Με βαν έως το βόρειο σέλας

Με βαν έως το βόρειο σέλας

Ο Αναστάσης Σεράκης έκανε το χόμπι του επάγγελμα διοργανώνοντας εναλλακτικά ταξίδια στην Ευρώπη

Ζει και εργάζεται στην Αριδαία Πέλλας. Για την ακρίβεια ζει και εργάζεται… on the road. Ο Αναστάσης Σεράκης είναι γραφίστας αλλά αγαπάει να οδηγεί και να ταξιδεύει. Έτσι, έκανε το χόμπι του δουλειά και σχεδόν αποκλειστικά διοργανώνει ταξίδια με βαν στην Ευρώπη από τη Θεσσαλονίκη έως το βόρειο σέλας.

Η ιδέα τρύπωσε στο μυαλό του από προσωπικό γούστο για τα μακρινά οδικά ταξίδια ενώ ενεργοποιήθηκε από τη διαπίστωση ότι «πολλοί άνθρωποι έχουν το ίδιο ενδιαφέρον αλλά διστάζουν να ταξιδέψουν μόνοι», όπως μου λέει. Από τον περασμένο Μάρτιο έχει πραγματοποιήσει δέκα road trips με βαν στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, ενώ έχει διανύσει οδικώς ήδη δύο φορές την Ισλανδία κυνηγώντας το βόρειο σέλας.

«Μ’ αρέσει πολύ να μετρώ χιλιόμετρα. Να είμαι συνεχώς στον δρόμο και να βλέπω όσο περισσότερα μπορώ να δω σε ένα ταξίδι» μου λέει. «Έχω γυρίσει την Ευρώπη με το αυτοκίνητο. Τα road trips με αντιπροσωπεύουν ως άνθρωπο. Η λογική στην οποία στηρίζεται η ιδέα μου είναι τα ταξίδια με άγνωστους συνταξιδιώτες. Απευθυνόμαστε κατά κύριο λόγο σε solo travelers. Σε ανθρώπους οι οποίοι ταξιδεύουν μόνοι τους είτε γιατί δεν μπορούν να συγχρονιστούν με την παρέα τους είτε γιατί θέλουν να ταξιδέψουν μόνοι τους για οποιονδήποτε προσωπικό λόγο».

Όλοι μια παρέα

Για τα road trips που διοργανώνει στην Ευρώπη ο Αναστάσης χρησιμοποιεί εννιαθέσιο βαν, το οποίο οδηγεί πάντα ο ίδιος και μέσα σε μόλις λίγες ημέρες διασχίζουν τρεις, πέντε ή οχτώ διαφορετικές χώρες.

«Από τις πρώτες ώρες του ταξιδιού μέσα στο βαν γινόμαστε όλοι μια παρέα. Σταματάμε όπου θέλουμε ανά πάσα στιγμή είτε για να περπατήσουμε στο βουνό είτε σε ένα λιβάδι είτε σε ένα χωριό. Χαρακτηριστικό των ταξιδιών μας είναι ότι μένουμε σε σπίτια και όχι σε ξενοδοχεία και μοιραζόμαστε όσα ζούμε. Επίσης σε κάθε μέρος που πάμε γνωρίζουμε πολύ κόσμο. Οταν για παράδειγμα είμαστε στη Βιέννη, θα πάμε σε ένα χωριό για να φάμε σ’ ένα ταβερνάκι. Γνωρίζουμε τους ντόπιους, πίνουμε μαζί τους, παίζουμε μουσική μαζί τους, χορεύουμε. Είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί τα ταξίδια μας. Σε πρωτεύουσες ευρωπαϊκών χωρών μένουμε μιάμιση μέρα και στη συνέχεια ανακαλύπτουμε την ενδοχώρα τους· αυτός είναι ο βασικός στόχος».

Η μαγεία της Ισλανδίας

Είναι πολλές οι στιγμές που ξεχωρίζει από τα ταξίδια που έχει διοργανώσει αλλά στέκεται ιδιαίτερα στην Ισλανδία. «Εχει κακό οδικό δίκτυο. Από τα 2.000 χιλιόμετρα που κάναμε στο νησί τα 800 ήταν σε χωματόδρομους, όμως αυτά που βλέπαμε μπροστά μας οδηγώντας σε αυτούς τους χωματόδρομους είναι αξεπέραστα. Κάθε λίγα χιλιόμετρα και κάτι διαφορετικό. Ενας καταρράκτης στη μέση του πουθενά και σε μια στροφή ένα φαράγγι 100 μέτρων μπροστά μας. Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να χρησιμοποιήσω τα χέρια μου για να με βοηθήσουν στην περιγραφή. Πώς αλλιώς θα σου δώσω να καταλάβεις τα απέραντα λιβάδια τύρφης, σχηματισμένα από αναρίθμητα μικροσκοπικά στρογγυλά βουναλάκια, σαν σκυμμένα καμπουριαστά ανθρωπάκια που αναμένουν ένα σκούντημα για να σηκωθούν; Διανύοντας την Ισλανδία κάθε δέκα λεπτά υπάρχει κάτι που αξίζει να δεις. Ακόμη και τα πρόβατα είναι αλλιώτικα εκεί».

Μια από τις πιο αξιομνημόνευτες εμπειρίες του στην Ισλανδία ήταν μια νύχτα σε καταφύγιο. «Κουρασμένοι από όσα είχαμε δει εκείνη τη μέρα, καταρράκτες, ηφαίστεια, λιβάδια, μαύρες παραλίες, είχαμε αράξει στο σπίτι για να φάμε και να ξεκουραστούμε. Ορίσαμε όμως έναν από μας, και αλλάζαμε με βάρδιες, να μείνει έξω καλού κακού. Δεν είχαμε πετύχει ακόμη το βόρειο σέλας. Κάποια στιγμή τη νύχτα ο τσιλιαδόρος μάς φωνάζει να βγούμε έξω. Το βόρειο σέλας, που το κυνηγούσαμε όλες τις προηγούμενες μέρες, μας περίμενε στο καταφύγιό μας. Ήταν μεγάλη έκπληξη, πολύ συγκινητική στιγμή που τη ζήσαμε όλοι παρέα».

Αυτό που έχει μάθει από τους ταξιδευτές, μου λέει ακόμη ο Αναστάσης, είναι ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται να ταξιδέψουν μόνοι τους. Ο ίδιος όμως δηλώνει πεπεισμένος ότι οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει. «Δεν είναι απλώς ένα ταξίδι αυτό που κάνουμε» σημειώνει. «Είναι μια συνολικότερη εμπειρία. Και μιλώντας για τη δουλειά μου δεν μπορώ να πω ότι έχω ταξιδιωτικό γραφείο, είναι κάτι άλλο. Δεν έχω βρει ακόμη τον ορισμό».

Info

Πληροφορίες για εναλλακτικά ταξίδια με βαν στην Ευρώπη στη σελίδα www.altervan.com

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter