Με ατζέντα αδιαλλαξίας το Ισραήλ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή

Με ατζέντα αδιαλλαξίας το Ισραήλ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή

Ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, παρουσία του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Ίσραελ Κατς, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ το οποίο θα ασχοληθεί κυρίως με τις προσπάθειες ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή, αλλά και με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Το Συμβούλιο θεωρείται στους ευρωπαϊκούς κύκλους ως κομβικής σημασίας για την πορεία των γεγονότων στο Ισραήλ και ευρύτερα στην Μέση Ανατολή καθώς, ο στόχος της ΕΕ είναι να πιέσει την ισραηλινή πλευρά να αποδεχθεί να συζητήσει την λύση των δύο κρατών. Τον τόνο προς αυτή την κατεύθυνση έδωσε εξάλλου ο ίδιος ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος στην τοποθέτηση του πριν από την έναρξη του Συμβουλίου αφού επανέλαβε την καταδίκη του ΟΗΕ για τις δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με την πλήρη απόρριψη της συζήτησης για ένα Παλαιστινιακό κράτος μετά την λήξη του πολέμου στην Γάζα, τόνισε: «Θέλουμε να χτίσουμε μια λύση των δύο κρατών. Οπότε ας συζητήσουμε. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα μόνο με στρατιωτικά μέσα. Ποιες άλλες λύσεις έχουν στο μυαλό τους (σ.σ. οι Ισραηλινοί); Να διώξουν όλους τους Παλαιστινίους; Να τους σκοτώσουν όλους;».

Στο Συμβούλιο το παρών είχαν κληθεί να δώσουν μεταξύ άλλων οι ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

Παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πλευρά είχε κάνει ξεκάθαρη εκ των προτέρων την ατζέντα της συζήτησης με σχετικό έγγραφο που μοιράστηκε στους προσκληθέντες, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, κύριος Κατς, στις δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο, υποστήριξε ότι στόχος του Ισραήλ είναι να συζητήσει για την εξεύρεση ενός τρόπου για την άμεση επιστροφή των ομήρων, αλλά και για το μέλλον της ασφάλειας του Ισραήλ. Ενδεικτικό για την στάση που αναμενόταν να τηρήσει στις συζητήσεις που θα ακολουθούσαν την άφιξη του και οι οποίες έχουν ξεκινήσει, είναι πως έφυγε από το σημείο των δηλώσεων χωρίς να απαντήσει σε οποιαδήποτε δημοσιογραφική ερώτηση.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του Συμβουλίου είναι τέτοιο ώστε ο κύριος Κατς να έχει συναντήσεις με τους Ευρωπαίους υπουργούς το πρωί και ο Παλαιστίνιος ομόλογος του, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μαλίκι το απόγευμα. Οι δύο άνδρες δεν αναμενόταν πριν την έναρξη του Συμβουλίου να έχουν κάποια κατ’ ίδιαν συνάντηση.

Νωρίτερα με tweet του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επαναβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι η ισραηλινή ηγεσία δεν προσανατολίζεται προς την λύση των δύο κρατών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι απορρίπτει πλήρως όλες τις προτάσεις που προέρχονται από την Χαμάς και ότι μόνο η οριστική νίκη θα διασφαλίσει τους στόχους που έχει θέσει το Ισραήλ (και ανέφερε στις δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο ισραηλινός ΥΠΕΞ).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter