, ενώ ελάχιστα έχουν λάβει οι κτηνοτρόφοι, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ζωτικής σημασίας. Αποζημιώσεις δεν έχουν λάβει ούτε άλλοι παραγωγοί όπως μελισσοκόμοι και συκοπαραγωγοί, ενώ στον αέρα παραμένουν οι ρετσινάδες και οι δασεργάτες. Όπως τονίζουν ακόμη, δεν έχουν αποζημιωθεί εξ ολοκλήρου ούτε όσοι είδαν υποδομές, κατοικίες και επαγγελματικό αγροτικό εξοπλισμό να καταστρέφεται.

Αποκαλυπτική για τα παραπάνω και η συνέντευξη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στον τοπικό «Ράδιο Ιστιαία 100.4», έδωσε τον τόνο που θα κρατήσει και κατά την επίσκεψή του ο πρωθυπουργός για τις καθυστερήσεις.

Ο Σ. Κεδίκογλου παραδέχτηκε τις καθυστερήσεις, έστω παραθέτοντας σειρά δικαιολογιών. Για τους ελαιοπαραγωγούς ανέφερε πως δεν έχουν αποζημιωθεί όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ελαιόδεντρά τους στον ΕΛΓΑ, προσθέτοντας πως αυτά αναγράφονται στο Ε3 και πως θα βρεθεί ένας τρόπος αποζημίωσής τους. Για τους κτηνοτρόφους, που αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα και με τις ζωωτροφές τους, παραδέχτηκε πως «υπάρχουν ορισμένες δυσλειτουργίες, όπως το γεγονός ότι είχαν καταρτιστεί λίστες μόνο με τους κτηνοτρόφους των οποίων είχαν καεί τα μαντριά τους», δεσμευόμενος πως θα δοθούν ζωωτροφές σε όλους ανεξαιρέτως. Αναφορικά δε με τα έργα θωράκισης της πληγείσας περιοχής, ο ίδιος απάντησε πως «τα κορμοδέματα και κορμοφράγματα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος μήνα. Από ενημέρωση που είχα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει στο 70% των εργασιών στα αντιδιαβρωτικά».

Κατά τις κυβερνητικές διαρροές, σε εκδήλωση που θα γίνει στο ΕΠΑΛ Ιστιαίας θα παρουσιαστούν σχέδια του προγράμματος ανασυγκρότησης, παρουσία του πρωθυπουργού, ενώ τον συντονισμό θα αναλάβει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης, Σταύρος Μπένος. Σημειώνεται επίσης πως μόλις πριν από έναν μήνα, στην παρουσίαση της τρίτης φάσης «ανασυγκρότησης και αναγέννησης της Β. Εύβοιας», ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο ολικής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας», το οποίο «θα αποτελέσει το μοντέλο για έναν νέο τρόπο να αντιλαμβανόμαστε την ολιστική ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας τον θεσμό των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων, έτσι ώστε όλες οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνουμε να αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου σχεδίου το οποίο να μπορεί να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, και πρώτα και πάνω από όλα να δίνει ελπίδα στους ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στη βόρεια Εύβοια ότι αξίζει να παραμένουν στον τόπο τους και ότι τα παιδιά τους θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον από αυτούς».

«Πιστεύω πραγματικά ότι έχουμε συγκεντρώσει την «Εθνική Ελλάδος» εδώ. Την Εθνική Ελλάδος σε επίπεδο δωρητών, σε επίπεδο μελετητών. Και αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε στη βόρεια Εύβοια είναι και φιλόδοξο αλλά ταυτόχρονα και απολύτως εφικτό» ανέφερε ακόμα τότε, αναφορικά με τους χορηγούς που θα συμβάλλουν στα έργα.

Σημειώνεται πως η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο, ωστόσο, με πρόφαση τον κακό καιρό, αυτή αναβλήθηκε, με τις πρώτες πληροφορίες να την θέλουν να γίνεται τη Δευτέρα, χωρίς να επιβεβαιωθούν. Τελικά, το απόγευμα της Δευτέρας, το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε πως ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το πρωί της Τρίτης στην περιοχή, για ελάχιστες ωστόσο ώρα. Κατά τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα βρεθεί στις 8.30 στη Μυρτιά του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, ενώ μισή ώρα αργότερα, θα βρεθεί στις Ροβιές και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Στις 10.00 αναμένεται να φτάσει στο Λύκειο Ιστιαίας, όπου και θα μιλήσει σε Αρχές και κατοίκους.

Αναφορικά με τους κατοίκους, ας σημειωθεί ακόμη πως η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας έχει καλέσει σε κινητόποιηση τους πυρόπληκτους κατοίκους, στις 10.30 το πρωί στην πλατεία της Ιστιαίας. «Συνεχίζουμε τον αγώνα. Διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν για να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια» αναφέρεται στο κάλεσμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter