Με δύο Canadair συμμετέχει η Ελλάδα στον κοινό ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών

Με δύο Canadair συμμετέχει η Ελλάδα στον κοινό ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών

Ενεργά συμμετέχει η χώρα μας στον κοινό ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών, ανταποκρινόμενη σε σχετική πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έληγε σήμερα.

Όπως έγινε γνωστό από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Πολεμική Αεροπορία ενημέρωσε ότι μπορεί να διαθέσει δύο αεροσκάφη τύπου Canadair CL 415, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον κοινό στόλο, για κάθε αντιπυρική περίοδο μέχρι το 2025, που θα διαρκέσει η μεταβατική περίοδος του προγράμματος RescEU, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Η Ελλάδα υπήρξε από τα πρώτα κράτη-μέλη που υποστήριξε ενεργά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία του RescEU από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αξιολογώντας το εν λόγω πρόγραμμα ως έμπρακτη ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σε ένα κοινό πρόβλημα, όπως είναι αυτό των φυσικών καταστροφών.

Σημειώνεται ότι με τη συμμετοχή της χώρας μας στο μεταβατικό στάδιο RescEU αξιοποιούνται σημαντικά χρηματοδοτικά οφέλη, καθώς για τα αεροσκάφη που εντάσσονται στο δυναμικό του προγράμματος, χρηματοδοτείται το 75% του κόστους της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης.

Η μεταβατική περίοδος μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025, κατά την οποία τα κράτη–μέλη μπορούν να προσφέρουν εθνικά μέσα στο RescEU, αποτελεί μια λύση προσωρινή μέχρι την ουσιαστική ενεργοποίηση του RescEU, με την οποία προβλέπεται αγορά νέων μέσων από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου 80-90% της δαπάνης αγοράς θα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter