Με δύο κομψοτεχνήματα κλείνει η χρονιά

Με δύο κομψοτεχνήματα κλείνει η χρονιά

Μόλις δύο οι νέες ταινίες της τελευταίας κινηματογραφικής εβδομάδας του 2021 αλλά αμφότερες ξεχωριστές και με δυνατό εκτόπισμα.

Μικρή Μαμά (Petite Maman) (****)

Δραματική γαλλικής παραγωγής 2021 (72)

Σκηνοθεσία: Σελίν Σιαμά Πρωταγωνιστούν: Ζοζεφίν Σανζ, Γκαμπριέλ Σανζ, Στεφάν Βαρουπέν

Η οκτάχρονη Νελί έχει μόλις χάσει την αγαπημένη της γιαγιά και με τους γονείς της τακτοποιούν τα πράγματα του σπιτιού της μακαρίτισσας. Οι οδυνηρές μνήμες όμως από το σπίτι όπου μεγάλωσε η μαμά της Νελί, την αναγκάζουν να φύγει από εκεί. Μόνοι, το μικρό κορίτσι και ο πατέρας του, συνεχίζουν την τακτοποίηση του σπιτιού μέχρι να επιστρέψει η μητέρα και στο διάστημα αυτό, η Νελί βρίσκει την ευκαιρία να κάνει μια καινούργια φίλη.

Λιτό, απλό και γενναιόδωρο όσο ελάχιστα φιλμ, είναι το νέο έργο της γαλλίδας Σελίν Σιαμά που μας είχε δώσει πριν από δύο χρόνια το αριστοτεχνικό «Πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται». Χωρίς ίχνος επιτήδευσης ή περιττών λεπτομερειών, η «Μικρή Μαμά» είναι ο ορισμός της παιδικής αθωότητας όταν εκείνη συναντά για πρώτη φορά την έννοια της απώλειας. Πίσω από τα ακατέργαστα, μα τόσο αφοπλιστικά, αισθήματα της μικρής Νελί, η Σιαμά εξερευνά την παιδική περιέργεια και κυρίως τις ανάγκες έκφρασης της όταν ο κλοιός στενεύει γύρω από τα αναπάντητα ερωτήματα που συνοδεύουν μια απώλεια. Στον κινηματογράφο, το ζήτημα της απώλειας έχει εξαντληθεί κυρίως μέσω των τραυματικών εμπειριών που σημαδεύουν τις ζωές των ενηλίκων. Η Σιαμά έρχεται να καλύψει το κενό αυτό με μια απρόσμενα πρωτότυπη κι αποκαλυπτική δημιουργία που αντλεί δύναμη από την βαθύτερη ανάγκη της μικρής Νελί όχι μόνο να κατανοήσει το ανεξήγητο (πώς μπορεί από την μια στιγμή στην άλλη να χαθεί από τη ζωή της η αγαπημένη της γιαγιά;) αλλά και να βοηθήσει τη μητέρα της να ξαναβρεί τον εαυτό της. Σε μια τόσο συγκινητική αντιστροφή των ρόλων, η μικρή Νελί θα προσπαθήσει να βρει τη λύση στη δημιουργία μιας φανταστικής φίλης. Το θαυμάσιο εύρημα δεν έρχεται από τυποποιημένες συνταγές ή προβλέψιμες καταστάσεις, αφού η σπαραχτική σχέση των δύο κοριτσιών θα σας αφήσει άφωνους.

Πού κρύβεται η Άννα Φρανκ (Where is Anne Frank?) (***)

Animation διεθνούς συμπαραγωγής 2021 (99’)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Άρι Φόλμαν Φωνές: Έμιλι Κάρι, Μάικλ Μαλόνι, Ρούμπι Στόουκς
Άμστερνταμ, σήμερα. Στο Μουσείο της Άννας Φρανκ όπου φυλάσσεται το διασωθέν χειρόγραφο του ημερολογίου της, η Κίτι το φανταστικό πρόσωπο στο οποία η Άννα απηύθυνε τις αφηγήσεις και τις μύχιες σκέψεις της, ζωντανεύει και ψάχνει να βρει τι συνέβη στην φίλη της.
Η αληθινή ιστορία της Άννας Φρανκ ζωντανεύει με μια συγκινητική ματιά από τον Αρι Φόλμαν («Βαλς με τον Μπασίρ») που εφευρίσκει ένα ξεχωριστό και επίκαιρο τρόπο για να μας αποδείξει γιατί η σκληρή και άδικη περιπέτεια του άτυχου κοριτσιού εξακολουθεί να μας αφορά. Πολιτική άποψη, εικαστική ματιά (σε ένα εξαίσιο πάντρεμα του καλλιτεχνικού σχεδίου με την ντοκιμαντερίστικη φόρμα) και μια χορογραφία- ύμνο της ζωής στα καλοφτιαγμένα καρέ του Φόλμαν όπου το φως με το σκοτάδι εναλλάσσονται υποδειγματικά – και ανατριχιαστικά- στην τραγική ιστορία της Άννας Φρανκ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter