Με ευρύτατη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το κοινωνικό μέρισμα

Με ευρύτατη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το κοινωνικό μέρισμα

Με ευρύτατη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για το κοινωνικό μέρισμα που αφορά περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες, παρά τους υψηλούς τόνους και τις αψιμαχίες που σημειώθηκαν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Υπερψηφίστηκε και η τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες της τραγωδίας στη Δυτική Αττική.

Μόνο η Χρυσή Αυγή καταψήφισε το νομοσχέδιο για το μέρισμα, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» για την τροπολογία της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης όσων επλήγησαν από τη φονική πλημμύρα στη Δυτική Αττική.

Με σπόντες εκατέρωθεν ξεκίνησε νωρίτερα στην Oλομέλεια της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου για το Κοινωνικό Μέρισμα, η οποία μετατέθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής λόγω του εθνικού πένθους για την τραγωδία στη Δυτική Αττική.

Κοινοβουλευτικός θεσμός θα πρέπει να θεωρούνται πλέον οι προβοκατόρικες τοποθετήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου κάθε φορά που αρχίζει μία διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκρινε σκόπιμο να θίξει εκ νέου το ζήτημα του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό του «εξ αντικειμένου αποδείχθηκε ότι υπήρχε χρόνος» για να συζητηθεί περαιτέρω στις Επιτροπές της Βουλής το σχέδιο νόμου, με δεδομένο πως η τραγωδία στη Δυτική Αττική μετατόπισε χρονικά τη διαδικασία για σήμερα.

Απαντώντας στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς χαρακτήρισε πολιτικά κυνικό και χυδαίο πολιτικά τον τρόπο που επιχείρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ να πει ότι «κατέρρευσε η διαδικασία του κατεπείγοντος από την τραγωδία στη Δυτική Αττική». «Αυτό το θεωρώ και χυδαίο και κυνικό πολιτικά» είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον Νίκο Δένδια, έχει γίνει σύνηθες να νομοθετεί η κυβέρνηση μέσω δηλώσεων εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας, ζητώντας περαιτέρω λεπτομέρειες και πληροφόρηση για την τροπολογία που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο σχετικά με την έκτακτη ενίσχυση των ΄πληγέντων από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική.

«Περιμένουμε να δούμε κι εμείς την τροπολογία για να ξέρουμε πώς θα τοποθετηθούμε ατομικά και σαν κόμματα» τόνισε από την πλευρά του ο Μάριος Γεωργιάδης, βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, υπενθυμίζοντας στο Σώμα πως την Παρασκευή με πρωτοβουλία του Νίκου Βούτση αποφασίστηκε να δοθεί 1 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Βουλής στους πλημμυροπαθείς.

Για να κατευνάσει τα πνεύματα, η παρούσα στα υπουργικά έδρανα Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωσε πως η τροπολογία θα έρθει στις 14:00 προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα για το περιεχόμενό της. 

Ποιοι θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα,, από τα 1,4 δισ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει στοχευμένα, ώστε να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη, με προτεραιότητα σε άνεργους, νέους και συνταξιούχους.

Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.

Για οικογένειες με δύο παιδιά, για εισόδημα 6.000 ευρώ ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ, για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, για εισόδημα 4.500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ, για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.

Για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ, για εισόδημα 6.000 ευρώ ενίσχυση 350 ευρώ και για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ.

Εξάλλου, 315 εκατομμύρια από το κοινωνικό μέρισμα θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων. Θα δοθούν ακόμα 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις στους λογαριασμούς, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter