Με δύο μήνες καθυστέρηση ο Άδωνης Γεωργιάδης ανακοινώνει παραγωγή μασκών στην Ελλάδα

Με δύο μήνες καθυστέρηση ο Άδωνης Γεωργιάδης ανακοινώνει παραγωγή μασκών στην Ελλάδα

Με μεγάλη καθυστέρηση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνης Γεωργιάδης ανακοίνωσε σήμερα πως ξεκινά η παραγωγή μασκών στην Ελλάδα και μάλιστα στις 25 Απριλίου και ότι θα υπάρχει επάρκεια.

Και όταν λέμε μεγάλη καθυστέρηση, εννοούμε πως πρόκειται για δύο μήνες μετά τον πρώτο νεκρό στην γειτονική Ιταλία (21/2/2020) και πάνω από πέντε βδομάδες από τον πρώτο νεκρό στην Ελλάδα(12 Μαρτίου). Ο πρώτος νεκρός στην Ευρώπη είχε καταγραφεί στις 15/2 στη Γαλλία και επρόκειτο για κινέζο τουρίστα. 

Προ εβδομάδων βέβαια ο Άδωνης Γεωργιάδης είχε δικαιολογήσει τις υψηλές τιμές, ως επακόλουθο της ελεύθερης αγοράς, ενώ επίσης μέχρι πρότινος οι πολίτες δεν ήξεραν αν θα έπρεπε να φορούν μάσκες και όσοι δεν παρουσίαζαν συμπτώματα.

Έτσι λοιπόν και αφού ήταν γνωστή η ανεπάρκεια μασκών στη διεθνή αγορά, όταν μάλιστα όλοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου -πριν χτυπήσει η πανδημία την πόρτα μας- οι αρμόδιοι μετά από δύο μήνες μας ενημερώνουν αυτό που έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή ή πολύ πιο πριν, όταν όλα έδειχναν τι θα επακολουθήσει από αυτά που συνέβαιναν στην Κίνα

Σήμερα ο Άδωνης Γεωργιάδης, σε διάφορες δηλώσεις του στην ΕΡΤ1, στον Open και τον Alpha 989 γνωστοποίησε πως με παρέμβαση των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης έγινε δυνατή η παραλαβή μηχανημάτων, από την Κίνα, προκειμένου να υπάρξει παραγωγή υγειονομικών μασκών ασφαλείας από μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται μάλιστα το πρώτο εργοστάσιο ετοιμάστηκε σε 20 ημέρες.

Όπως είπε ο υπουργός θα είναι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής μασκών για τον κορονοϊό, στη χώρα μας και η παραγωγή θα είναι 9 εκατ. τεμάχια μάσκες το μήνα. Οι μονάδες βρίσκονται στη Λάρισα και στη Θράκη και η παραγωγή θα ξεκινήσει στις 25 Απριλίου ενώ όπως ανέφερε ο Άδωνης Γεωργιάδης «κάνουμε προσπάθεια να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν και ένα δεύτερο εργοστάσιο να φτιάχνει την πρώτη ύλη για τις μάσκες διότι η πρώτη ύλη είναι εισαγόμενη».

«Δεν καλύπτεται το σύνολο της ζήτησης αλλά είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να υπάρχει σχετική επάρκεια», όπως σημείωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος συνέχισε ότι στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής αποθεμάτων χθες ήταν καταγεγραμμένα 11 εκατομμύρια μάσκες, άρα, όπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια από μάσκες στη χώρα μας αλλά, όπως εξήγησε, σήμερα οι μάσκες είναι ακριβές, διότι το νούμερο μπορεί να είναι μεγάλο αλλά αν αρχίσουμε να φοράμε όλοι μάσκες το νούμερο αυτόματα μετατρέπεται σε μικρό για τις ανάγκες της αγοράς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα το επόμενο διάστημα που θα σταματήσει η καραντίνα και θα χρειαζόμαστε περισσότερες μάσκες.

Απορίας άξιο βέβαια είναι πως όλα αυτά -που έγιναν τόσο γρήγορα- δεν είχαν γίνει δύο μήνες πριν ή ακόμα γιατί δεν υπήρξαν δηλώσεις νωρίτερα περί άμεσης προσπάθειας παραγωγής στην Ελλάδα.

Γιατί οι πολιτικοί πρέπει να προβλέπουν, όχι να ακολουθούν την κατακραυγή. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter