Με …δέλεαρ προς μικρά κόμματα, η τροπολογία για κατάτμηση Β΄Αθηνών και Αττικής

Με …δέλεαρ προς μικρά κόμματα, η τροπολογία για κατάτμηση Β΄Αθηνών και Αττικής

Με μια πρόβλεψη που επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις κυρίως των μικρότερων κομμάτων για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία διαιρείται η εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθηνών και της Αττικής.

Δίνεται η δυνατότητα ο αρχηγός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων να μετέχει σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες έχει ανακηρυχθεί υποψήφιος-μέχρι σήμερα ίσχυε η δυνατότητα αυτή για δύο εκλογικές περιφέρειες.

Η πρόβλεψη ετέθη με δεδομένο ότι, όπως σημειώνεται και στην αιτιολογική έκθεση, η κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών στερεί από τα πολιτικά κόμματα, και κυρίως τα μικρότερα σε εκλογική δύναμη, τη δυνατότητα να προβλέψουν με σχετική βεβαιότητα το σε ποιες εκλογικές περιφέρειες αναμένεται να καταλάβουν έδρα. Ετσι, προωθούν αυτή τη ρύθμιση προκειμένου να διασφαλιστεί η εκλογή του επικεφαλής κάθε συνδυασμού στη Βουλή.

Ορίζεται ότι ο αρχηγός ή πρόεδρος κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων που μετέχει στους συνδυασμούς τριών εκλογικών περιφερειών, εφόσον εκλεγεί βουλευτής σε δύο ή σε τρεις περιφέρειες, οφείλει να δηλώσει στον Πρόεδρο της Βουλής σε ποια από τις περιφέρειες αυτές προτιμά την εκλογή του. 

Η δήλωση αυτή υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία πέντε ημερών από την ανακήρυξη όλων των βουλευτών και των αναπληρωματικών αυτών και των τριών περιφερειών. Αν δεν υποβληθεί δήλωση μέσα στην προθεσμία αυτή, θεωρείται ότι προτίμησε την εκλογή του στην περιφέρεια στην οποία το κόμμα ή ο συνασπισμός, του οποίου ηγείται, έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και από τους ΑΝΕΛ για το ζήτημα της κατάτμησης. Είναι ενδεικτικό ότι την αντίθεσή του στη διαίρεση της εκλογικής περιφέρειας Αττικής εξέφρασε δημοσίως ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης. Όπως είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι «Εμείς ως μικρό κόμμα θα βγάλουμε μια έδρα. Οι ΑΝΕΛ θα εκπροσωπούνται από μόνο ένα βουλευτή. Έχουμε 15 έδρες στο υπόλοιπο Αττικής, αν πάει μία στην Αχαΐα, μένουν 14. Χάνει δηλαδή ένα βουλευτή, ενώ ο πληθυσμός είναι δυσανάλογος στις δύο περιφέρειες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter