Με ελπίδα τα… self test στις γιορτές και νέα μέτρα από… Ιανουάριο «οχυρώνεται» η Ελλάδα στην μετάλλαξη Όμικρον

Με ελπίδα τα… self test στις γιορτές και νέα μέτρα από… Ιανουάριο «οχυρώνεται» η Ελλάδα στην μετάλλαξη Όμικρον
Φωτογραφία αρχείου / Σύνταγμα

Στροφή 180 μοιρών έκανε για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση χθες Τρίτη, αλλάζοντας γνώμη τελευταία στιγμή σχετικά με τη  διενέργεια rapid test για ανίχνευση του κορονοϊού με δική τους επιβάρυνση, πριν από τα ρεβεγιόν. Οι αντιδράσεις των ειδικών όταν διαπίστωσαν πως ο πρωθυπουργός σπρώχνει και πάλι στο περιθώριο τις επιστημονικές τους εισηγήσεις, των πολιτών που σύμφωνα με το μέτρα θα επιβάρυναν την τσέπη τους με την διενέργεια rapid test αλλά και το γεγονός πως επρόκειτο για μια απόφαση της τελευταίας στιγμής που έπιασε απροετοίμαστη την κυβέρνηση, οδήγησαν τελικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε άτακτη υποχώρηση.

Ωστόσο, με τη μετάλλαξη Όμικρον να σαρώνει και τις ενδείξεις να φαίνονται ανησυχητικές, η επιβολή νέων μέτρων από την κυβέρνηση από τον καινούργιο χρόνο θεωρείται αναπόφευκτη, την στιγμή βέβαια που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει αρχίσει ήδη να «οχυρώνεται».

Ποια μέτρα εξετάζονται

Κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν πως πιθανότατα να είναι πολύ αργά αν αυτά ληφθούν μετά τις γιορτές. Τα μέτρα τα οποία εξετάζονται για μετά τις γιορτές είναι η επέκταση της τηλεργασίας, ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση και τη διασκέδαση, ενώ το σχέδιο θέλει τα σχολεία να παραμένουν σε κάθε περίπτωση ανοιχτά.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται και η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και για ηλικίες κάτω των 60 ετών.

Μέτρα τώρα ζητούν οι ειδικοί

Οι ειδικοί πάντως δε φαίνονται καθόλου ικανοποιημένοι από την αργοπορία της κυβέρνησης στη λήψη περαιτέρω μέτρων φοβούμενοι πως μετά τις γιορτές η χώρα θα έχει μπει ήδη σε νέες περιπέτειες.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού μιλώντας χθες στο Open ζήτησε χρήση μάσκας παντού, τήρηση των αποστάσεων και μείωση των συναθροίσεων, προτρέποντας τους πολίτες να κάνουν τεστ πριν από συνάντηση με ανθρώπους με τους οποίους δεν ζούμε στο ίδιο σπίτι. Παράλληλα ζήτησε να κλείσουν τα σχολεία αμέσως και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας να αποφασιστεί εάν θα πρέπει να ανοίξουν αργότερα.

Ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας χθες στο ΣΚΑΙ έκανε λόγο για «τσουνάμι» που έρχεται και τόνισε πως «οι περιορισμοί είναι αναγκαίοι. Όσο πιο γρήγοροι είναι τόσο πιο ήπιοι θα μπορούν να είναι».

Τα μέτρα στις γιορτές

Προς το παρόν η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της στα self test, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει πως η ανοίγει εκ νέου η πλατφόρμα για τη διάθεση δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Η σύσταση είναι το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter