Mε «επιχείρηση-δαγκάνα» η Τουρκία ισχυρίζεται ότι «εξουδετέρωσε» 43 αντάρτες του PKK

Mε «επιχείρηση-δαγκάνα» η Τουρκία ισχυρίζεται ότι «εξουδετέρωσε» 43 αντάρτες του PKK

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι συνολικά 43 μέλη του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) έχουν «εξουδετερωθεί» μέχρι τώρα στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που εξαπέλυσε η Άγκυρα στο βόρειο Ιράκ πριν από 13 ημέρες.

Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε την επονομαζόμενη «Επιχείρηση Δαγκάνα» στην περιοχή Χακούρκ του βορείου Ιράκ στις 27 Μαΐου με πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές τις οποίες ακολούθησαν επιχειρήσεις ταξιαρχιών καταδρομέων.

Η οργάνωση μαχητών PKK έχει τη βάση της στο βόρειο Ιράκ, κυρίως στην περιοχή Καντίλ νότια της Χακούρκ. Η Άγκυρα υποστήριξε πως η επιχείρηση έχει στόχο να καταστρέψει καταφύγια και σπηλιές που χρησιμοποιούνται από το PKK και να «εξουδετερώσει» τα μέλη του — έναν όρο που χρησιμοποιεί συνήθως για να αναφερθεί στους θανάτους, αλλά και στους τραυματίες και τους συλληφθέντες.

«Σαράντα τρεις τρομοκράτες του PKK έχουν εξουδετερωθεί στο πλαίσιο της Επιχείρησης Δαγκάνα, που συνεχίζεται με επιτυχία για 13 ημέρες στην περιοχή Χακούρκ του βορείου Ιράκ», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 53 νάρκες και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί καταστράφηκαν και 74 σπηλιές και καταφύγια που χρησιμοποιούνταν από το PKK αχρηστεύθηκαν. Κατασχέθηκαν επίσης όπλα και πυρομαχικά που ανήκαν στους μαχητές.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έχει πει πως η επιχείρηση στην περιοχή θα συνεχιστεί μέχρι «να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».

Η εξέγερση του PKK την κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία ξεκίνησε το 1984 και περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε. To PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τουρκικό φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το τρίτο μεγαλύτερο του Κοινοβουλίου, έχει δηλώσει πως οι επιχειρήσεις αυτές προκαλούν κρίσεις και πως δεκάδες παρόμοιες επιχειρήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν δεν οδήγησαν σε λύση.

Εξάλλου, δύο μέλη του PKK, το ένα από τα οποία καταζητείτο από τις τουρκικές αρχές, «εξουδετερώθηκαν» στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιάρμπακιρ της Τουρκίας, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Άλλο ένα μέλος του PKK συνελήφθη στο Ντιγιάρμπακιρ σε σημείο ελέγχου της κυκλοφορίας, σύμφωνα με την τοπική χωροφυλακή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter