Με βροχές, καταιγίδες και χιόνια θα κάνει «ποδαρικό» το 2019 – Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Με βροχές, καταιγίδες και χιόνια θα κάνει «ποδαρικό» το 2019 – Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Κακοκαιρία προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία την τελευταία ημέρα του 2018, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά και τις πρώτες ημέρες του 2019.

Έτσι, ο νέος χρόνος θα κάνει «ποδαρικό» με βροχές, καταιγίδες και χιόνια, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Συγκεκριμένα, έντονη κακοκαιρία αναμένεται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την Πρωτοχρονιά, καθώς το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό «Ραφαήλ» θα σχηματιστεί στο Νότιο Ιόνιο και θα κινηθεί αργά προς τα ανατολικά.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα προγνωστικά δεδομένα, την Τετάρτη ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα σχεδόν παντού, οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο. Όμως από την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το πολύ δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

Πρόγνωση για Κυριακή 30-12-2018

Γενικά χαρακτηριστικά – προειδοποιήσεις

Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές στα ανατολικά και τα νότια. Σποραδικές καταιγίδες από τη νύχτα στο Ιόνιο. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές η χιονόνερο στα ανατολικά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Από το βράδυ λίγα χιονιά και στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασια: έως 08 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις βραδινές ώρες.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές στα νότια. Από τη νύχτα σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε νοτίους με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασια: έως 14 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στην Ήπειρο τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια στα ορεινά.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς.

Θερμοκρασια: έως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στη Θεσσαλία τις βραδινές ώρες.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασια: έως 15 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς.

Θερμοκρασια: έως 13 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.

Ανεμοι: βόρειοι ασθενείς.

Θερμοκρασια: έως 08 βαθμούς κελσίου.

Ζάκυνθος

Καιρός: νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές που τη νύχτα θα ενταθούν.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασια: έως 15 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Δευτέρα 31-12-2018 (παραμονή Πρωτοχρονιάς)

Γενικά χαρακτηριστικά – προειδοποιήσεις

Ισχυρές βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες, αρχικά στα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο, βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (πλην ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης), τις Κυκλάδες, την Κρήτη και από το βράδυ στην ανατολική νησιωτική χώρα. Χιονοπτώσεις αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 – 500 μέτρα). Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις στην κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα ενταθούν.

Ανεμοι βαθμιαία στα πελάγη 7 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο βόρειοι τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα

Ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς βροχές η χιονόνερο και λίγα χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά . Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα).

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, βαθμιαία από αργά το απόγευμα 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από -01 (μείον 1) έως 07 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Ηπείρου και της Στερεάς (ενδεικτικά, 300 με 500 μέτρα) κατά τόπους πιο πυκνές.

Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 στο Ιόνιο 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν στα βόρεια σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασια: στα βόρεια από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς κελσίου. Στα νότια από 05 έως 12 βαθμούς κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και βαθμιαία στα νότια κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μετά το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά στα βόρεια από 300, στα νότια από 500 μέτρα) που μετά το μεσημέρι θα ενταθούν.

Ανεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 4, βαθμιαία 5 με 6, από το βράδυ 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης στις Σποράδες τη νύχτα. Στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 01 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στη Θεσσαλία τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και από τις μεσημβρινές ώρες καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.

Ανεμοι: ανατολικοί 3 με 4 στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίους νοτιοανατολικούς 5 και από το απόγευμα 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 08 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα είναι κατά τόπους έντονα κυρίως στα Δωδεκάνησα.

Ανεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 ενισχυόμενοι μετά το μεσημέρι σε 6 με 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ. Στα νότια βορειοανατολικοί 3 με 4 βαθμιαία στρεφόμενοι σε νοτιοανατολικούς και από το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 08 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά (άνω των 1000 μέτρων) από το μεσημέρι, οι οποίες τις βραδινές ώρες αναμένονται και σε ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα).

Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα ενταθούν.

Ανεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 βαθμιαία 5 με 6 και το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 06 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα).

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 00 (μηδέν) έως 07 βαθμούς κελσίου.

Ζάκυνθος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Ύφεση τις νυχτερινές ώρες.

Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 βαθμιαία 6, στρεφόμενοι από αργά το βράδυ σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 06 έως 12 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση των επόμενων ημερών

Τρίτη 01-01-2019 (Πρωτοχρονιά)

Καιρός: Στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές, στα νότια σποραδικές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό Υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) με σταδιακή βελτίωση από τα βόρεια. Στην Υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Ευβοίας και της Πελοποννήσου. Βαθμιαία τα φαινόμενα στη Μακεδονία θα σταματήσουν και στην υπόλοιπη χώρα τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Στα νοτιοανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8, και στα πελάγη τοπικά 9 Μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα από τα δυτικά.

Θερμοκρασια: Σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες ,πιθανόν κατά τόπους ισχυρός στα Βόρεια.

Τετάρτη 02-01-2019

Καιρός: Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ στα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ αργά τη νύχτα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με ασθενείς βροχές η χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στα Νοτιοανατολικά, χιονοπτώσεις στα ορεινά που βαθμιαία θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Στα νοτιοανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στην υπόλοιπη χώρα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Νότιο Αιγαίο τις πρωινές ώρες 7 τοπικά 8 που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασια: Θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός το πρωί στα βόρεια.

Πέμπτη 03-01-2019

Καιρός: Νέα επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με βροχές η χιονόνερο και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα.

Ανεμοι: Αρχικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και σταδιακά τοπικά 8 Μποφόρ, που βαθμιαία στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασια: Σε νέα μικρή πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Παρασκευή 04-01-2019 και Σάββατο 05-01-2019

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια. Τα φαινόμενα που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα από το πρωί του Σαββάτου στα βορειοδυτικά θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Στα δυτικά, τα κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 στυφόμενοι το Σάββατο σε βόρειους 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: Σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter