Με drone «χτενίζουν» τον Θερμαϊκό για πατίνια και μηχανάκια (video – εικόνες)

Με drone «χτενίζουν» τον Θερμαϊκό για πατίνια και μηχανάκια (video – εικόνες)

Το υποβρύχιο drone σαρώνει την περιοχή της Νέας Παραλίας από το Μακεδονία Παλλάς μέχρι το Μέγαρο Μουσικής σε βάθος 100 μέτρων

Τον βυθό του Θερμαϊκού Κόλπου για τον εντοπισμό μεταλλικών αντικειμένων που μολύνουν τη θάλασσα χτενίζει από το πρωί του Σαββάτου το ειδικό τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, το οποίο συνδράμει την επιχείρηση θαλάσσιου καθαρισμού που έχει ξεκινήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Το υποβρύχιο drone σαρώνει την περιοχή της Νέας Παραλίας από το Μακεδονία Παλλάς μέχρι το Μέγαρο Μουσικής σε βάθος 100 μέτρων και απόσταση 1,5 μέτρου από το κρηπίδωμα και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μεταλλικά αντικείμενα, όπως ηλεκτρικά πατίνια και μηχανάκια.

Σκοπός της τρίτης φάσης της επιχείρησης είναι να εντοπιστούν μέσω του GPS που διαθέτει το υποβρύχιο τα ακριβή στίγματα των αντικειμένων και με τη βοήθεια των συντεταγμένων ο δήμος Θεσσαλονίκης θα επιχειρήσει εκ νέου για την ανάσυρσή τους.

Υπενθυμίζεται πως κατά το δεύτερο σκέλος της δράσης την περασμένη Κυριακή, αυτοδύτες που βούτηξαν στον Θερμαϊκό είχαν εντοπίσει εκτός από ηλεκτρικά πατίνια, μηχανάκια, ποδήλατα μέχρι και βαλίτσες.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Σωκράτη Δημητριάδη, η ανάσυρση των αντικειμένων θα πραγματοποιηθεί εντός 10 με 15 ημερών, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Το υποβρύχιο drone, όπως ανέφερε ο Γιώργος Μίνος, βιολόγος, ιχθυολόγος και αναπληρωτής καθηγητής του ερευνητικού εργαστηρίου «Βιολογίας & Ιστολογίας, Μικροσκοπίας & Ανάλυσης Εικόνας, Συστηματικής & Βιομετρίας» του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας έχει αυτονομία περίπου 4 ώρες και κατευθύνεται από την επιφάνεια, ενώ το καλώδιο 100 μέτρων που διαθέτει βοηθάει στην κάλυψη μεγαλύτερης εμβέλειας αναζήτησης. Ο καθηγητής από τη στεριά ελέγχει την κατεύθυνση του οχήματος και μέσω ειδικής οθόνης μπορεί να εντοπίσει τα αντικείμενα που βρίσκονται στον βυθό.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης, όπως επεσήμανε ο καθηγητής, δίνεται παράλληλα η δυνατότητα καταγραφής του βυθού με τα στοιχεία να είναι αρκετά ενθαρρυντικά. «Βρήκαμε πίννες στον Θερμαϊκό, που σημαίνει ότι υπάρχει ζωή και μάλιστα είδη τα οποία θεωρούνται εξαφανισμένα ή που απειλούνται από εξαφάνιση τελικά αναπτύσσονται εδώ. Είναι αρκετά ενθαρρυντικό στοιχείο για την καθαρότητα της θάλασσας» σημείωσε ο κ. Μίνος.

Πηγή: voria.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter