Με εταιρικά τερτίπια κρατά κρυμμένο το σπίτι του Βολταίρου

Με εταιρικά τερτίπια κρατά κρυμμένο το σπίτι του Βολταίρου

Το πρωθυπουργικό ζεύγος καταφέρνει να διατηρεί την περίφημη οικία στο Παρίσι κάτω από τα ραντάρ των πόθεν έσχες

Για άλλη μία χρονιά συνεχίζεται το προκλητικό κρυφτό με το σπίτι του Βολταίρου. Στην κοινή δήλωση περιουσιακής κατάστασης που κατέθεσε το πρωθυπουργικό ζεύγος για το οικονομικό έτος 2021 εμφανίζεται (και πάλι) η συμμετοχή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι στην MGPG Consulting ΙΚΕ.

Πρόκειται για την εταιρεία-κέλυφος που απορρόφησε τη γαλλική SCI Personal Ventures και μαζί με αυτήν το πολυθρύλητο σπίτι του Βολταίρου.

Στη συγκεκριμένη εταιρεία μετέχουν η σύζυγος του πρωθυπουργού και ο αδερφός της Γιώργος Παπαζήσης. Σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση καταστατικού της MGPG στις 11 Οκτωβρίου 2023, η Μαρ. Γκραμπόφσκι κατέχει το 66,67% και ο Γ. Παπαζήσης το 33,33%, ενώ προστέθηκε μια σειρά από δραστηριότητες, όπως χονδρικό εμπόριο κάδρων για φωτογραφίες και πίνακες ή χονδρικό εμπόριο αγαλματιδίων και αποτίμησης κοσμημάτων.

Κανένας νοήμων δεν θα μπορούσε να ψέξει την ιδιωτική πρωτοβουλία της συζύγου του πρωθυπουργού. Το ζήτημα είναι η καλυμμένη κατοχή του ιστορικού ακινήτου στο δεύτερο διαμέρισμα του Παρισιού, για το οποίο η οικογένεια έκανε το παν ώστε να το «εξαφανίσει» από τις δηλώσεις πόθεν έσχες μαζί με τη γαλλική εταιρεία που κατείχε παράνομα, αφού τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας και οι στενοί συγγενείς τους απαγορεύεται από το 2016 να επιχειρούν στην αλλοδαπή.

Πολυετής παρανομία…

Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, ήδη από τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το φορολογικό έτος 2016 το πρωθυπουργικό ζεύγος παρανόμως δεν περιλάμβανε στο πόθεν έσχες του τη γαλλική εταιρεία στην οποία ανήκει το σπίτι του Βολταίρου. Στην επίμαχη δήλωση σημειωνόταν ψευδώς ότι η Μαρ. Γκραμπόφσκι είχε μεταβιβάσει δωρεάν το 95% των μετοχών της SCI Personal Ventures, κάτι που διαψεύστηκε μέσω των στοιχείων που έφερε στο φως η εφημερίδα από το γαλλικό εμπορικό μητρώο.

Ειδικότερα, κατά το καταστατικό της γαλλικής εταιρείας, η σύζυγος του Κυρ. Μητσοτάκη εξακολουθούσε να κατέχει ως φυσικό πρόσωπο το 95% των μετοχών της εταιρείας έως τις 20 Δεκεμβρίου 2020. Σημειωτέον ότι η MGPG ιδρύθηκε δύο μέρες πριν, δηλαδή στις 18 Δεκεμβρίου 2020.

Λαμβάνοντας υπόψη την εξόφθαλμη παρανομία, ο Παύλος Πολάκης είχε καταθέσει σχετική καταγγελία στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής. Ομως αυτή αρχειοθετήθηκε με ευθύνη και του τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα.

Ο διάτρητος έλεγχος

Oλα αυτά ξαναφέρνουν στο προσκήνιο τον αδιαμφισβήτητα ελλειμματικό έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης. Ο διάτρητος έλεγχος αφορά το περιουσιολόγιο των εταιρειών, τον τραπεζικό δανεισμό και –κυρίως– το πόθεν πίσω από το έσχες. Συγκεκριμένα, όπως συμβαίνει στη σκανδαλώδη περίπτωση του Κυρ. Μητσοτάκη, η απλή δήλωση μιας εταιρείας δεν σημαίνει αυτομάτως ότι τηρούνται τα προαπαιτούμενα διαφάνειας. Για να τηρηθούν θα έπρεπε να περιλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και να διεξάγεται έλεγχος αν αυτά συμβαδίζουν με τα εισοδήματα των μετόχων-ιδιοκτητών.

Για παράδειγμα, ο Σταύρος Ψυχάρης διατηρούσε την offshore εταιρεία Solarex, στην οποία ανήκε διώροφο διαμέρισμα 600 τ.μ. στο Κολωνάκι.

Πρόκειται για το σπίτι όπου διέμενε ο αποθανών ισχυρός άνδρας του πάλαι ποτέ ΔΟΛ και το νοίκιαζε –σύμφωνα με τις φορολογικές του δηλώσεις– από τη Solarex. Στο ίδιο πλαίσιο ο άλλοτε… υπάλληλος του ΟΑΕΔ για περίπου 30 έτη και πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα» Παναγιώτης Λάμψιας, μέσω της εταιρείας Αλέξανδρος – Κωνσταντίνος Ναυτιλιακή Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, κατάφερνε να περνά αποκρύπτει από τις δηλώσεις πόθεν έσχες πολυτελές σκάφος μήκους 19,80 μ. (64 πόδια) και πλάτους 5,45 μ.

Αντίστοιχα κενά παρατηρούνται και στον τραπεζικό δανεισμό των υπόχρεων. Σε μια συγκυρία που δεν υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους… κοινούς θνητούς, βουλευτές και υπουργοί παρουσιάζουν αστρονομικά ποσά δανεισμού χωρίς να διευκρινίζονται οι εγγυήσεις.

Επίσης, το ίδιο ισχύει και για τις ρυθμίσεις δανείων την ώρα που οι εισπρακτικές έχουν γίνει στενό κορσέ για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση Πάτση. Το πρώην «γαλάζιο» κοράκι κατάφερε να ευτελίσει όλη τη διαδικασία. Αρχικά δεν δήλωνε το επιχειρείν στην αλλοδαπή, αλλά και όταν το δήλωσε (τρεις κυπριακές εταιρείες και μία στο Ηνωμένο Βασίλειο με ιδιοκτήτρια τη σύζυγό του) οι ακριβοπληρωμένοι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές δεν συγκινήθηκαν. Οπότε, αν περνούν απαρατήρητες οι εξόφθαλμες παρανομίες, μάλλον φαντάζουν εκ του περισσού οι περαιτέρω απαιτήσεις από την Επιτροπή (μη) Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής.

Στο ίδιο έργο θεατές

Κατά τον ιστότοπο τραπεζικής ενημέρωσης societe.com, η MGPG και ο Γ. Παπαζήσης παραμένουν έως και σήμερα εταίροι της γαλλικής SCI Personal Ventures, η οποία ως έδρα έχει το ίδιο το σπίτι του Βολταίρου. Ως εκ τούτου, η σύζυγος του πρωθυπουργού συνεχίζει να διατηρεί ποσοστό ιδιοκτησίας στο πανάκριβο οίκημα μέσω της MGPG.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter